Byl jsem požádán, abych se k tomuto tématu osobně vyjádřil. Tedy údaje v tabulce jsou převzaty z geologického rozboru (šutrologického ústavu UK). Nijak nezpochybňuji Vaše stanoviska, že pH 7 je neutrální a hodnoty nad touto hranicí jsou mírně alkalické, jsou to ale substráty mnohokrát v USA vyzkoušené a fungující, tak bude pravděpodobně potřeba přehodnotit tvrzení, že rupikoly vyžadují kyselou reakci substrátu. Narazil jsem při brouzdání na japonské stránky, kde byly rupikoly pěstovány v nějakém téměř bílém kamenitém substrátu a chci věřit, že to nebyla nějaká sloučenína vápence, ale spíše křemene. Ten jejich rozsypaný čaj jsem ale nerozluštil a zůstal nepoučen. Jejich zobrazené kvetoucí rostliny mne příváděly k záchvatům závisti. Pravděpodobně stejně jako tajwanci u Cattleyí, mají vyzkoušený způsob krmení různými vitamíny, giberlíny a ostatními chemikáliemi podporujícími růst a květenství. Pak mohou popírat všechna pravidla platící na původních lokalitách a uměle je zcela převychovat podle svých představ. Budu se snažit vypátrat více, ale je to běh na dlouhou trať. Pokud něco zjistím a osobně si to ověřím, slibuji, že si to nenechám pro sebe.