Míra píše:Ne pane Zárubo. Kvetou jen dva květy ostatní jsou poupata a ty dva květy jsou na jednom stvolu, takže dvě rostliny jsou vyloučeny. Je to tím, že jak visí pod stromem, tak při foceni jde na ten světlejší květ přímo slunce, a protože je to foceno zepodu, tak ten květ, který je prosvětlen sluníčkem se zdá světlejší.
Asi jste nepřečetl můj příspěvek do konce. Jde o rostlinu co Vám kvetla 6ti květy najednou a je o několik příspěvků výše. Citoval jsem právě onen příspěvek, nikoli ten poslední. Asi došlo k nedorozumnění díky tomu, že se mi při citaci obrázek neotevřel Ale možná je ten rozdíl barev způsobený také pouze sluníčkem.
Pane Zárubo je to jedna a tatáž rostlina. Jen podmínky focení a expozice je jiná toť vše. Dvě rostliny to v žádnémpřípadě nemohou být, protože jsem ji kupoval od Schwertera před 11ti lety jako mladou a malou.Navíc tam je také přesně vidět, že dva květy (ty světlejší) jsou ozářené sluncem a ty směrem doleva jsou stíněné, což barvu samozřejmě ovlivní. Je to to samé jako na tom posledním snímku.
Míra píše:Pane Zárubo je to jedna a tatáž rostlina. Jen podmínky focení a expozice je jiná toť vše. Dvě rostliny to v žádnémpřípadě nemohou být, protože jsem ji kupoval od Schwertera před 11ti lety jako mladou a malou.Navíc tam je také přesně vidět, že dva květy (ty světlejší) jsou ozářené sluncem a ty směrem doleva jsou stíněné, což barvu samozřejmě ovlivní. Je to to samé jako na tom posledním snímku.
Děkuji za vysvětlení. Věřím Vám, že jde o jednu rostlinu a barvu květů změnily pouze světelné poměry. Nerozumím ale tomu, že o několik příspěvků dříve je rostlina se šesti otevřenými květy(a na tu jsem se dotazoval) a pod ní chronologicky stejná kytka pouze s poupaty? Vaše předchozí vysvětlení se ale týkalo rostliny s poupaty na kterou jsem se nedotazoval a tak jsem myslel, že došlo k omylu. To že jde o tu samou rostlinu mne nenapadlo- bohužel
Jo, jo, nafotím ji v dubnu. Myslím že bude vypadat k nepoznání. U takovéhle veliké pahlízy květy vydrží okolo třech dnů. U maličké sotva jeden den. To jsem nějak vypozoroval. Také pokud je před rozkvětem pahlíza napitá tak kvetení trvá déle. Je to celkem logické.
První S. tigrina již otevřela květy. Je od pressa Necaxa, Puebla 1550m. Další stvoly lezou z košíku. Tady v Praze je v podstatě léto od začátku dubna, takže vše jde o něco dříve. Už mi ta vůně začínala chybět
Stanhopea tigrina-druh který mne oslovil. Dle mého názoru neodmyslitelně patří mezi zvláštnosti Mexika. Její jedinečné krásné a voňavé květy určitě stojí na stupnici atraktivnosti a exotičnosti hodně vysoko. U mne postupně vyplňuje kvetením velikou část letního období. Mám několik rostlin z různých zdrojů a lokalit. První květy u jedné rostliny již odkvetly a nyní se postupně budou otevírat další. Zakončí to rostlina ze sbírky na Konopišti která nasazuje jako poslední. Ta má teprve malé špičky které se proklubávají s košíků. Celkový rozptyl kvetení je tak dva měsíce, možná i více. Variabilita barevnosti a kresby květů je také poměrně veliká.
I u tohoto druhu, který kvete velmi krátce se dá docílit docela velikého rozptylu kvetení pokud má pěstitel rostliny z různých zdrojů. Pokud jsou původem z různých nadmořských výšek tak i při pěstování ve shodných podmínkách nakvétají postupně a člověk si jejich poupat, květů i vůně může přerušovaně užívat i více jak dva měsíce. První květenství mi již odkvetlo cca před třemi týdny a poslední pokvete cca za měsíc. Možná ještě něco vyrazí z posledního vzorku kde se poupata teprve klubou.