Před mnoha lety jsem choval celkem dost hadů, sice běžné druhy, ale bylo to prima... Vlastně jsem od malička nejspíš nejvíc zaujat plazy a hlavně hady. V roce 2003 jsem se kvůli stěhování musel hadů vzdát a věnoval jsem je kamarádovi včetně tří párů užovek
Panterophis (Elaphe) guttatus. To byli naprosto běžní hadi, bezproblémoví - klidná povaha, snadné množení, překrásný vzhled, přiměřená velikost. Postupem času zachvátila hadí zálibu divná móda - chov tzv. "designer morphs", různých barevných mutantů. Gutáty to postihlo v míře nevídané a dnes se na klasickou gutátu v přírodním zbarvení skoro nedá narazit. Kámoš ty moje hady pořád má, ale nemnoží je (používá je pro demonstraci při výuce ve škole

), resp. mu snůšky vždy unikly a našel je až vyschlé a mrtvé. Tak jsem se kámoše zeptal, jestli by mi něco nepůjčil, že bych si ještě rychle odchoval nějaká klasická mláďata. Protože je to opravdu kamarád, půjčil mi bez řečí všechny gutáty, které ode mne měl, plus svého samce. Když jsem se díval do svých poznámek, zjistil jsem, že jedno zvíře, šedivá samice, bude na jaře 2016 slavit dvacáté narozeniny; ostatní nejsou o moc mladší - červený samec má 16 let, šedivější samec asi 14, červená samice 13. Oranžová samice je mladá, stáří nevím přesně. Tak snad na jaře půjde všechno dobře a budu moci přidat i fotky mláďat... Vzhledem k tomu, že se gutáty běžně dožívají kolem 15 let, rekord je 22 let a jedna nepotvrzená zpráva hovoří o zvířeti starém 32 let, je asi nejvyšší čas z těch hadů ještě získat nějaká mláďata.
T.