Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je čtv 28. bře 2024 11:32:34



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
 vanda hybridy 
Autor Zpráva

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: vanda hybridy
Ivca.stechmullerova píše:
Pane Záruba,jsem moc ráda,že jste reagoval na letnění vandiček.Jsem ted zděšená ,protože 9 let zalévám vodou ze studny všechny orchideje a suprově mi prosperují i kvetou.Nevím jak je tvrdá voda ve studni protože se mi tam vztahuje spodní voda.Ale jestli je to tak jak píšete,tak s tím budu muset něco udělat.Jakou vodou zaléváte Vy?Když je mám doma tak mám 60až70%vdušné vlhkosti.A mám dané misky s piniovou kůrou tam mám vodu aby byla větší vzdušná vlhkost.Mám je na zdi která je studená i při teplotách přes 30 stupnů a nejde ani prudké slunce které by upálilo listy.Když jsem mluvila s paní z botanické zahrady Praha od skleníku fata morgana,tak mě řekla ,že je hýčkám.Co se týká domácí zálivky,tak je namáčím 1x za týden do vody z kohoutku dám tam hnojivo do injekční stříkačky 3 dílky na 3litry do konývky a přidám lignohumát.Prosím napište mi jaká má být vdušná vlhkost v našich podmínkách.100% vlhkost těžko vzládnu zajistit.Z pozdravem Ivča Ps:ráda si nechám poradit pěstuji je pouze 3 roky.

Omlouvám se, ale vyděsit jsem Vás nechtěl. Jedtli mohu něco doporučit z vlastní zkušenosti. Tak tedy pěstujte dále své orchideje tak jako doposud a nenechte se ovlivnit žádnými jinými názory ani doporučeními :) Pokud Vám orchideje krásně rostou tak je to známka toho, že je vše Ok. Já si sice nedovedu představit spojení studna a měkká voda, ale jakou máte vodu konkrétně Vy ve studně nevím :) Asi u Vás je celkově jiná situace- pro mne těžko představitelná. To je ale spíše můj problém. Kupříkladu to, že rostliny mají kořeny u chladné zdi může v jejich těsné blízkosti způsobovat vyšší vzdušnou vlhkost ap. Psala jste také o letnění. Tady v Praze bycxh je musel rosit od rána do večera aby přežily.
Jak je pěstuji já ani psát nebudu, protože u mne pouze přežívají. U té jedné mi v zimě opadaly vespod listy, takže vypadá trochu jako palma :lol: A to i přes to, že je rosím měkkou dešťovkou. Radit tudíž něco nejsem kompetentní :)
Ale podmínky tak jak jste je popsala by moje Vandy v mé kultuře určitě zabily :) Takže budu rád, když zapomenete co jsem napsal :) :)


čtv 22. čer 2017 14:54:44
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: vanda hybridy
Kvetinka píše:
Krasne ich mate. Ja sa s nimi neprplim velmi. Ta modra je v skutocnosti fialova-kvitne pravidelne 2x do roka, tiez aj ta ruzova-ta je vonava. Zlta kvitla prvy krat po dosiahnuti dospelosti-pestovala som ju 4roky. Este mam ruzovocyklamenovu ta bude mozno uz o rok kvitnut-uz by sa patrilo po 5rokoch :lol: Polievam vodou 38uc, uz ich neletnim, mam ich v byte.

Jsou krásné. V té kůře jsou na tom z hlediska vláhy ty kořeny rozhodně lépe než jak jsem si vymyslel aby byly s volnými kořeny.


čtv 22. čer 2017 14:57:52
Profil

Registrován: ned 18. bře 2012 17:49:02
Příspěvky: 2960
Příspěvek Re: vanda hybridy
měla jsem kdysi 4,...teď už jen 2..ale vidím,že už to není ta původní kondice...mám je volně v pl. proděravěném květníku...zkoušela jsem kůru,ale to mi nevyhovovalo/tedy rostlině/..


pát 23. čer 2017 5:32:33
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 07. lis 2009 20:10:38
Příspěvky: 69
Bydliště: Velké Přítočno okres kladno
Příspěvek Re: vanda hybridy
Pane Záruba,co se týká vand Vy je máte moc kouzelné,nemyslete si že jsem v jejich pěstování neudělala chyby.Udělala až bych si nafackovala,2 mě chytly hnilobu kmínku,zjistila jsem to tak ,že mě začaly žloutnout listy na každé straně 2 musela jsem ty listy pořádně odstranit a potřít práškem z dřevěného uhlí pokud není dřevěné uhlí tak mletou skořici to je také dezinfekce.1 jsem zachránila,ta druhá kterou jsem dostala od manžela k výročí svadby tak ten rok mě vykvetla 11x z toho 3x 2 výhony dopadlo to nakonec tak,že jsem jí musela říznout.posílám fotky.Nebudte na sebe tvrdej každá malá rada se cení.Byla bych moc ráda kdyby jsme si mohli tykat pokud to není ode mě troufalé já se jmenuji Ivča Stechmullerová a pocházím z Velkého Přítočna od Kladna.Doufám,že jsem Vám dodala trochu odvahy,já vím když začaly marodit moje vandy to jsem se nabrečela,tak Vám rozumím.
Obrázek



