Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pon 28. říj 2024 11:02:08



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 596 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 60  Další
 Mexické laelie 
Autor Zpráva

Registrován: pát 01. led 2010 19:06:51
Příspěvky: 7496
Příspěvek Re: Mexické laelie
O tu bílou bych měla taky enormní zájem, stavím se do fronty, kdyby náhodou byla. Díky za info. Jinak obrázky na stránkách jsou nádherné a velmi mne pobavil ten lehce zapamatovatelný indiánský název pro speciosu :-)


pát 06. led 2017 12:20:35
Profil

Registrován: pon 02. črc 2012 12:51:33
Příspěvky: 248
Příspěvek Re: Mexické laelie
Miro: Máte nádherné rostliny - kdyby nějaká ( kterákoliv) z dělení zbyla a byla k mání,
stavím se rovněž do fronty


pát 06. led 2017 13:08:57
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: Mexické laelie
Příloha:
P1200599.JPG
P1200599.JPG [ 51.68 KiB | Zobrazeno 3399 krát ]
Příloha:
P1200602.JPG
P1200602.JPG [ 84.95 KiB | Zobrazeno 3399 krát ]
Příloha:
P1200605.JPG
P1200605.JPG [ 90.8 KiB | Zobrazeno 3399 krát ]
Kvetinka píše:
ESTRACA: Viem co chcete povedat o tej BZ, tie som bola sklamana skor zaskocena ich starostlivostou. Ale vratim sa k Laelie, zatial sme dosli sem :P Spominalo sa, ze tu lepkavu tekutinu je potrebne umyt. Rucne to asi nebudem robit, aby som ju nepritlacila viac, skor by som ju vo vani osprchovala?? Viac fotiek tu..http://1kvetinka6.rajce.idnes.cz/Laelia_sp./ Ked som pozhanala vsetky fotky, tak bola zakupena este skor cca r.2012

Nechci tu být za chytrého ani oponovat ESTRACOVI. Nedá mi to ale a tak napíši pouze svůj trochu odlišný názor. Tu medovici jsem popisoval u L. gouldiana. Rostliny dobře zalévané ji vytvářejí ve větší míře a opylovači kteří by ji zkonzumovali nejsou nikde. Vy máte rostlinu velmi dobře živenou a zbytečně hojně zalévanou :x . Jak píše EST. "kafe s rumom" :x Já mám u L. anceps stvol před rozkvětem a medovice téměř nikde. Pahlízy mám ale dost scvrklé. Připojuji nějaká fota a zároveň se omlouvám za kvalitu stvolu. S bleskem to není dobře vidět protože se to leskne a z ruky je hrozná tma takže fotím 1/2s. :cry:
Když už ale medovici máte, tak bych ji radši opatrně vždy z jedné a pak druhé strany otřel vlhkou vatičkou, aby se zabránilo stlačení květů. Při sprchování se může voda dostat mezi pochvy k poupatům a to by zcela jistě znamenalo konec hnilobou. Stlačení a poškození mechanicky bych se ani nebál, protože Vy máte ještě poupata malá. Hádal bych do rozkvětu možná 2 měsíce. Mě se stvoly vyvíjejí od srpna. Teď už bych rostlině nedával ale ani kafe, natož rum :x .
Mexiko je tvrdá země a rostliny tam v určitých obdobích spíše přežívají než vegetují a tak je potřeba se k nim chovat i u nás :x


pát 06. led 2017 15:12:29
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte 15. črc 2014 20:10:27
Příspěvky: 128
Bydliště: Zvolen, SR
Příspěvek Re: Mexické laelie
Priatelia, máte pravdu. Dostávali moje orchidee všetky kávu s rumom. Na týchto stránkach som sa veľa naucila. Hnojila som podľa odporúčania výrobcov, nic mi nehovorilo ani zloženie vody. Teraz si každú vodu meriam a poviem Vám, že som im davala riadne zabrať. V zime už nehnojim a aj keď tak asi raz za dva mesiace "slabým odvarom"


pát 06. led 2017 15:47:00
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: Mexické laelie
Příloha:
P1200615.JPG
P1200615.JPG [ 29.19 KiB | Zobrazeno 3393 krát ]
Ještě foto jednoho stvolu z druhé rostliny, která je na kůře. Stvoly jsou zcela bez medovice. Prostě to chce od podzimu udržovat pahlízy víceméně ve zcvrknutém stavu a bude vše OK :x .


