To je teda fór. Jak poznají 100 semen, pod mikroskopem? A pak je možné těch 100 semen zvážit na velmi kvalitních analytických vahách a odměřovat je podle váhy... Nebo je to spíš je blbost a hledají, kdo se nachytá??? Ten druhý odkaz vypadá možná věrohodněji, snad těch semen posílají víc. .
Tak z tohoto německého webu jsem objednával já a přišlo to z Bulharska. Odpověďi jsem se nedočkal. Z toho amerického webu jsem slyšel , že to funguje ale protokormů ze semen vyklíčí sporadicky. (skladují v dusíku)
Necelé 2 mesiace dozadu som spravil výsev. Po mesiaci od výsevu začali klíčiť prvé semená, no niektoré o niečo neskôr. Momentálna situácia je dokumentovaná na priloženej fotke. Keďže ide o môj "prvý" pokus s výsevom (úplne prvý bol už min. rok, ale nič z toho nebolo), chcem sa spýtať, po akom čase prvý krát rozsádzate mladé rastlinky z výsevnej skleničky na nové rastové médium ? Zatiaľ sú to len protokormy, ale pýtam sa radšej dopredu ...
Zaleží hlavně na hustotě semenáčků. Když jsou moc husté. tvoří po přesazení hroudy a i další pikýrování je obtížné. Pro zachování celou sterility celou lahev se semenáčky zvenku otírám hodně mokrou vatou s 10x ředěným Savem. Po otevření v boxu otřu hrdlo lahve zevnitř včetně venkovních míst pod víčkem. Přenáším semenáčky opálenou a vychladlou špachtlí nebo dlouhou chromovanou pinzetou taky dobře otřenou vatou se Savem. A před definitivním zavřením nové lahve otřu Savem hrdlo zevnitř i zvenku.
Některé výsevy klíčí neuvěřitelně dobře až nepříjemně masivně. Odeberou se protokormy do dvou tří flašek a zbytek se časem vyhodí. Nechávám to tak dlouho než mám jistotu že přepíchané flašky nejsou kontaminovány.
Ja dezinfikujem pod viečkom ešte než fľašu otvorím ! Je to myslím jedna z hlavných príčin kontaminácie. Ďalšou je používanie viečok z "opotrebovaným" tesnením (časom sa totiž tesnenie stenší v mieste priliehania hrdla fľaše). Mal som fľašky aj na ležato a médium sa priamo dotýkalo viečka a ku kontaminácii nedošlo ...