Pleione
Re: Pleione
Pavle, ano mám na mysli právě ty bílé špičky. Když připustím, že jde o P. pleionoides, tak žádná z nich bílé špičky nemá (bílé nebo žluté špičky mají pouze hybridy). Navíc na horním petalu je jasně vidět i přes kvalitu fotek, že se jedná o ohraničené skvrny, nikoli o špičky, což je pro mne dost určující. Všechny kultivary, které mají vyšlechtěné dvoubarevné petaly mají plynulý přechod barev. Pro srovnání uvádím zdarvou rostlinu s bílými špičkami - P. Alishan 'Mt. Fuji' a virózní rostlinu P. Soufiere.
Já ji zkusím zítra nafotit za denního světla a lépe. Ikdyž to nikdy nebude jako realita. Ráda bych v tom měla jasno.
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Karle, tak u té Sufrierky bych taky neváhal.
No uvidíme co uvidíme zítra na dalších fotkách
Hezký den
Pavel
No uvidíme co uvidíme zítra na dalších fotkách
Hezký den
Pavel
Díky oběma.
-
pavelheger
- Administrátor
- Kontaktovat uživatele:
Karle,
tak jsem si v rychlosti doplnil vzdělání a musím přiznat, že z větší části jsi měl pravdu. Dle článku AOS http://www.aos.org/AM/Template.cfm?Sect ... isplay.cfm nebyl dosud přenost dvou nejčastějších orchidejových virů ORSV a CyMV při generativním množení hlášen (ale u některých méně běžných potyvirů to prý možné je). U meritémoveho množení lze prý eliminovat CyMV a nikoliv ORSV.
Hezký den
Pavel
tak jsem si v rychlosti doplnil vzdělání a musím přiznat, že z větší části jsi měl pravdu. Dle článku AOS http://www.aos.org/AM/Template.cfm?Sect ... isplay.cfm nebyl dosud přenost dvou nejčastějších orchidejových virů ORSV a CyMV při generativním množení hlášen (ale u některých méně běžných potyvirů to prý možné je). U meritémoveho množení lze prý eliminovat CyMV a nikoliv ORSV.
Hezký den
Pavel
Obecně se dá říct, že vzhledem k velmi redukovaným semenům orchidejí (postrádají endosperm) je možnost přenosu při generativním množení velmi nízká; tohle kupodivu platí i pro mnohé viry u běžných rostlin se semeny endospermem vybavenými.
K ozdravení meristémové kultury se dá použít vystavení teplotám kolem 40 stupňů, nevím ale, jestli je to použitelné i u orchidejí, ale u některých plodin to jde (opět se nepamatuju přesně, ale mám pocit, že jsem kdesi četl, že takhle byl ozdraven Keřkovský rohlíček, odrůda brambor).
Ale - na srgc.org.uk se rozebíralo, jestli tyhle fleky s ostrým ohraničením nemohou být způsobeny teplotními šoky v době vývinu poupat spíš než virovou infekcí.
T.
K ozdravení meristémové kultury se dá použít vystavení teplotám kolem 40 stupňů, nevím ale, jestli je to použitelné i u orchidejí, ale u některých plodin to jde (opět se nepamatuju přesně, ale mám pocit, že jsem kdesi četl, že takhle byl ozdraven Keřkovský rohlíček, odrůda brambor).
Ale - na srgc.org.uk se rozebíralo, jestli tyhle fleky s ostrým ohraničením nemohou být způsobeny teplotními šoky v době vývinu poupat spíš než virovou infekcí.
T.
No tak se kluci nebudem hádat a abychom nezůstávali jen u virů, tak přikládám slíbené fotky od Iana.
Ještě mám mnoho fotek ze slkeníku Paula Cumbletona, ale to už dnes nezvládnu
K.
Ještě mám mnoho fotek ze slkeníku Paula Cumbletona, ale to už dnes nezvládnu
K.
- Katka
- Kontaktovat uživatele:
Karle díky za fotky,květy jsou úžasné, zvlášť ten měděný je neobvyklý.
A další: