Marta1 píše:Předmět: Paphiopedilum bellatulumAhoj Pavle, prosím,mohl bys mi říci jak a v čem ho pěstuješ..já ho téměř umořila..z mnoha rostlinek zůstaly jen 3 jsou v pytlíku na rašeliníku..2 už mají malé kořeny..zkusila jsem ho dát,tak jak radil Radek ,do vápenc. kamení,ale asi jsem ho přes zimu ulila,pak jsem ho dala tak jak radí Haki a Papio..ale asi jsem ho zase přelejvala...no to je výsledek..moc děkuji.M
Ahoj Marti,
no je pravda, že i mě tento druh chvílemi trápí. Jednu rostlinu už jsem umořil (jedna růžice chytla hnilobu do srdíčka a už to jelo). Pěstuji je (jako všechny svoje orchideje) ve svojí zimní zahradě, tzn. v +-temperovaných podmínkách. A právě v zimě při nižších teplotách jsou náchylná na uhnívání. Stačí trocha nepozornosti při zálivce, kapka vody v růžici a na problém je zaděláno.
Zálivková voda: ze 4 stupňové reverzní osmozy + dolomitický vápenec v sudu + 2ml hnojiva Orchids a More na 5 litrů vody. V zimě hnojivo častěji vynechávám.
Zálivka: jak si vzpomenu. Většina kytek u mě dlouhodobě trpí spíše na nedostatek vody než na přebytek. V létě chce častěji v zimě výrazně omezit. Prostě přesně jak píše Radek ve svém legendárním článku. Skoro bych řekl, že by to chtělo je spíše namáčet, než zalívat shora.
Květináč: 11cm transparentní plast
Substrát: cocochipsy, piniová kůra, vápenec vše cca ve vyrovnaných poměrech + pár kousků seramisu (ten byl v původním substrátu, jinak bych ho nekupoval

) + drenáž větší vápencové kamínky
Hezký den
Pavel