| Autor | Zpráva | 

| vizir 
   |   Schomburgkia superbiensHaki: Raději jsem to přesunul sem. Na bezovém klacku vypadá asi takto. Pro představu o velikosti rostliny jsem přidal plechovku nealko piva. Prostě typická velikost pro parapetáře          .Snad někdo v budoucnu obohatí toto vlákno i o květy.

| 

| úte 21. led 2020 17:53:56 | 

| 

|  | 

| HAKI 
   |   Re: Schomburgkia superbiensDěkuju za fotky no to bude pěkný hovádko .Schomburgkii superbiens var alba  jsem dostala. S tím ,že ji mám raději dát do substrátu. Při návštěvě  skleníků v jedné botanické zahradě jsem ji viděla jak si v pohodě roste na  kůře. A  teď ji vidím podruhé takže je rozhodnuto.
 A že potvora ještě nekvetla. A daří se tam i Daválii. Pěkný .

| 

| úte 21. led 2020 18:45:19 | 

| 

|  | 

| Mila.J 
   |   Re: Schomburgkia superbiensSchomburgkie mi v minulosti nekvetly vůbec. Letité, celkem statné rostliny. Statné. Opravdu statné je mám až teď. Výraznější zálivkou (dost postřikováním), větším hnojením. V květináči kvetly, pokvetou, navázaná se také spravila, ale s květem zatím nic. Snad pokvete také. Řek bych, že je pro ně ale květináč vhodnější. Třeba to časem zvládnu uzalívat, hnojit i navázané. 

| 

| úte 21. led 2020 22:42:19 | 

| 

|  | 

| Paphio 
   |   Re: Schomburgkia superbiensMyslím, že pro kvetení je rozhodující přímé slunce a větší trs. Ale pozor, tahle se dá i připálit, jsou-li listy nevyzrálé nebo je příliš horko. _________________
 http://www.orchidey.estranky.cz/

| 

| stř 22. led 2020 9:21:03 | 

| 

|  | 

| vizir 
   |   Re: Schomburgkia superbiensHAKI píše: Děkuju za fotky no to bude pěkný hovádko .Schomburgkii superbiens var alba  jsem dostala. S tím ,že ji mám raději dát do substrátu. Při návštěvě  skleníků v jedné botanické zahradě jsem ji viděla jak si v pohodě roste na  kůře. A  teď ji vidím podruhé takže je rozhodnuto.
 A že potvora ještě nekvetla. A daří se tam i Daválii. Pěkný .
Vyvázanou jste ji mohla vidět třeba v Praze v Troji. Já ji měl zpočátku v květníku, ale moc se jí to nelíbilo. Tedy u mě. Po vyvázání vytvořila mohutný kořenový systém a je, co se týče růstu, myslím v pohodě. Problém je to v létě uzalívat, ale v zimní zahradě, když se s ní nebudete muset tahat do koupelny, jako já, to myslím půjde. Nevím v jaké ji máte velikosti, ale počítejte s tím, že při správné péči, to bude pořádná obluda        .

| 

| pát 24. led 2020 9:32:19 | 

| 

|  | 

| vizir 
   |   Re: Schomburgkia superbiensPaphio píše: Myslím, že pro kvetení je rozhodující přímé slunce a větší trs. Ale pozor, tahle se dá i připálit, jsou-li listy nevyzrálé nebo je příliš horko.Máte pravdu, rozhodně nedělit, obrnit se trpělivostí a nechat narůst velký trs. A připálit se mi jí taky povedlo, na prvním snímku je to trochu vidět.

| 

| pát 24. led 2020 9:35:35 | 

| 

|  | 

| milankucera9 
   |   Re: Schomburgkia superbiensV čem je lepší podložka z bezu oproti třeba topolu,nebo je to jedno? Stačí kus jakékoli větve? Je mi jasné,že ta s hrubou a porézní kůrou bude vhodnější. Co větve ovocných stromů,jabloň,hrušeň? 

| 

| pát 24. led 2020 17:18:05 | 

| 

|  | 

| vizir 
   |   Re: Schomburgkia superbiensmilankucera9 píše: V čem je lepší podložka z bezu oproti třeba topolu,nebo je to jedno? Stačí kus jakékoli větve? Je mi jasné,že ta s hrubou a porézní kůrou bude vhodnější. Co větve ovocných stromů,jabloň,hrušeň?Zkoušel jsem topol, dub a právě bez. Ten mi z toho vyšel nejlépe. Mám na něm vyvázaná ještě dendrobia, cattleye, laelie. Vše roste bez problémů, kořeny krásně obepínají podložku a prorůstají skrz kůru. Velikou výhodou vyvázaných kytek je, že nemusíte přesazovat. To je pro kytku vždy šok a brzda v růstu. Problém je to v horku uzalévat, každý musí zvážit sám kolik času je schopen rostlinám věnovat. To Vy ale jistě víte. K ostatnímu se nemohu vyjádřit, nezkoušel jsem, mnoho podložek ale rostliny zrovna nemusí.

| 

| pát 24. led 2020 20:52:48 | 

| 

|  | 

| zaruba 
   |   Re: Schomburgkia superbiensBez je super, to mohu potvrdit. Má takovou zvláštně porézní kůru, což se orchidejím líbí. Korek je ale asi nejtrvanlivější. Něco mám také na topolu, akátu, olši, korku a roste to dobře, ale bez je č. 1 

| 

| pát 24. led 2020 22:58:13 | 

| 

|  | 

| HAKI 
   |   Re: Schomburgkia superbiensvizir píše: Vyvázanou jste ji mohla vidět třeba v Praze v Troji..Jj v Troji je mají pěkný.  Nezkusíš -nevíš.     Moje vypadá zatím takto .Je to takovej fajnovej kousek akátu .Na hovádko se těším  uvidíme.

Přílohy: 
			 Schomburgkia superbiens.jpg [ 199.23 KiB | Zobrazeno 12372 krát ] | 

| sob 25. led 2020 9:24:54 | 

| 

|  |