Dendrobium phalaenopsis
Re: dendrobium phalaenopsis
S tým dendrobiom som urobila ako ste radili,ostrihala suché a zhnité korene,zasypala škoricou,a iba som to položila na vrch,na nový substrát.Keď je to suché porosím,už začali rašiť aj nové korienky,ale pahľuzy sa začínajú scvrkávať.Nevadí to?Malo by mať v noci nižšiu teplotu?
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Určitý pokles noční teploty je prospěšný vždy, u D. phalaenopsis raději moc velký pokles ne.
Větší scvkávání je problém.
Větší scvkávání je problém.
A čo mám s tým Dendrobkom urobiť,viac polievať,alebo pokračovať iba v rosení.
Já osobně bych jenom rosil. Se zaléváním počkejte, až budou dostatečně vyvinuté kořeny....
- EvaJ
- Kontaktovat uživatele:
pahlízy se můžou i více scvrknout, ale vydrží hodně, opravdu zatím jen roste kořeny. Stalo se mi to také a nakonec vyrazila z té scvrklé pahlízy nová.
- Mila.J
- Kontaktovat uživatele:
Pahlíza slouží jako zásobána. Při enormním scvrknutí se stává, že výhon sice vyrazí, ale už nedokáže dál ůspěšně růst- už nemá dost sil. Významný nárůst nastane až z nových koříků nového výhonu. Do té doby musí bojovat se starými kořeny a se zásobami v pahlíze.
Také doufám, že to rosení vystčí, že se pahlíza ůpně nevyčerpá. Jinak by asi bylo třeba střídat aktivní namáčení , nasátí koženů, obeschnutí, umístění na vlhké sfágnum. Nevím , jestli D. phalaenopsis za takovou práci stojí. Možná vystačí jen umístění na sfágnum přímo.
Také doufám, že to rosení vystčí, že se pahlíza ůpně nevyčerpá. Jinak by asi bylo třeba střídat aktivní namáčení , nasátí koženů, obeschnutí, umístění na vlhké sfágnum. Nevím , jestli D. phalaenopsis za takovou práci stojí. Možná vystačí jen umístění na sfágnum přímo.
A čo sa týka nočných teplôt,mala by som ju dávať do chladnejšej miestnosti?Alebo zatiaľ nechať v teple?
Nechte ji v teple, v chladu se zastavuje růst a rostlina odpočívá, to ve Vaší situaci není žádoucí. Do chladna až k odpočinku, když bude rostlina v pořádku
- ita
- Kontaktovat uživatele:
Mila.J píše:Pahlíza slouží jako zásobána. Při enormním scvrknutí se stává, že výhon sice vyrazí, ale už nedokáže dál ůspěšně růst- už nemá dost sil. Významný nárůst nastane až z nových koříků nového výhonu. Do té doby musí bojovat se starými kořeny a se zásobami v pahlíze.
omlouvám se, že je to trochu mimo téma, ale nedalo mi nereagovat.
- já například momentálně zachraňuji phalenopsis. hlavně jde o to, že každá orchidej je krásná a zaslouží si naši nejlepší péči, ... a ne ty "horší" hodit na smetiště
orchidejka jitka
Ita ,to máš pravdu.Ja sa rovnako nadšene starám o orchideu,ktorú som kúpila za,napr.15eur,ako aj o tú ktorú mám z výpredaja za 3eur.
Ale aj tak vám všetkým ďakujem za rady,a dúfam že to dendrobko zachránim.
Ale aj tak vám všetkým ďakujem za rady,a dúfam že to dendrobko zachránim.