Míra píše: Pane Zárubo, nenaštval jen překvapil. Ti smajlíci nějak vtip nepřipomínají. Budete se divit, co je ale takových, kteří ne zrovna v květu ale po odkvětu pahlízy odstřihnou, protože dole již obrážejí nové a diví se, že jim pak buď blbě rostou nebo zajdou. Pak přijdou a prosí o pomoc. Tím myslím, že dorazí přímo za mnou ne sem.
Je fakt, že jednou se mě známá ptala jestli u Falaeňáku koupeném v OBI může ostříhat kořeny které rostou z květináče protože se jí nelíbí. Řekl jsem jí, že je to stejné jako by jí někdo uřízl ze stejného důvodu nohy. Lidé takové úrovně pěstování ale mezi diskutujícími na tomto fóru myslím nejsou.
Já se nyní snažím pěstovat druhy Dendrobek s delšími výhony v šikmých květináčích převisle dolů. Připadá mi to přirozenější a možná i estetičtější než výhony rostoucí nahoru a svázané aby se nezlámaly. Navíc šikmý hliněný květináč má tu výhodu že se v něm na dně drží po zálivce nějakou dobu louže vody a rostlina se lépe napije. Také kytka s jednostranně visícími výhony nezabere tolik místa. Též vodopád květů se mi líbí. Letos mám takhle D. unicum, pendulum ap.