Ivana píše:Ahoj, já jsem si pořídila Ascocentrum miniatum nedávno od firmy Lukscheiter za 250,-. Zatím je navázané na korku, občas ho namáčím a zacházím s ním podobně jako s vandami. Pokud máš nějaké rady a informace jak s ním zacházet, poděl se prosím o ně. díky.
Mám ho zatím jen od léta - z květináčku jsem ho uvázal na kůru z vrstvou rašeliníku, který jsem stále udržoval vlhký. Po krátkém čase začaly žloutnout listy a tak jsem rašeliník odstranil a je na čisté kůře. Bohužel se mi zdá, že se to nezlepšilo. Uvažuji, že ho dám zpět do květináče. Prodávající měl pravdu, že to nebude snadné pěstování. Mám ho ve vitríně.
Co jsem četl tak by měly vydržet i hodně hrubé zacházení, a suchý vzduch bytu...a to bez podložkyna kmínku, nebo v košíčku. Že bychsi to až příliš idealizoval?
Karlos píše:Co jsem četl tak by měly vydržet i hodně hrubé zacházení, a suchý vzduch bytu...a to bez podložkyna kmínku, nebo v košíčku. Že bychsi to až příliš idealizoval?
Juras: vitrýna s přirozeným nebo umělým světlem?
Z umělým světlem a částečně i přirozeným - nevím, něco jí nesedí, ale beru to jako výzvu
Zdravím všechny orchidejáře. Já jsem nováček, ale chytlo mě to dost fest. Na výstavě v Brně jsem si koupila fialovou Vandu. Chudinka cesta jí moc neprospěla, ale zmátořila se. Jen se chci zeptat, jak je to s tím zaléváním. V Brně mi řekli, že jí mám každý den ponořit na 1/4 h do vody. Nerada bych jí utopila. MOc díky Hana
Hano, zhruba: poznáš to podle toho, jakou barvu mají kořeny. když jsou světlé, chtějí vodu. Když jsou zelené mají dost. To ale neznamená, že jí musíš namáčet několikrát denně. Záleží také v jakých ji máš teplotních podmínkách. Jednou denně stačí, pokud je chladnějí stačí i za dva dny. Vandy hlavně chtějí co nejvíce světla ! Já ji jen namáčím, někdy je tam i dvě hodiny (když zapomenu) a nic se jí zatím nestalo - nasazuje mi na květ. Ale vůbec nerosím, bojím se zatečení do paždí listů a případné hniloby.
Já přijedu moc ráda ,ale ještě tě prosím o radu musí být všechny kořeny potopené při namáčení? Jsou dlouhé a abych je nezlomila kdybych chtěla napojit ty kratší, díky moc
Já to řešit nemusím, na radu Virense jsem je smotala jakoby do klubíčka (nechat několik hodin v teplé vodě, pak to jakž takž jde, jinak se kořeny lámou) vycpala velkými kusy coco chipsu se spaghnem. Takže namáčím celé kořeny ponořením do velkého květináče. Přiložená fotka je z léta.