Už mám těch fleků plné zuby..

Jak se bránit těm co ničí Vaše úsilí?
Odpovědět
Věra
Kontaktovat uživatele:

Re: Už mám těch fleků plné zuby..

Příspěvek od Věra »

HAKI píše:
Věra píše:Máš je Hanko moc pěkný,máš i dobrou školu kolem......asi se tam zapíši od 1.9.2013

Je fakt že Stanhopeje mě naučil Míra ,hodně mě pomohl ,ale i tak musí mít člověk oči ;) a správně se dívat-přiznávám bez mučení to mě na začátku moc nešlo.

Mě je to jasné.Proto tu školu chci.......ale vše chce čas a trpělivost. Vidím to když jsem doma a je na orchideje trochu více času......Věra
chmajka

Příspěvek od chmajka »

Dobrý den, koupila jsem ve výprodeji orchidej (prodavačka tvrdila, že se jedná o střevičník, podle mě jde o cattleyu), která má tmavě hnědé hnědé (až česné), tvrdé, mírně vystouplé fleky. Poradí mi někdo, o co se jedná a jak jí případně ošetřit? Dekuji
Přílohy
hnědé fleky cattleya 2.jpg
kaacka3

Příspěvek od kaacka3 »

chmajka píše:Dobrý den, koupila jsem ve výprodeji orchidej (prodavačka tvrdila, že se jedná o střevičník, podle mě jde o cattleyu), která má tmavě hnědé hnědé (až česné), tvrdé, mírně vystouplé fleky. Poradí mi někdo, o co se jedná a jak jí případně ošetřit? Dekuji

chtělo by to ještě fotku celé orchideje :P
chmajka

Příspěvek od chmajka »

Posílám foto celé orchideje, dle mého o střevičník nejde, ten prý netvoří pahlízy....
Přílohy
orchi.jpg
Míra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Míra »

Ano střevíc to rozhodně není ale je vidět vzdělanost prodejců. To, co je výše vyfoceno mohou být i poranění člověkem. Zatím bych si z toho nedělal těžkou hlavu. Nevypadá to na rozsáhlejší poškození.
Milos

Příspěvek od Milos »

Ahoj, můžete mi prosím někdo poradit ? Už se to tu probíralo a já mám asi hodně podobný problém, ale nedošlo se myslím k jasnému závěru.
Na Epidendru ibaguense se mi dělají tmavé suché skvrny zespodu na listech (spíše u konců) a nemůžu se jich zbavit.
Nový list je vždycky v pořádku a jakmile doroste, začnou se na něm (obvykle u špičky) objevovat hnědé skvrnky, které později ztmavnou a rozšiřují se dále dolů po listu.
Spálené sluncem to nebude - je to hlavně zespodu a kytka je na parapetu severního okna, kam svítí snad chvilku brzy ráno, ale spíše ne.
Na škůdce se mi to také nezdá, ale pro jistotu jsem postříkal Mospilanem a samozřejmě to nepomohlo.
Myslel jsem, že by to mohlo být houbové onemocnění, ale skvrny jsou od počátku suché, kytku nerosím, opatrně větrám a kytky okolo také nic takového nemají. Stříkal jsme to teď opakovaně fungicidem, ale skvrny se vesele rozšiřují dál jako bych je nestříkal.
Kytku zalévám dešťovou vodou a hnojím teď každou druhou zálivku Wuxalem super, takže výživový problém nepředpokládám.
Zdá se mi, že je to obvyklý problém u tohoto druhu, protože už tuším dvakrát se to tu probíralo, jen se asi nedobralo k tomu, o co se jedná.
Nemáte někdo nápad, co zkusit ? Děkuji předem za případné odpovědi.
Přílohy
Epidendrum_fleky_tak_to_začíná.jpg
Epidendrum_fleky_tak_to_pokračuje.jpg
Epidendrum_fleky_pak_se_obvykle_zastaví.jpg
ma-ja
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ma-ja »

Milos píše:Ahoj, můžete mi prosím někdo poradit ? Už se to tu probíralo a já mám asi hodně podobný problém, ale nedošlo se myslím k jasnému závěru.
Na Epidendru ibaguense se mi dělají tmavé suché skvrny zespodu na listech (spíše u konců) a nemůžu se jich zbavit.
Nový list je vždycky v pořádku a jakmile doroste, začnou se na něm (obvykle u špičky) objevovat hnědé skvrnky, které později ztmavnou a rozšiřují se dále dolů po listu.
Spálené sluncem to nebude - je to hlavně zespodu a kytka je na parapetu severního okna, kam svítí snad chvilku brzy ráno, ale spíše ne.
Na škůdce se mi to také nezdá, ale pro jistotu jsem postříkal Mospilanem a samozřejmě to nepomohlo.
Myslel jsem, že by to mohlo být houbové onemocnění, ale skvrny jsou od počátku suché, kytku nerosím, opatrně větrám a kytky okolo také nic takového nemají. Stříkal jsme to teď opakovaně fungicidem, ale skvrny se vesele rozšiřují dál jako bych je nestříkal.
Kytku zalévám dešťovou vodou a hnojím teď každou druhou zálivku Wuxalem super, takže výživový problém nepředpokládám.
Zdá se mi, že je to obvyklý problém u tohoto druhu, protože už tuším dvakrát se to tu probíralo, jen se asi nedobralo k tomu, o co se jedná.
Nemáte někdo nápad, co zkusit ? Děkuji předem za případné odpovědi.

Já si myslím, že je to nedostatkem proudění vzduchu. Měla jsem ji v ZZ a vypadala hrozně, nic nepomáhalo, chtěla jsem ji vyhodit. Na jaře jsem jí ostříhala všechny špatné listy a v květnu dala ven. Vyrostla a nemá jedinou skvrnku.
Přílohy
P2114790.JPG
P8015295.JPG
Milos

Příspěvek od Milos »

ma-ja: Děkuji za odpověď a za tip k nápravě. Zkusím ji dát ven a přes zimu jinam a uvidíme jak to dopadne. Miloš
tercinka

Příspěvek od tercinka »

Poraďte mi prosím někdo, co to tady mám za divné proužky??? Doufám, že to není viroza!!!! Nemohlo by to být od sluníčka...mam je vedle sebe na jižním parapetu...
Přílohy
20130913_155157.jpg
20130913_155157.jpg (20.84 KiB) Zobrazeno 4808 x
20130913_155230.jpg
20130913_155230.jpg (20.48 KiB) Zobrazeno 4808 x
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Bohužel fotky jsou tak malé, že sotva poznám, co je to za kytičky, natož, že mají něco na listech. :?
Odpovědět