Odumírání listů od špičky- houba
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odumírání listů od špičky- houba
Zeptám se na ten dolomit. Protože mě docházel koupila jsem jiný. Má 6x více hořčíku než dolomitu. Jen jestli nebude vadit ten hořčík.
https://www.zafido-eshop.cz/AGRO-Vapnity-dolomit-5-kg-d971.htm?gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qqyL-l0FdgCDKew2tVMn77OJmQS2VTXefhlSXseNOWwE8PAbceSar_xoCPbQQAvD_BwE
https://www.zafido-eshop.cz/AGRO-Vapnity-dolomit-5-kg-d971.htm?gclid=CjwKCAjwlZf3BRABEiwA8Q0qqyL-l0FdgCDKew2tVMn77OJmQS2VTXefhlSXseNOWwE8PAbceSar_xoCPbQQAvD_BwE
-
Karlos
- Kontaktovat uživatele:
Haki. Ten je skvělý. To je ten co používám. Je to tvrdší typ, rozpouští se hůře než běžný dolomitický vápenec, i díky hrubšímu namletí a méně zvyšuje pH. Mám s ním ale fakt dobré zkušenosti, především s přidáváním do rašelinových substrátů. Když se ho dá pořádná hrst do kýble, udělá do druhého dne v demi do 50 uS, voda se sleje, použije a naplní se znovu. Postupně se vymývají jemné částečky a zbyde onen píseček tak potom dělá třeba jen 40, ale kytky po něm parádně zelenají, za což asi může onen hořčík. Rád bych něco podobného získal v superjemné verzi. Jinak rozpustnost výrazně roste s použitím kyselin. Je otázkou, kolik ppm v zálivce Ca vlastně těm našim kytkám stačí, aby byly spokojené.
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Karlos píše:Zalévání dolomitem se mi taktéž velmi osvědčilo. Praktikuji jej cca 1 - 2x za týden(možná zbytečně často), letos od ledna. Rozmíchám cca 1 g dolomitu na litr dešťovky(množství není až tak podstatné, neboť CaCO3 se rozpouští max 15 mg/l), nechám odstát nejlépe přes noc a výslednou vodou která získá až 50 uS zaleju rostliny. Zákal nechávám sednout. Dolomit který používám má pískovější strukturu, hodně Mg a rozpouští se pomaleji. Jemně mletý dolomitický vápenec pro zahrádkáře umí udělat klidně 70 uS i více, záleží jak dlouho to v tom máte. Pak je samozřejmě možné tuto vodu ředit na +5 - 10 uS, přidávat hnojivo, upravovat pH a různě si s tím hrát, ale prakticky mi to funguje i takto, když to občas pohnojím 50 uS. Vyšší pH vody překvapivě rostlinám nevadí. Nejlépe vyřešené to má zdá se Paphio!
Podstatný je ale výsledek a ten se opravdu dostavil. Rostliny jsou mnohem zelenější, mají lepší turgor, i kořeny vypadají velmi zdravě a ochotně rostou. Takovýto roztok můžete používat prakticky na jakékoliv rostliny doma, pokud máte dešťovku, nebo demi-vodu, obzvláště u rašelinových substrátů, nebo různých inertů typu pemza, písek je to vhodné. Nevadí ani masožravkám. Ca a Mg je možné dodávat i formou solí, jako jsou dusičnan vápenatý, chlorid vápenatý, různé přípravky typu Cal/Mag, kristalon zdravé rajče a paprika, nebo panem Máchou zmíněný Knopův roztok. Faktem ale zůstává, že dolomitický vápec i přes relativně nízkou rozpustnost plní svou funkci znamenitě. Na výsledek je ale potřeba si počkat. Vápník se pohybuje v rostlinách pomalu a nelze očekávat rychlý "efekt zazelenání se" jako u hnojení dusíkem či železitými cheláty.
Ca a Mg jsou makroprvky a někde jsem četl že nejčastějším deficitem u orchidejí je právě Ca.
Kvusta: možnost to jistě je. Pražská voda má skoro 100 mg a téměř 500 uS, naše studniční přes 700 uS. Dala by se různě ředit a td. Dolomitová voda ale nezasoluje a věřím že Ca + Mg jsou i dobře přijímány, pokud jsou dodrženy určité, nízké hodnoty vodivosti.
Clorid vápenatý bych nedával. Nejlepší je dusičnan, ten je obsažen hodně v Wuxal Calcium. Je potřeba dávat pozor na vodivost, obojí je silné. Hnojíme tím jen v létě. Chloridy jsou jako nežádoucí příměs v levných hnojivech.