pát 06. led 2017 15:59:40
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: úte 15. črc 2014 20:10:27
Příspěvky: 128
Bydliště: Zvolen, SR
Příspěvek Re: Mexické laelie
Ok. Vdaka za radu ;)


pát 06. led 2017 16:02:10
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 27. úno 2016 9:30:28
Příspěvky: 214
Příspěvek Re: Mexické laelie
Tie stvoly vyzerajú dobre. Dobre to vidieť proti svetlu. Ak sa všaj začnú puky, alebo ich stopky v puzdre deformovať, treba im pomôcť. Každý má iné podmienky na pestovanie, preto sa ani nedá doporučiť univerzálne platná metóda. Tá medovina sa najviac vytvára u L. anceps. V prírode kvitne začiatkom novembra, kedy ešte doznievajú dažde a rastliny sú pekne umývané. Kamarát, ktorý úspešne pestuje cattlee, phalenopsisy a iné, mi všetky darované ancepsky vrátil, lebo mu výhony vždy zaschli. Gouldiana je v rovnakých podmienkach v pohode.
Z postriekaných výhonov voda rýchlo stečie a zostanú suché. S rastlinami, ich polievaním v zime, treba byť opatrnejší. Ja párkrát za zimu postriekam rastliny, ale vyberiem si na to slnečný deň, keď sa skleník prehreje a rastliny do noci obschnú. Rastliny mám iba naviazané, bez substrátu. Kvetináčovú kultúru som dávno zrušil pre odhnívanie koreňov a zlú kontrolu slimákov.
Keď budem mať nejaké rastliny k dispozícii, oznámim to na mojej stránke. Zatiaľ som rozdelil len jednu L. gouldianu.
Zdraví Miro.


sob 07. led 2017 9:14:58
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: Mexické laelie
zaruba píše:
Paphio píše:
zaruba píše:
V Mexiku na lokalitách Laelia anceps spadají občas noční teploty až téměř k nule. Nutno říci ale, že přes den jde teplota většinou i přes 20°C. Navíc jsou rostliny prohřívané slunečním svitem. Všem těmto druhům dělají dobře veliké rozdíly mezi denní a noční teplotou. Není to ale podmínkou. Letněné nasazují na květ ochotně na konci léta nebo začátkem podzimu. Myslím, že v kultuře není rozdílu mezi L. anceps, gouldiana nebo autumnalis. Zimní teplota okolo 10°C za předpokladu částečně seschlých a nezalévaných rostlin by měla být Ok. Za denní teplotu okolo 15°C budou vděčné už kvůli tomu alespoň částečnému kolísání.

Ze jmenovaných se mi zdá L. gouldiana nejvíce tolerantní k vyšším teplotám v zimě.

U L. gouldiany se mi nepodařilo dopátrat v literatuře lokalitu. Moc jsem se ale nesnažil :cry: Pouze jsem někde dohledal, že lokalita je neznámá, prý snad někde ve státě Hidalgo, kde bych ji typoval na stranách hor odvrácených od moře. Tam by mohla růst na opadavých dubech v aridních údolích společně s kaktusonou vegetací. Něco jako Laelia anceps, kterou jsme viděli ve státě SLP, kde byla krajina více otevřená k Mexickému zálivu. Z toho bych usuzoval, že L. gouldiana bude ještě tvrdší a o něco suchomilnější nežli L. anceps.
Nedokáži říci, které z komplexu L. anceps, gouldiana či autumnalis snáší v zimě vyšší teploty. Mě nějak připadá, že je těmto druhům jedno jak teple se přezimují. Pouze nesmějí v zimě růst, protože přírůstky vlivem malého světla by byly nekvalitní. V zimě ale většinou kvetou a ještě vlivem zasušení nerostou ani při vyšších teplotách. Tím, že kvetení nasazují někdy v období léto až podzim tak s nimi nemám s násadou žádné problémy a připadá mi, že zimování násadu vůbec neovlivňuje. Prakticky z každého nového přírůstku vyhánějí květní šlahoun.
L. gouldianu jsem měl do předloni. Krásnou silnou rostlinu. Nějak ale nedokázala protlačit květy pochvami v kterých se vyvíjela poupata. Bylo to celé zalepené od nektaru a ulepená poupata se nedokázala bez poškození otevřít. Tak se to dělo několik roků tak jsem ji dal pryč, protože jsem se domníval, že je nějak nemocná. Jednou se mi to stalo i u L. anceps. Loni jsem ale zjistil, že to bylo pouze nadměrnou zálivkou. Když má rostlina při vývoji květenství nadbytek vody tak vytváří i více nektaru, který se vyvíjí nadměrně i na klasu v místech kudy vyrůstají poupata. Ta se pak lepivou šťávou namočí a květ se nedokáže rozvinout. To co zpočátku vypadalo jako choroba se ukázalo býti pěstitelskou chybou. Po zjištění této příčiny jsem se rozhodl pořídit si ji znovu. A to je také důvod proč mám zájem o tu Vaší odnož, který stále trvá.

ESTRACA: Vidíte už z mého staršího příspěvku (ještě před touto diskusí), že já měl právě největší problém s medovicí u L. gouldiana. Skutečně, každý máme jiné podmínky a tak si každý musíme odzkoušet to své. Zevrubný návod ale urychlí zbytečné tápání. V opačném případě by neměly smysl jakékoli informace.
U té medovice jsem ale vypozoroval tak trochu přímou úměrnost. Čím více vody, tím více medovice a tím větší problémy při klubání poupat. Mám s tím vlastní negativní zkušenost, kdy jsem se z hlouposti zbavil krásného trsu L. gouldiana kterou nyní sháním znovu. Jelikož mě nejde v zimě slunce do ZZ tak spíše namáčím a snažím se, aby zelené části, natož květy nebo stvoly nepřišly do kontaktu s vodou. V přírodě na vzduchu to problém není ale v ZZ a ještě v zimě to u mne dobré nebylo. Každá voda na rostlině v tomto období je určitým rizikem.
Já jsem se domníval, že L. anceps stejně jako L. speciosa kvetou v přírodě převážně v jarním období. V Mexiku je přece suchá zima a jaro a obdobím dešťů je léto a podzim. Na jaře to vykvete, pak do června vytvoří plody a semena se šíří v období dešťů aby rostliny do období sucha narostly. Vždyť semena orchidejí mají velmi krátkou klíčivost. Když L. anceps vykvete na podzim tak vysype semena na jaře do období největšího sucha a vedra? Ještě květen je v Mexiku tak suchý a horký že jsme tam v roce 1999 na kaktusových lokalitách padali vedrem, kdy ve stínu bylo 40°C a vypalovák celý den :P .


sob 07. led 2017 10:56:28
Profil
Uživatelský avatar

Registrován: sob 27. úno 2016 9:30:28
Příspěvky: 214
Příspěvek Re: Mexické laelie
Výška výskytu aj doba kvitnutia v prírode je na mojej stránke. L. anceps a L. speciosa majú podmienky diametrálne odlišné.
Miro.


sob 07. led 2017 13:57:03
Profil

Registrován: pát 03. úno 2012 11:59:52
Příspěvky: 4174
Příspěvek Re: Mexické laelie
ESTRACA: Přečetl jsem, ale tu odlišnost vidím stejně pouze v nadmořské výšce, tedy hlavně teplotě přezimování- jak jsem napsal. Každý z obou druhů je ale docela přizpůsobivý. Navíc horní hranice výskytu L. anceps je skoro shodná s dolní hranicí výskytu L. speciosa. Kromě zimování je pěstuji ve stejných podmínkách asi metr od sebe a všechny rostou OK. Pouze L. speciosu nezaliji od října do konce března a L. anceps tak 3x v tomto období namočím. To je celá odlišnost kultury obou druhů u mne ve sbírce. Za diametrálně odlišné druhy v pěstování považuji spíše např: Paphiopedilum venustum a Catasetum laminatum- kde je celková péče odlišná :lol:
Vždyť obě Laelie rostou v přírodě v podobných podmínkách. Potřebují od jara do podzimu čerstvý vzduch, kolísání teploty den-noc, skoro plné slunce a poměrně malou vzdušnou vlhkost. Kořeny obou druhů musejí rychle po zálivce oschnout. V létě snesou vody hodně, v zimě zase téměř úplné sucho. Pod duby s L. speciosa roste např. u Caruňo ve státě Aguascalientes Mammillaria bombycina. Pod duby s Laelia anceps ve státě SLP rostou zase Echinocereusy a Mamilárie. Všechny tyto druhy lze pěstovat ve skleníku vedle sebe a rostou i kvetou v pohodě. Období sucha a dešťů je také v celém Mexiku víceméně shodné. To už je hodně shodných parametrů.


sob 07. led 2017 17:43:42
Profil
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 596 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 60  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na: