Autor |
Zpráva |
Teta
Registrován: čtv 01. říj 2009 9:05:28 Příspěvky: 1485 Bydliště: Liberec
|
Re: Mexické laelie
S upravením bílého bodu mě by to vyšlo asi takto....je otázka, jak to bylo doopravdy... je to občas oříšek....
Přílohy:
OBĚU.jpg [ 107.45 KiB | Zobrazeno 4840 krát ]
Laelia anceps var. albaU.jpg [ 98.7 KiB | Zobrazeno 4840 krát ]
|
ned 03. led 2016 21:51:06 |
|
|
zaruba
|
Teta: Mě se ale nelíbily ty odrazy té červené na bílém květu, tak jsem tu červenou stáhl. Šlo mi ale pouze o tu bílou kytku, té červené, která nebyla úmyslně focena jsem si nevšímal. Dělal jsem to jen tak na rychlo aby bílý květ byl bílý.
|
pon 04. led 2016 8:59:03 |
|
|
Teta
|
Je to věc pohledu.... mě odraz fialového světla nevadí - je to prostě realita. Dělat lokální úpravy v tomto případě asi nemá cenu, takže volím pocitově to, co je mi bližší....
|
pon 04. led 2016 23:06:51 |
|
|
lukas.kresina
Registrován: pon 12. bře 2012 12:28:37 Příspěvky: 182 Bydliště: Třebíč
|
Přeji hezký den. Tahle diskuse asi patří do jiného tématu, ale snad ještě jeden příspěvek to unese. Především, Haki sama se omlouvá za kvalitu fotek, které se opravdu moc nepovedly. Jednak jsou barevně ujeté, jednak také mírně podexponované. Z EXIFu lze vyčíst následující: Expoziční doba 1/60 s; clona 4,5; ISO 80; vyrovnání bílé - ruční; světelný zdroj - žárovka; režim expozice - automatická expozice; režim měření - středový průměr; korekce expozice - 0. Přitom tam byla rozsvícená zářivka, která je zřetelně narůžovělá. Za těchto podmínek fotky lépe dopadnout prostě nemohly. Problémy vidím jak při fotografování, tak i pří úpravách, které provedli Zaruba a Teta.
Fotka: Především se smíchaly dva druhy světla, z nichž každé má jinou barvu. A to je vždycky průšvih. Chce to buď fotit jen při světle zářivky, blesk vypnout a bílou vyvážit podle té zářivky; anebo fotit s bleskem a vyvážení bílé nastavit na blesk, ale pak nastavit kratší čas a hodně zaclonit, aby se ta zářivka bleskem přesvítila. Fotit bez blesku by asi chtělo dlouhý čas, to znamená použít stativ nebo nějaký improvizovaný způsob - položit aparát na štokrle nebo zkusit vynález Ondřeje Neffa, tzv. rýžový stativ. Je to plátěný nebo mikrotenový pytlík částečně naplněný rýží. Tím se vytvoří lůžko, do něhož se umístí aparát, který se pak může dobře polohovat. Fotí se samospouští. A při fotografování s bleskem je dobré použít difuzér na změkčení stínů. Opět lze improvizovat - třeba překrýt blesk tenkým bílým papírem nebo plastovým kelímkem od jogurtu či tvarohu (vaničky od tvarohu jsou zvláště dobré. Dále třeba mít na paměti, že pokud použiji měření expozice, které klade důraz na střed snímku, a do středu snímku umístím bílý květ, bude fotka vždy více nebo méně podexponovaná. V takovém případě je třeba použít funkci "korekce expozice" a nastavit +1/2 až 2/3 EV.
