No jo, ono nejvíce záleží na tom, co člověk pěstuje. U takhle specializované sbírky je určitá výhoda v tom, že skoro vše chce prakticky stejné podmínky a navíc to nezabírá moc místa.drroman píše:Do volného prostoru ne, do vitríny je použitelný prakticky jakýkoliv mlhovač. Používám v lednici, spouším hyrostatem. Mám nastaveno 77% s 10 hysterezi. Výstup mlhovače jde přímo k větráku,který to rozhání v prostoru. Někdo používá taak,že třeba 2x denně nechá foukat mhu do vitriny a dost. Samozřejmě v noci a po zálivce je vlhkost větší. Starší video této hračky mám na FBhttps://www.facebook.com/roman.drroman/ ... 40/?type=3. Zvlhčovač mám koupený klasicky v elektru s nádržkou na 4l vody, vydží mi to cca 3-5 dnů podle toho jak často spíná lednice aby udržela těch 18,5°C ve dne.
U mne je to naprostá ukázka neukázněnosti co se orchidejí týče. Pořídil jsem si co mne zaujalo. Cataseta, Vandy, Masdeválka ap. Do toho Kapradí, Vánoční hvězda, Citrus, ap. Vše na několika metrech kubických vzduchu. Každé chce něco jiného a tak se to dá trochu skloubit pouze individuální péčí.
Ráno, když samostatně kytky pokropím je vlhkost 100%. Přes den jak se zvedá teplota tak klesne až na 60%. K večeru vše otevřu a vlhkost klesne i na 40%. Pak ale nastává noční ochlazení s vlhkostí až 70%. Vše se takto denně opakuje-tedy ve vegetaci. Do toho větráky v kombinaci s otevíráním oken na noc. Při zautomatizování a víceméně podobných podmínkách pro všechno by mi tak 1/3 kytek haprovala. Např když rosím tak Vánoční hvězdu přikrývám geotextilií aby se nenavlhčila, protože pak jí flekatí okraje listí ap.,