pH čili reakce substrátu
Re: pH čili reakce substrátu
Jak píše virens " dnes máte všichni internet, ale dříve......" Na jednu stranu internet pomůže, na druhou stranu je to obrovský zloděj času- kterého je v dnešní době málo. Informace tam mnohdy nejsou košer a tak ten posun kupředu ve skutečnosti není zas tak obrovský jak by se mohlo zdát 
zaruba, net je doslova nabyt informacemi a je mnohdy otázkou pár vteřin a můžete najít odpověď. Horší je jak tu informaci hledat zadáním správné otázky. Jinak s vámi souhlasím je to zloděj času a já se třeba musím krotit. Využívám pozdních hodin a rychlého netu. Ale budu vám oponovat, posun je to obrovský
Jen těch nádherných fotek
(sice ne každá je správně popsaná) takže si můžete určit docela dost kytek které jste koupil. A pak se docela divíte. 
mácha, můj dotaz asi zapadl ale ještě jednou , můžete popsat přesně jak provádíte měření pH?? Mám k disposici jen tyto dva měřáky. Měřák za 10 000 ale kupovat nechci
mácha, můj dotaz asi zapadl ale ještě jednou , můžete popsat přesně jak provádíte měření pH?? Mám k disposici jen tyto dva měřáky. Měřák za 10 000 ale kupovat nechci
virens: Posun k lepšímu to rozhodně je to uznávám. Ale dost často se mi stane, že na otázku vyhledám několik odpovědí, všechny jsou od odborníků a jsou každá jiná, někdy až protichůdné- takže vlastně úplně k ničemu a jsem zase na začátku
Nebo např. někdo, kdo má špatnou kvalitu rostlin tak radí všem jak to pěstovat a odborník který odpověď zná tak mlčí aby něco neprozradil někomu jinému
I takhle to bohužel na internetu vypadá. Je to ale pořád mnohem lepší než když internet nebyl a informací pomálu a kdo nechtěl nic prozradit tak to neudělal ani tehdy 
Nebo např. někdo, kdo má špatnou kvalitu rostlin tak radí všem jak to pěstovat a odborník který odpověď zná tak mlčí aby něco neprozradil někomu jinému
Mám starý typ vyřazený při likvidaci laboratoře a oddělenou kombinovanou elektrodu, t.j. kombinace argentchloridové srovnávací a skleněné měřicí elektrody. Elektrodu uchovávám v standartním pufru pH 4 s přidaným KCl na 10%. Mašinku mám stabilní, takže stačí kalibrovat standartními pufry po několika týdnech. Kalibrace je podstatná, komerčním pufrem pH 7.00 nastavuju jako prvním a nastavuju knoflíkem pro nulování na pH 7. Pak opláchnu a nastavuju strmost druhým knoflíkem. Používám pufr 1g kyselého ftalanu draselného na 100 ml, má pH 4 a je dostupný komerčně. Jde taky použít borax jako standart, má při 2g na litr pH 9.18. Vtip ji v tom, že závislost pH a napětí je přímka mimo počátek, takže je třeba nastavovat na dva body. Pokud chcete, asi za týden vám pár gramů kyselého ftalanu draselného a boraxu můžu poslat. Komerčního pufru pH 7 mám malinko. Pufry vydrží aspoň rok, v koncentrované 10x silnější podobě léta. Pokud pH metr nemá kalibraci, zkontroloval bych ho aspoň pufrem pro pH 4. Když hodnota nesedí, jde odečíst čísla pro dva pufry a zjistit skutečné hodnoty z přímkového grafu. Přesnost je asi 0.05, jedna desetina není důležitá chyba. Prostě destilkou nebo deionizkou z postřikovače stříkám s přestávkami na substrát a nachytaný průsak měřím. Objem by měl být malý, doba pro protékání by měla být delší než dvě minuty. A při měření pH i při kalibraci je třeba počkat, až se displej ustálí, může to při starší elektrodě trvat taky 10 minut.
Zaruba: To znám, když jsem před léty s orchidejemi začínal, nechtěl nikdo nic říct. Naštěstí se v pražském klubu přece jen jakési informace daly získat. Od dr. Guta jsem dostal semena křížence Phalaenopsisu a ing Hynek poskytl recept na medium. Zpočátku jsme se my mladší učili z vlastních chyb.
mácha, mám kalibrační roztoky 4,00 a 6,86. Borax jsem jako nepotřebný rozhodil po zahradě!
Ale je to levná záležitost. pH metr v levo na foto je možné kalibrovat na 4,00 -- 6,86 a 9,18 takže borax zas koupím. Zatím jsem vždy kalibroval na první dva. Kalibračních roztoků ve formě prášku mám dost. V každém zataveném balení je to zásoba na 250ml. Myslím, že se to taky u nás běžně prodává. Mám toho na 5 let.
Já jsem roky používal na měření tento postup který mě radil starý orchidejář chemik Ing. Chalupa. Přes substrát se prolil 100ml dest. vody a nechalo se to v ní stát do druhého dne cca 12 hod. Pak se měřilo. Ovšem tehdy cca 40 let zpět jste žádný pH metr nekoupil tak jsem to nosil zas jemu a výsledek byl druhý den. Je to ovlivněno drenáží rostliny --pokud byla vysoká výsledek byl naprosto jiný. Dobře se měřily Phal. ty jsem sázel bez drenáže. Musím říct, že u Phal. jsem nikdy neměl s růstem problémy. Horší to bylo s Paph. Tam se občas objevily problémy s růstem po přesazení které jsem nebyl schopen pochopit. Zlepšilo se to po aplikaci B-komplexu na list a přidání Sequestrenu (železo) do zálivky. Co víc pomohlo nevím. Chce to spec. laboratoř. Co se mi ale později osvědčilo proti všem anomáliím v růstu bylo přidávání sušeného kravince a občasné přidání dolomitického vápence. Od Dr. Guta jsem dostal dost dobrých rad a navštívil jsem ho asi 10x . Dodnes si pamatuji jeho nejlepší radu. Na dotaz "jak to že mu tak všechno báječně kvete" řekl "co stabilně nekvetlo tak jsem vyhodil"
Já jsem roky používal na měření tento postup který mě radil starý orchidejář chemik Ing. Chalupa. Přes substrát se prolil 100ml dest. vody a nechalo se to v ní stát do druhého dne cca 12 hod. Pak se měřilo. Ovšem tehdy cca 40 let zpět jste žádný pH metr nekoupil tak jsem to nosil zas jemu a výsledek byl druhý den. Je to ovlivněno drenáží rostliny --pokud byla vysoká výsledek byl naprosto jiný. Dobře se měřily Phal. ty jsem sázel bez drenáže. Musím říct, že u Phal. jsem nikdy neměl s růstem problémy. Horší to bylo s Paph. Tam se občas objevily problémy s růstem po přesazení které jsem nebyl schopen pochopit. Zlepšilo se to po aplikaci B-komplexu na list a přidání Sequestrenu (železo) do zálivky. Co víc pomohlo nevím. Chce to spec. laboratoř. Co se mi ale později osvědčilo proti všem anomáliím v růstu bylo přidávání sušeného kravince a občasné přidání dolomitického vápence. Od Dr. Guta jsem dostal dost dobrých rad a navštívil jsem ho asi 10x . Dodnes si pamatuji jeho nejlepší radu. Na dotaz "jak to že mu tak všechno báječně kvete" řekl "co stabilně nekvetlo tak jsem vyhodil"
Virens: Substráty měříme jen do pH 8, tak je zbytečné kalibrovat boraxem. Navrch je větší možnost chyby kvůli vlivu CO2. O boraxu jsem se zmiňoval hlavně kvůli nekalibrovatelné mašince a nízké ceně tohodle standartu. Když necháte proteklý roztok stát celý den před měřením, uteče z něj CO2 a podle mých zkušeností stoupne pH asi o 0.4. Já primárně vycházím z pH pufrovaného media pro výsevy, kdy optimum je 5-6 a vliv CO2 či stání je malý. Takže měřím hned a při pH 6.2 jsem u kříženců Phalů viděl světle zelené nové přírůstky a špatný růst, kořeny ale rostly dobře na rozdíl od pH 4.8. Při 4.8 vypadaly listy podobně, ale kořeny nerostly. Na obrázku je semenáček při pH 6.2
Ještě dodatek- na obrázku je vidět, že starší část listu je tmavozelená, čili semenáček měl železa dost. Závěr je, že při nevhodném pH špatně fungují kořeny, nejdřív neberou železo. U silněji postižených kytek jsou vidět zvlněné kraje listů a pak i jejich deformace, čili kořeny přestávají adsorbovat také draslík a kytka vykazuje nadbytek dusíku. Po přihnojení síranem draselným listové deformace mizí, ale chloroza zůstává.
mácha, díky za radu. Teď jsem vylahvovával několik flašek a jen tak pro zajímavost jsem měřil v čem to do poslední chvíle rostlo.
Nikdy jsem to neměřil tak mne to zajímalo. Byl jsem docela překvapen co s tím rostliny udělají. To, že byla každá flaška jiná jsem neočekával ale že v jedné špatně rostoucí bude pH 3,8 bylo překvapení. Měřil jsem to několikrát a dvěma měřáky a furt 3,8-3,9. Jinak všechno šlo do hodnot 4,5-5. Domníval jsem se, že MES udrží přijatelnější hodnoty. Nejlépe dopadlo Sophr. brevipedunculata tam hodnoty jsou kolem 5. Vše nastavuji na 5,5 . Protože to jde všechno do nízkých hodnot asi budu nastavovat 5,6 -5,7. Neměl by to být problém. Měřil jste někdy po roce a půl hodnoty media?
Nikdy jsem to neměřil tak mne to zajímalo. Byl jsem docela překvapen co s tím rostliny udělají. To, že byla každá flaška jiná jsem neočekával ale že v jedné špatně rostoucí bude pH 3,8 bylo překvapení. Měřil jsem to několikrát a dvěma měřáky a furt 3,8-3,9. Jinak všechno šlo do hodnot 4,5-5. Domníval jsem se, že MES udrží přijatelnější hodnoty. Nejlépe dopadlo Sophr. brevipedunculata tam hodnoty jsou kolem 5. Vše nastavuji na 5,5 . Protože to jde všechno do nízkých hodnot asi budu nastavovat 5,6 -5,7. Neměl by to být problém. Měřil jste někdy po roce a půl hodnoty media?
To není stárnutím media, ale spotřebou živin kytkama. Pokles pH je příčinou, že najednou začnou semenáčky žloutnout a pak chcípat v celé flašce. Dokonce mám dojem, že růst v substrátu je do značné míry řízen množstvím draslíku, jistý si ale nejsem.