Autor |
Zpráva |
michal744
|
Re: Množení semeny (in-vitro)
Dostal jsem se k tomu úplně náhodou, když kolega objednal další semena z čínského obchodu. Dělá tak trochu do všeho a léta se tím zabýval polokomerčně. Orchideje ze semen zkoušel v agaru poprvé jen že zvědavosti, jinak množil klasicky. Podle druhů které zná a pozná, je ta Čína na hraně, protože to jsou(prý) druhy velmi vzácné, omlouvám se, já orchideje neznám a jsem přes sukulenty a masožravky. Ještě bych prosil o radu, kde koupit ty praktické sklenice s šroubovatelnými umělohmotnými víky, které jsou na fotografiích zhruba na třetí straně. Hodily by se mi na vše co mám letos v plánu. Díky
|
ned 04. pro 2016 18:16:11 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Sklenice by se daly pořídit zhruba tyto na http://eshop.bricol.cz/sklenice-deva-40 ... ezbarevna/S plastovými víčky je to ale problém. Pokud vím byly kdysi dělány na objednávku a asi se sehnat nikde nedají. K dostání je pouze plech. hezký den Pavel
|
úte 13. pro 2016 14:21:31 |
|
|
michal744
|
Nemáte prosím někdo alespoň 100ml Persterilu? Bohužel se k tomu dá dostat velmi špatně.
|
pon 09. led 2017 12:25:08 |
|
|
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3346 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
Já osobně bohužel ne. Mám pouze starý, který už nemá ty správné dezinfekční účinky. Hezký den Pavel
|
úte 10. led 2017 6:59:21 |
|
|
michal744
|
Měl bych dotaz na zdejší zkušené pěstitele. Darované semínka jsou některá bez popisu a některá nejsou s jistotou orchideje. existuje nějaký rozumný eshop, kde se dají objednat? Chtěl bych naplnit celou jednu várku cca 30 láhví. Nemám žádné specifické požadavky na druhy, mám je jako doplněk k masožravkám a sukulentům. Bohužel nemám v tomhle přehled. Díky
|
stř 11. led 2017 15:48:27 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Bohatá "nabídka" je na e-bay. Jednou jsem si koupil z německé nabídky na vyzkoušení jednu dávku semen asi za 70 kč. Už si to přesně nepamatuji. Prodávající mě poslal jak je to třeba vysét a tak jsem mu odpověděl, že to není problém a že to dělám x let. Balíček semen přišel z Bulharska a semena orchidejí to byla. Tak jsem to ihned vysel. Za půl roku nic nevyklíčilo. Na německou adresu jsem to napsal a žádná odpověď. Myslím si, že to je docela dobře promyšlená finta. Nemáte se kde odvolat neboť semena přišla což chtějí potvrdit. Že nic nevyklíčilo to už je váš problém, asi to neumíte. Semena vypadala jako semena Phalaenopsisu. Ale je tolik orchidejí, že to nelze přesně poznat. JAKO kšeft výtečné. Z jednoho semeníku Phal. naděláte tak asi 50 dávek po 70kč . Podstatné je aby nabízená semena byla pořádně stará aby neklíčila a nemohl jste vymáhat nějaké odškodné. No a taky kdo by se hádal o 70kč. Takže pokud se najde nějaký blbec jako já tak kšefty se mohou docela dobře točit. Takže asi tak. Zas to není tak vysoká cena a jako zkušenost to může být dobré. Tak jsem se podíval do záznamů a byla to orchidej Schoenorchis fragrans.
|
stř 11. led 2017 17:50:05 |
|
|
michal744
|
Na ebay to je potvrzený podvod. Jsou toho plná fóra v zahraničí. Ono bude těžké najít poctivý obchod.
|
stř 11. led 2017 21:28:21 |
|
|
karel_t
|
virens píše: ... Podstatné je aby nabízená semena byla pořádně stará aby neklíčila ... Bedřichu, co to je pořádně stará semena? Více než 10 let? Nemyslím, že by někdo skladoval semena tak dlouho a modlil se, aby z toho něco náhodou nevyklíčilo. Já kontrolně vysévám Pleione praecox již šestým rokem, abych ověřil klíčivost Pleionek. Skladování při pokojové teplotě. Vždy vyklíčila a nezdá se mi, že je znatelně velký pokles klíčivosti. Spíše jsou jejich semena nějak inhibována - chemicky. K.
|
čtv 12. led 2017 20:52:58 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Karle, no nemyslel jsem to doslova ale třeba u Paphiopedil stačí 6 měsíců a klíčivost je mizivá (nedovedu odhadnout možná 10%) a po roce 0. Je to tak u docela dosti prachových semen. U Pleionek (jsou to velká semena o proti třeba Cattlejím ) to může být nepatrně. Neodhadnu protože jsem to nezkoušel. Ale všechny co jsem z epifitů zkoušel dlouhou klíčivost nemá. Ale nikde jsem na to téma žádnou odbornou rešerši nenašel. A ještě dodatek - skladování za běžných podmínek v ledničce 5°C. V dusíku třeba je to jiné ale ten nemám, jsem amatér. A ještě bych dodal dost píšou že semena jsou (fresh & viable seeds) takže tam nějaká souvislost je.
|
čtv 12. led 2017 21:43:46 |
|
|
michal744
|
|
pát 13. led 2017 10:07:28 |
|
|