Naposledy upravil(a) Paphio dne ned 14. čer 2020 18:03:40, celkem upraveno 1 x.
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Karlos píše:Haki. Ten je skvělý. To je ten co používám.
Super dík za zkušenost.
Haki: Taktiež mám ten istý ...
Paphio píše:Clorid vápenatý bych nedával. Nejlepší je dusičnan, ten je obsažen hodně v Wuxal Calcium. Je potřeba dávat pozor na vodivost, obojí je silné. Hnojíme tím jen v létě. Chloridy jsou jako nežádoucí příměs v levných hnojivech.
Wuxal Calcium - Píšou na něm, že je na list. Dáváte do zálivky?
- Paphio
- Kontaktovat uživatele:
Zdenka píše:Paphio píše:Clorid vápenatý bych nedával. Nejlepší je dusičnan, ten je obsažen hodně v Wuxal Calcium. Je potřeba dávat pozor na vodivost, obojí je silné. Hnojíme tím jen v létě. Chloridy jsou jako nežádoucí příměs v levných hnojivech.
Wuxal Calcium - Píšou na něm, že je na list. Dáváte do zálivky?
Téměř nepoužívám, dávám dusičnan vápenatý. Kdysi jsem ho koupil jako vápenatý ledek, a připravil z něho roztok zneutralizovaný vápnem. Lépe se to dávkuje, mám na to kapátko. Opakuji se, ale připomínám že s těmito hnojivy se musí opatrně, zvyšují hodně vodivost. Důležité je, že při postřiku na list a většinou i po zálivce je vstřebání takřka okamžité.
Naposledy upravil(a) Paphio dne pon 15. čer 2020 11:25:56, celkem upraveno 1 x.
- lukas.kresina
Přeji hezký den.
Haki, ten AGRO vápnitý dolomit je možná skutečně výborný, z pěstitelského hlediska to posoudit nemohu. Ale údaje o složení mi přijdou trochu nevěrohodné. 90 % CaCO3 a 35 % MgCO3, a ještě stopové prvky k tomu
Lukáš Křesina
Haki, ten AGRO vápnitý dolomit je možná skutečně výborný, z pěstitelského hlediska to posoudit nemohu. Ale údaje o složení mi přijdou trochu nevěrohodné. 90 % CaCO3 a 35 % MgCO3, a ještě stopové prvky k tomu
Lukáš Křesina
- HAKI
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Lukáši.
Trochu jsem se včera zarazila po otevření sáčku. Ten matroš strašně čpí čpavkem. No nějak k tomu nemám důvěru
Trochu jsem se včera zarazila po otevření sáčku. Ten matroš strašně čpí čpavkem. No nějak k tomu nemám důvěru
- lukas.kresina
Ahoj, Haki.
Našel jsem na webu složení toho výrobku. Má to být skutečně mletý (dost nahrubo) mírně vápnitý dolomit. Údaj 90 % je sumární obsah karbonátů, tedy CaCO3 + MgCO3, z toho 35% připadá na MgCO3 a 55% na CaCO3. To skutečně odpovídá mírně vápnitému dolomitu. Zbytek do 100 % budou asi přírodní příměsi, např. křemen nebo jílové minerály. Prodejce uvádí chybně 90 % CaCO3.
Proč by to mělo být cítit po čpavku, to netuším. Přírodní dolomit by žádné amonné sloučeniny obsahovat neměl. A o nějakém přídavku dusíku se zase nezmiňuje výrobce. Možná nějaké znečištění dusíkatými hnojivy během výroby? Nevím.
Lukáš Křesina
Našel jsem na webu složení toho výrobku. Má to být skutečně mletý (dost nahrubo) mírně vápnitý dolomit. Údaj 90 % je sumární obsah karbonátů, tedy CaCO3 + MgCO3, z toho 35% připadá na MgCO3 a 55% na CaCO3. To skutečně odpovídá mírně vápnitému dolomitu. Zbytek do 100 % budou asi přírodní příměsi, např. křemen nebo jílové minerály. Prodejce uvádí chybně 90 % CaCO3.
Proč by to mělo být cítit po čpavku, to netuším. Přírodní dolomit by žádné amonné sloučeniny obsahovat neměl. A o nějakém přídavku dusíku se zase nezmiňuje výrobce. Možná nějaké znečištění dusíkatými hnojivy během výroby? Nevím.
Lukáš Křesina