radzak píše:Odontoglossum crispum mi kvetlo poprvé letos na jaře. Nyní je venku v polostínu, přes zimu v chladném skleníku. Zatím s ním nemám mnoho zkušeností. Budu rád za vaše názory a zkušenosti.
Odontoglossum crispum chce dost chladno a pokud možno i přes léto. Potřebuje stále vlhký ale ne mokrý hodně vzdušný substrát a polostín. Poměrně vyhovující jsou kokosová vlákna ale nesmí se stlačovat, aby to bylo co njvzdušnější.
Začíná rozkvétat tahle rostlina koupená u Orchids a more jako Odm. luteopurpureum. K mé nemalé radosti se ale pravděpodobně jedná o fusa-typ Odm crispum s těmito hvězdicovitými květy, po kterém jsem moc toužil. Pokud to tak bude, tak i nechtěný nákup může být velmi radostný. Prosím znalce odontoglos také o jejich názor. Díky.
Radku, gratuluju, je nádherný. I nechtěný nákup se občas vyplatí. Moje Kefersteinia mystacina, byla taky původně něco úplně jiného a teď z ním mám radost, protože pokvete už podruhé.
radzak píše:Začíná rozkvétat tahle rostlina koupená u Orchids a more jako Odm. luteopurpureum. K mé nemalé radosti se ale pravděpodobně jedná o fusa-typ Odm crispum s těmito hvězdicovitými květy, po kterém jsem moc toužil. Pokud to tak bude, tak i nechtěný nákup může být velmi radostný. Prosím znalce odontoglos také o jejich názor. Díky.
Radku, krásné Odontoglossum, je menšího vzrůstu nebo normální? Těším se na to mé,ale to si ještě počkám než se rozvinou květy...Věra
Teda tak to je dobrý. Poslední dobou se setkávám u mnoha lidí se samými záměnami. Sice je fakt, že je povedený a má i hezky probarvený pysk, ale když by se z toho vyklubalo něco nepěkného, tak to teda zamrzí. Ještě aby se jednalo o čisté Odontoglossum crispum.
Doufám, že je čisté. Koupil jsem ho vloni v Ismaningu. Bylo to jediné (údajné) luteopurpureum co tam měli. Psal mi Aleš, že v té době tam koupil crispum a vykvetlo mu luteopurpureum. Že by náhoda nebo tam mají v rostlinách takový zmatek?