Když už je tu nádherné dendrobium, tak inspirativní, prosím o radu. Rádi bychom se začali s manželem trochu specializovat a muž upřednostňuje dendrobia. Máme temperovaný skleník a možnost letnění. Jaké druhy pro začátečníky, tedy nemyslím hybridy, nějaká dendrobka už máme, docela rostou, ale nekvetou,( vím teoreticky zachladit a sušit), ale nějaká třeba i větší a pěstovatelná na podložce. Děkuji ra radu.
Nabídka temperovaných dendrobií je celkem široká, a lze tak držet i chladnější druhy, já osobně mám rád i dendrobia nobile typu, křížencům se nebráním, jsou to pěkné kytky. Hodně se mi líbí i dendrobia s převyslými hrozny květů jako je dendrobium densiflorum.
Já bych doporučil i třeba Dendrobium Glomeratum má pahlízy i přes metr dlouhé a nádherně kvete na bezlistých pahlízách. Tuto rostlinu sice mám ve své sbírce,ale krátce takže přiložené foto není moje.
No, u Luda jsme byli nedávno pro kůru a nějakou kytku jsme i přivezli, ale třeba jen absence jmenovek u velké části rostlin mne irituje. Když si řeknu o určitý druh a Ludo vyštrachá ne moc pěknou rostlinu, je mi trapné říci ne, když jsem se po ní ptala a pak se sama na sebe zlobím. A když si něco pěkného najdu sama, není u toho jmenovka a když se zeptám, co to je, Ludo něco zamumlá a já mu houby rozumím. Tak, ač to je blízko, tam nejezdím ráda. A jeho paní zase mluví a mluví a drobet i nutí. Tak proto. I tak děkuji za odpověď. Eva