Já ze svých toulek na drsným severu hlásím, že po orchidejích ani vidu . Buď je u nás na ně ještě moc brzo nebo jsou fuč, protože tam kde jsem je našla vloni je zem celá zrytá od prasat . Lenka
Tak jsem u C. formosana najednou sledoval, jak ubývají listy. Protože v úterý u nás bylo půlhodinovém krupobití, přičítal jsem poškození kroupám ale další den, se mně zdálo poškození větší a hlavně jsem také neviděl zbytky rozbitých listů. Tak jsem hlídal slimáky. Ti jsou hladoví a vlétnou na rostlinu jen se maličko setmí. Chodil jsem celý týden hlídat až do půl desáté ale nic jsem nechytl. Žádný slimák ale listy ubývaly. Včera jsem hlídal po půlhodinách ale teprve o půl dvanácté v noci výsledek. Žádný slimák ale hnusné 5cm housenky šedé barvy a hooodně žravé. Vím, že něco podobného trápí vinaře na Moravě. proběhl jsem také vinice ale nikde žádný požer, takže jen se soustředily na formosanu. Ostatní Cypra c pohodě.
Tak toto bola paráda! Veľmi pekná prechádzka. Pripájam Cypripedium calceolus a Corallorhiza trifida. Za korálicu som najviac vďačný, nakoľko od 2010 som ju našiel až teraz. S pozdravom