Autor |
Zpráva |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3361 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
 Re: Paphiopedilum gratrixianum
Haki, konečně byly hvězdy i jiné aspekty v konjunkci a já urobil fotku co sis už před 3 měsíci přála. Takže s omluvou za zpoždění posílám. hezký den Pavel
Přílohy:
DSC_3151upr.jpg [ 78.26 KiB | Zobrazeno 4522 krát ]
|
čtv 07. dub 2016 7:08:02 |
|
 |
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5325 Bydliště: Hradec Králové
|
V pohodě. Děkuji za foto -pěkná kytka. Mě se s tím mým moc nedaří může za to asi moje zálivka přehnaná. Je raději přesazenej do nižší misky. Tak se uvidí. V jedné růžici se něco podezřelého klube snad to bude co čekám .Vloni to cosi v zárodku uschlo. Kdoví jak se daří u Petra 48 s jeho střevíci .... 
|
čtv 07. dub 2016 17:36:40 |
|
 |
MikeŠ
|
Zdravíčko, mohli by jste mi poradit, prosím? Babička má nějaké Paphiopedilum (pravděpodobně Paphiopedilum gratrixianum - viz foto). Kytička je po dva roky na jiho-východním okně. Pěkně vykvetla až nyní začínají listy ztrácet barvu a světlat. Fotky jsou z 25.12.16 Nemyslím, že by se jednalo o popálení světlem. Teplotu mají stabilní kolem asi 18-20 stupňů, substrát kupovaný - orchidejový. Nemáte někdo zkušenost, co to a co s tím? Díky. 
Přílohy:
1.jpg [ 45.59 KiB | Zobrazeno 4230 krát ]
2.jpg [ 56.16 KiB | Zobrazeno 4230 krát ]
_________________ Matka Příroda mě nikdy nepřestane udivovat.
|
stř 28. pro 2016 13:59:29 |
|
 |
HAKI
|
Zdravím Paph. je spíš hybrid ale to nevadí. Asi nejsem ten správný radil . Ono se to špatně určuje co je přímo příčina. Stabilní teplota po celý rok je myslím dost vysoká - měření teploty přímo u kytky ukáže jiný teplotní rozdíl-den ,noc. Já bych začala přesazením a to je možné i hned .Ten ozdobný květník do kterého je paph. postaven není dobrý řešení. Nechat jen v květináči který bude pasovat ke kořenům. Velký květináč- málo kořenů je špatně.Paph. může být přelité přehnojené s málo kořeny.No -věc která se babičce nebude líbit je odstranění květu . Ten substrát koupený je většinou dost drobný může špatně vysychat. Substrát si každý pěstitel dělá sám ,myslím že by tady v tom případě stačila jen kůra z borovic. Uvidíte jak budou vypadat kořeny to je ta nejdůležitější věc. Tady na foru je o substrátu rad dost.Ještě bych babičku moc neudržovala v přesvědčení ,že to je tutovka záchrana- ale přesazení je nutný. Pak nepřelévat a nehnojit -až po růstu nových kořenů. Tak to je tak na okraj.
|
čtv 29. pro 2016 12:31:46 |
|
 |
MikeŠ
|
Děkuju, Haki. Myslím, že jej právě nedávno přesadila. Jasně, květ odebírá sílu rostlině (snaha o poslední rozmnožení/zachování druhu, před smrtí mateřské rostliny - to asi ale nebude zrovna případ téhle kytičky (snad  )). Každopádně já používám čistě jen kokosové chipsy. To je asi málo, podle toho, co jsem tu četl výše. Mám to zkusit smíchat s tou kůrou, co užíváte Vy, nebo spíš tomu dodat jinou složku? Mluvila jste o molitanu. V jakém poměru máte zhruba ten substrát, prosím? Děkuji a přeju vše nejlepší do nového roku.
|
pát 30. pro 2016 8:31:57 |
|
 |
HAKI
|
|
pát 30. pro 2016 8:58:46 |
|
 |
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
MikeŠ píše: Zdravíčko, mohli by jste mi poradit, prosím? Babička má nějaké Paphiopedilum (pravděpodobně Paphiopedilum gratrixianum - viz foto). Kytička je po dva roky na jiho-východním okně. Pěkně vykvetla až nyní začínají listy ztrácet barvu a světlat. Fotky jsou z 25.12.16 Nemyslím, že by se jednalo o popálení světlem. Teplotu mají stabilní kolem asi 18-20 stupňů, substrát kupovaný - orchidejový. Nemáte někdo zkušenost, co to a co s tím? Díky.  nepíšete, zda má babička možnost zalévat dešťovkou a zda rostlinu hnojí. Mohlo by jít o zasolené kořeny z vodovodní vody. A určitě bych teď vůbec nehnojila. Pokud jste přesadil do kokočipsů, je třeba aby byly opravdu hodně proprané.
|
pát 30. pro 2016 11:06:44 |
|
 |
MikeŠ
|
Díky. Ten střevíček je v kupovaném substrátu a tuším, že babička hnojila. Jinak vodu používá tedy kohoutkovou, to je pravda, avšak vždy ji převaří 15 minut. Myslím, že kytičku přesadila nějakou dobu zpět. Mohlo by se tedy jednat i na reakci na substrát. Zkusíme tedy přesadit do něčeho jiného a uvidíme. Díky za rady.
Kokočipsy používám zdárně já na svou Phalaenopsis a zdá se, že mě chce kytička potěšit brzo květy. Vidím odrůstající část o které se domnívám, že asi není vzdušný kořen.
|
pon 02. led 2017 9:44:54 |
|
 |
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
MikeŠ píše: Díky. Ten střevíček je v kupovaném substrátu a tuším, že babička hnojila. Jinak vodu používá tedy kohoutkovou, to je pravda, avšak vždy ji převaří 15 minut. Myslím, že kytičku přesadila nějakou dobu zpět. Mohlo by se tedy jednat i na reakci na substrát. Zkusíme tedy přesadit do něčeho jiného a uvidíme. Díky za rady.
Kokočipsy používám zdárně já na svou Phalaenopsis a zdá se, že mě chce kytička potěšit brzo květy. Vidím odrůstající část o které se domnívám, že asi není vzdušný kořen. Střevíčníky jsou na zasolení podstatně citlivější než Phalaenopsisy a hlavně vyžadují podstatně slabší roztok hnojiva. Pokud nemáte konduktometr (a předpokládám, že ne), hnojení bych se u střevíčníku zcela vyhnula a jen doplnila substrát vápencovým štěrkem nebo troškou dolomitického vápence. Květináč by měl být jen o kousek větší než místo, které zaberou kořeny, na dno a pod bázi rostliny (doprostřed kořenů) se mi osvědčilo dát kousky polystyrénu.
|
pon 02. led 2017 10:57:56 |
|
 |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3361 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
...a jedna současná. Hezký den Pavel
Přílohy:
6792_Paphiopedilum gratrixianum.jpg [ 183.83 KiB | Zobrazeno 3950 krát ]
|
pát 13. led 2017 20:30:37 |
|
|