Calypso bulbosa - Švédsko

Byli jste na přírodních stanovištích a chcete se o svoje zážitky podělit? Chystáte se na cesty a sháníte informace?
carniflora
Kontaktovat uživatele:

Re: Calypso bulbosa - Švédsko

Příspěvek od carniflora »

DejF píše:Jo, Zbyňku, to je dobré... odkud to je z Oulanky? A kdy to bylo focené? A ještě jedna otázka, co tam bylo za bubliny?

JJ naprosto správně. Je to z Oulanky, však je taky erbovní květina tohodle NP.
Jinak koukal jsem na disku do exifu a je to z 10.6. Co se týká těch bublin, nějak zrovna rodu Utricularia neholduju ale tipoval bych to na intermedia.
bublinatka finsko.jpg

Jinak Český kras jistě taky bude stát za to, obzvlášť když se podaří najít zmíněné špeky jako je korálice.
Obrázek
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

pavelheger píše:Škoda, že ten kras bude Český a Moravský :(
Rudohlávek tu máme jen jeden a o korálicích ví jen několik málo zasvěcených.
Hezký den
Pavel

A jak dlouho vydrží, čtyři roky, jak je u Vás zvykem :lol:? Ale zase to máte blíž na Čertoryje a tam jich je hafo :roll:.

olaw píše:Hlavně tu korálici 8-) a červené okrotice hmmmm. Anacamptis jsem viděl akorát jednou v Chorvatsku, tak to bych taky rád. Rád bych našel tořič hmyzonosný, měkčilku jednolistou a hlavně bradáček srdčitý. No, jen toho času taky není tolik.

Korálice a okrotice jsou na jednom místě (rozdíl ve kvetení je ale minimálně měsíc), rudohlávky jsou taky v Č. krasu, tořič je u Litoměřic. To není problém.

O měkčilce vím na Slovensku a na severu Moravy a bradáček je taky v severomoravských horách. To už je trochu z ruky.

carniflora píše:JJ naprosto správně. Je to z Oulanky, však je taky erbovní květina tohodle NP.
Jinak koukal jsem na disku do exifu a je to z 10.6. Co se týká těch bublin, nějak zrovna rodu Utricularia neholduju ale tipoval bych to na intermedia.

Je to něco z toho okruhu intermedia - ochroleuca, ale podle této fotky je to neurčitelné. Buďto květ (tam se dá rozhodit intermedia - ochroleuca sensu lato; popřípadě vzorek pod mikroskop pro určení ochroleuca sensu stricto - stygia. U. stygia by to klidně mohla být, ta byla popsána sousedy ve Švédsku.
carniflora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od carniflora »

DejF píše:Je to něco z toho okruhu intermedia - ochroleuca....

prohrabal jsem fotky jestli tam není něco lepšího a našel jsem tam jen tohle poupě. Kvalita mizerná,
bublinatka_poupe.jpg
Obrázek
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

carniflora píše:prohrabal jsem fotky jestli tam není něco lepšího a našel jsem tam jen tohle poupě...

Z poupat se to poznat nedá, všechny evropské bubliny kvetou žlutě.
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

Tak jsem byl letos na první cestě za orchidejemi a shodou okolností na Calypso. Nebylo to sice do Švédska, jen do botanky, ale zato tam toho kvetlo víc na jednom místě :mrgreen:. Ta kytka je severoamerická, ne evropská a zbytek - tořiče, vstavač, barlia a genárie.
Přílohy
01 calypso.JPG
02 calypso.JPG
03.JPG
04.JPG
05.JPG
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

...zbytek
Přílohy
06.JPG
08.JPG
09.JPG
10.JPG
12.JPG
Gabča

Příspěvek od Gabča »

A ve které botance to bylo?
DejF
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DejF »

Gabča píše:A ve které botance to bylo?

V Troji, ale v zásobních sklenících.
olaw
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od olaw »

Jedním slovem nádhera. :o :o :o
orchidejky

Příspěvek od orchidejky »

Ta Barlia je prostě super, už dlouho jí mám v merku, ale nejspíš bude nesehnatelná :roll: Krásný fotky, tuhle návštěvu ti závidim ;)
Odpovědět