Obrázek

Obrázek


Obrázek


sob 24. čer 2017 19:19:29
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: vanda hybridy
Nevím jak začít.
-Tykání mi nevadí, já jsem Miloš- Ahoj Ivčo :)
-Odvaha mi nechybí- což by potvrdlii i další účastníci tohoto fóra :)
-Nějak tomu nerozumím. Tvůj předposlední příspěvek a v něm věta že Ti všechno roste a kvete super i když to takhle pěstuješ 9 roků. Nějak mě z toho nenapadlo, že bych měl něco radit při úspěšné kultuře. Tak to tedy znamenalo, že orchideje pěstuješ 9 roků a Vandy poslední 3 roky a nejsi s výsledky úplně spokojená?
Já ale opravdu Vandy moc nepěstuji. Myslím ale, že Vanda s volnými kořeny při vlhkosti 70% bude velmi náročná na měkkost vody. Když si představím že půlka vody se odpaří a půlku rostlina zpracuje tak je jasné, že pokud voda není velmi, velmi měkká tak postupně bude docházet k zasolení kořenů a rostlina bude chřadnout. Každá orchidej takhle pěstovaná bude potřebovat 2x měkčí vodu než při pěstování v květináči, třeba v piniovce. Já zalévám dešťovkou. Při pěstování Vand bych určitě přeměřil tvrdost vody ve studni. Myslím, že zejména poslední roky kdy málo prší musí být neupravená voda ze studny hodně tvrdá. Průsakem a cestou v podloží totiž rozpustí spoustu minerálů. Na Vandy tedy postupný zabiják. Proto jsem reagoval na Tvůj původní popis pěstování. Při letnění se venku odpaří možná 80% a pouze 20% rostlina zpracuje, takže náchylnost k zasolení a navíc dehydratace musí být ještě větší. Skoro si myslím, že taková Vanda by měla být rosena destilovanou vodou a pouze 1x za 14 dní přidat poloviční koncentraci plného hnojiva.
Jinak fakt o Vandách moc nevím. Myslím, že tu jsou jiní, kteří s orchidejemi a také Vandami mají více zkušeností. Já mám pouze dvě a špatné nejsou, ale i přes tu dešťovku bojuji se zasolením a dehydratací. Myslím, že je také dobré Vandy vystavovat letním dešťům aby se kořeny oplachovaly měkkou dešťovou vodou dlouhodobě. Vandy jsou krásné ale ne úplně snadno pěstovatelné jako Phalaenopsis :)
Ty snímky co jsi nafotila ukazují právě zničení kořenů zasolením a postupné chřadnutí :cry: Po namočení mají zdravé kořeny většinou zelenou barvu.


sob 24. čer 2017 21:44:33
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 07. lis 2009 20:10:38
Příspěvky: 69
Bydliště: Velké Přítočno okres kladno
Příspěvek Re: vanda hybridy
Ahoj Miloši,moc mě Těší.Prosím tě jak mám tedy zjistit tvrdost vody ze studny?Co se týká mého výroku že mi jdou a kvetou myslím že tak nějak jsem to napsala myslela jsem ostatní orchideje orchideje.Cattley,D.nobile,D.falendáky cambrie a ted i vandy.To víš,že o ně nehci přijít tak si nechám poradit.Ahoj Ivča PS:Jsem na facebooku Ivana Ivča stechmullerová a tam bys viděl všechny orchideje které mám.


ned 25. čer 2017 15:08:06
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: vanda hybridy
Já myslím, že lepší by bylo najít informace podle kategorií na tomto fóru. Vše se dá dohledat a tvrdost vody se tu řešila. Sám jsem si tenkráte zakoupil konduktometr, který měří vodivost a podle ní se dá určit i přibližná tvrdost. Problém je, že jak jsou již kořeny zasolené a rostliny částečně zdecimované tak buď bude náprava velmi dlouhá nebo se nezachrání vůbec. Myslím, že by si měla začít uvažovat o dešťovce a o pěstování Vand v květináčích. Jak jsem psal, při pěstování v květináčích jsou orchideje k tvrdší vodě tolerantnější.


ned 25. čer 2017 18:16:04
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58
Příspěvky: 2874
Bydliště: Hradec Králové
Příspěvek Re: vanda hybridy
Myslím že jsem to už psal, ono to není přesné tvrdost. V podstatě přechodná tvrdost je často jen vzhledový problém, kořeny pálí spíše stálá tvrdost a jiné soli. S tím si nelamte hlavu, výsledek je že je nutno změřit vodivost, ta je rozhodující.

_________________
http://www.orchidey.estranky.cz/


ned 25. čer 2017 19:02:39
Profil Zobrazit autorovy stránky
Uživatelský avatar

Registrován: sob 07. lis 2009 20:10:38
Příspěvky: 69
Bydliště: Velké Přítočno okres kladno
Příspěvek Re: vanda hybridy
Květinko,máš je nádherné gratuluji Ivča


stř 28. čer 2017 16:00:47
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 07. lis 2009 20:10:38
Příspěvky: 69
Bydliště: Velké Přítočno okres kladno
Příspěvek Re: vanda hybridy
Paphio,A miloši,díky za upozornění.Začínám radši střádat dešťovku,pokud bude u Nás pršet už to mám připravené.ještě jednou velké díky Ivča.


stř 28. čer 2017 16:04:19
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 61 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron