Re: Oncidium cebolleta - Oncidium ascendens
On ten habitus se hodně mění s kulturou a množstvím slunce. Jsem zvědavý co udělá u mne a jak se změní- pokud nepojde
.
Je možné také, že jste měli nějakou odlišnou formu a jestli to byl import tak ten mohl vypadat úplně jinak. Rozdíly v habitu jsou nejlépe vidět na tomto odkazu:
https://www.desertmuseum.org/programs/a ... oncceb.phpTo co roste na slunci v přírodě tak vypadá úplně jinak než kulturní rostlina, což je dobře patrné také na tom odkazu. Já jsem koupil rostlinu tmavě zelenou tak je předpoklad že když jí dám hodně slunce tak se zkrátí listy, také ztloustnou a asi se i zabarví do načervenalé barvy. To tečkování které měla Vaše rostlina v tom odkaze na té kulturní vůbec není. Možná se objevuje pouze na sluncem vypečené rostlině, nebo pouze na některých formách.
Jak mi ale orchidejáři říkají, nejdůležitější je květ a pohlavní orgány. Tam mi to jasně ukazuje u ascendens květ jako má ascendens a u té cebollety květ jako má mít cebolleta.
Samozřejmě jistotu bych měl pouze pokud bych si rostlinu přivezl ze Sonory. Také již v tom podnikám nějaké kroky
. Sám jsem byl v Sonoře 2x, ale v té době jsem koukal pouze po zemi a ne po stromech
. To ascendens které je hodně příbuzné ze sekce cebolletae tak prý roste pouze v jižním Mexiku a výše na sever se již nevyskytuje. Těžko ale věřit tomu, jestli je to v přírodě tolik prozkoumané že se těmto údajům dá věřit.
Nemohl jsem ale šanci že získám cebolletu promarnit a tak jsem rostlinu musel koupit stůj co stůj. Mimochodem je to rostlina z které mám největší radost z toho co jsem koupil v Drážďanech. Dál se uvidí.