Cibule, hlízy, oddenky...
Re: Cibule, hlízy, oddenky...
Pomalu končí sezóna zimních jihoafrických cibulí a tak kvetou pozdní lachenálie. Plus další drobný hybridní hvězdník z pěstírny Komoriya, tentokrát žlutý - asi má mezi předky druh H. evansiae (nasvědčovalo by tomu i mírné zvlnění okrajů některých okvětních lístků). No a Ornithogallum dubium hybrid se rozhodlo, že mne zase oblaží svými oranžovými květy.
T.
T.
Ta skupina lachenálek, to je můj sen.
To jsou zimní a teď kvetou?
I to hippeastrum je jemné, hezké. Ornithogallum dubium mám. Taky potěší, když vykvete.
I to hippeastrum je jemné, hezké. Ornithogallum dubium mám. Taky potěší, když vykvete.
Evo, co jsem tak stačil vypozorovat, většina lachenálií mi kvete až s koncem sezóny. Jen málo jich kvete uprostřed zimy - nejranější bývají L. reflexa a L. pusilla.
T.
T.
Habranthus robustus.
nádherný květ...a ten nepoměr listy květ...
Moc krásné
Dík, je opravdu nepoměrně velký.
Evo, jestli mohu napsat svůj názor, tak to habrantus nebude... Je to spíš zefyrantes, aspoň z té fotky to na mě dělá ten dojem. Habrantus má tzv. trojbratré tyčinky, tedy tři dvojice tyčinek s různě dlouhými nitkami - na některých fotkách na netu je to dobře vidět. Zefyrantes má všech šest nitek stejně dlouhých, což myslím má i vyfocený květ. Speciálně H. robustus je často zaměňován se zefyranty. Jo a mimochodem - hezká odchylka - čtyřčetný květ
.
T.
Edit: tyčinky jsou čtyř různých délek, tedy dvě dvojice a dvě samostatné, odlišně dlouhé.
T.
Edit: tyčinky jsou čtyř různých délek, tedy dvě dvojice a dvě samostatné, odlišně dlouhé.
No a to je právě ten případ, zase vidím, že nic nevím.
No s cibulemi začínám a co bylo v květináči za jmenovku, to jsem brala za fakt. Tedy mám celý víkend co dělat.
Jednak děkuji za upozornění, jednak prosím, má ten květ nějak moc tyčinek i okvětních lístků, že? Měl by mít 6 + 6. To je ten čtyřčetný květ?
Máte nějakou knihu o cibulovinách, kde by byla botanika, abych se poučila a nemystifikovala lidi, a která by se dala sehnat? Děkuji za informace, Eva
Jednak děkuji za upozornění, jednak prosím, má ten květ nějak moc tyčinek i okvětních lístků, že? Měl by mít 6 + 6. To je ten čtyřčetný květ?
Máte nějakou knihu o cibulovinách, kde by byla botanika, abych se poučila a nemystifikovala lidi, a která by se dala sehnat? Děkuji za informace, Eva
Tak jsem nahlédla ke zdroji té cibuloviny, http://www.zelenelisty.cz/clanky/werbar ... ustus.html
Sice do květu tam moc vidět není, ale evidentně zpatvařený není, jako ten můj.
Sice do květu tam moc vidět není, ale evidentně zpatvařený není, jako ten můj.