zaruba píše:Věra píše:Pane Zárubo můžu se zeptat v jakých podmínkách ji držíte? Díky Věra
Nevím jak to ve stručnosti znovu popsat. Všechno jak to dělám už by mělo být již v tomto vlákně. Přes léto ji pěstuji jako ostatní orchideje a bylo i jedno jestli je na léto venku nebo ne. Na listopad- únor ji dávám do kakt. skleníku kde je ve dne 15°C a v noci 10. Tam omezuji zálivku na občasné zalití a moc nerosím. Je tam také nižší vlhkost vzduchu než v ZZ. Koncem ledna má již viditelná poupata.
Já myslím, že to nejdůležitější proč je taková prosperující je v tom, že je přilepená na větším špalku Bezu černého, který již prokořenila jak nad kůrou tak pod kůrou. Má tedy dostatek místa, aby se rozrůstala, rozhodně více nežli na malé větvičce. Ta kůra má perfektní vlastnost v tom, že je taková houbovitá a dobře nasákavá. Když rostlinu pokropím tak se namočí pouze kořeny na povrchu a trochu se nasákne kůra, ale vše rychleji oschne. Ve vegetaci ji ale klidně hodím na půl hodiny do sudu s dešťovkou. Pak se namočí celý špalek a i kořeny pod kůrou- jako při velikém dešti a rostlina se v krátkosti napije k prasknutí. Také je důležité vybrat špalek s hrubou kůrou jako mají duby. Někdo mi kdysi psal, že ty větve bezu černého nejsou vhodné, protože kůra časem odpadává. U tohoto druhu a také u Laelia speciosa se to ale nepotvrdilo, protože rostlina si kůru omotala kořeny tak, že nic ani odpadnout nemůže. Také jí asi vyhovuje ta cirkulace jak ji mám já a asi i ostatní podmínky. Roste v tom ale všechno, takže myslím nějaké zvláštní požadavky ani nemá.
Tak podmínky jsem měla dá se říct stejné, možná jsem ji dala více vody než bylo zdrávo....jinak já davám něco na akát,něco na bez,