Já nějak ty orchideje přestávám chápat. Šel jsem se nyní podívat blíže na to své "pravé armeniacum" které mi kvetlo na jaře a zjistil jsem, že z dceřiné růžice která se vyklubala od jara nasazuje znovu na květ. Díky p. Zimovi mám dvě kategorie. Pravé armeniacum- není od něho. A pak toho dvoukvětého křížence co kvetl asi přede dvěma měsíci. Tady se křížení moc nevydařilo. Kříženec kvetl pouze asi 1,5 měsíce a druhý květ zaschnul. To jarní pravé armeniacum mi kvetlo asi 4měsíce. Přesto, že se rostlina velmi vysílila, protože květy neuřezávám
Někdy mi připadá, že čím víc se člověk o něco snaží tím méně se to daří. To moje Catasetum denticulatum z E-bay jsem na podzim hýčkal a denně pozoroval. Dal jsem ho pod střechu aby mělo teplo a nakonec mi zakáplo do výhonu a přišel jsem o něj. Tedy o ten výhon. Na jaře snad obrazí a poroste dále. Kdybych ho dal v ložnici na parapet a vykašlal se na něj tak by rostlo dále. Jestli on neměl Míra Mandlík kdysi pravdu. Naši předkové neměli spoustu informací, nepřisvětlovali, protože nebylo peněz nazbyt, neměli spoustu měřících přístrojů a orchideje jim rostly a kvetly. Kdysi mi říkal, že nepřisvětluje, že to není potřeba pokud se k tomu krátkému dni přizpůsobí teplota i zálivka a asi na tom také něco je. Prostě někdy i přílišná péče může být na škodu.