Úpravy: Především je třeba počítat s tím, že úpravy webové fotky nikdy nedopadnou dobře. Vždy je lépe pracovat s fotkou v plném rozlišení a nejvyšší možné kvalitě. Každá úprava fotky vždy snižuje její kvalitu, a jde-li o úpravu hodně drastickou, jako v tomto případě, pak úbytek kvality bude značný. Určitě by bylo možné se s Haki v tomto směru domluvit. Za druhé - je ta laelia opravdu dokonale čistě bílá? Obávám se, že i varieta "alba" může být slaboulince narůžovělá. A v takovém případě snaha o absolutní vybělení květu povede k celkově špatnému výsledku. Na druhé straně je tu i možnost, že oranžový květ na okraji měl jiný poměr světla od blesku a od zářivky, takže zachování jeho barevné věrnosti by vyžadovalo jinou úpravu než u květu bílé laelie. A to samé platí i o dalších částech fotky. Takže závěr je ten, že neznáme-li přesnou barvu květu, je jakákoliv úprava fotky jen střílení od boku. Ale i s touto znalostí by asi bylo potřeba provést více variant úpravy, pro každou část fotky jinak, a složit je v editoru. Ale to už je složitější práce a nejsem si jistý, zda ta fotka za to stojí. Spíše by asi bylo jednodušší zkusit to vyfotit znova. Lukáš Křesina
|
úte 05. led 2016 12:08:08 |
|
|
Paphio
Registrován: pon 13. črc 2009 11:10:58 Příspěvky: 2879 Bydliště: Hradec Králové
|
Obě Laelie mají čistě bílé tepaly. Ta alba není 100% kvůli červeným čárkám na křídlech pysku. Stoprocentní koupíte u http://www.asendorfer-orchideenzucht.com/assbb/laelia/laelia-anceps-var-alba.html
_________________ http://www.orchidey.estranky.cz/
|
úte 05. led 2016 17:10:05 |
|
|
zaruba
|
Teta: Máte pravdu, je to pouze věc osobního názoru. Mě šlo pouze o to, aby květy nebyly tolik modré, když ve skutečnosti takové nebyly a tak jsem provedl korekce v časovém intervalu cca 1minuta Kdybych tušil jakou diskusi to rozpoutá tak bych to asi nedělal. Nemám dobrý pocit z toho, že se díky mně Paní Haki dozvídá co všechno udělala při focení špatně a jak se to mělo udělat správně. Myslím, že i ona ví jak se to dalo nafotit profesionálně. Otázkou ale zůstává do jaké míry informativní fotka v takovéhle kompresi za to stojí a jestli u někoho na návštěvě se kvůli fotce pustíme do úprav případně přemisťování rostliny, která nám nepatří a nebo se snažíme dotyčného nadměrně neobtěžovat Já jsem usoudil, že 1minuta času na vylepšení barvy květu mi za to stojí. To ostatní jsem ale nedomyslel, za což se P. Haki ještě jednou omlouvám.
|
stř 06. led 2016 9:04:17 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
zaruba píše: jestli u někoho na návštěvě se kvůli fotce pustíme do úprav případně přemisťování rostliny, která nám nepatří a nebo se snažíme dotyčného nadměrně neobtěžovat To je ono doma by člověk jednal jinak.Ale já jsem ráda že to takto dopadlo -musím s tím něco udělat . zaruba píše: To ostatní jsem ale nedomyslel, za což se P. Haki ještě jednou omlouvám. To nebude potřeba budeme pokračovat ve fotovláknu tak tady už "finito"
|
stř 06. led 2016 9:15:52 |
|
|
Teta
|
Já také dělala úpravu cca 1 min.max. To mi jen bylo líto té krásné oranžové kytky... Ale už dost - pravda je, že NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je to, že obě Laelie jsou překrásné a děkuji za fota! Já se raduji z fotek i tak, jak jsou. To mi jen přišlo líto té oranžové po úpravě - protože ta barva se mi líbila.... a víc už to nebudeme pitvat! zaruba píše: Teta: Máte pravdu, je to pouze věc osobního názoru. Mě šlo pouze o to, aby květy nebyly tolik modré, když ve skutečnosti takové nebyly a tak jsem provedl korekce v časovém intervalu cca 1minuta Kdybych tušil jakou diskusi to rozpoutá tak bych to asi nedělal. Nemám dobrý pocit z toho, že se díky mně Paní Haki dozvídá co všechno udělala při focení špatně a jak se to mělo udělat správně. Myslím, že i ona ví jak se to dalo nafotit profesionálně. Otázkou ale zůstává do jaké míry informativní fotka v takovéhle kompresi za to stojí a jestli u někoho na návštěvě se kvůli fotce pustíme do úprav případně přemisťování rostliny, která nám nepatří a nebo se snažíme dotyčného nadměrně neobtěžovat Já jsem usoudil, že 1minuta času na vylepšení barvy květu mi za to stojí. To ostatní jsem ale nedomyslel, za což se P. Haki ještě jednou omlouvám.
|
stř 06. led 2016 10:29:06 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
Náhodou, je super co Zaruba a Teta z těch strašných fotek vytáhli! Haki se snad z fotočlánků p. Křesiny a Marťana vůbec nepoučila:-P (pokus o rejpanec)
|
stř 06. led 2016 11:50:18 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Karlos píše: Náhodou, je super co Zaruba a Teta z těch strašných fotek vytáhli! Haki se snad z fotočlánků p. Křesiny a Marťana vůbec nepoučila:-P (pokus o rejpanec) No ,náhodou alespoń je nemám tak rozmázlý jako dřív , ale počkej až se do toho vopřu
|
stř 06. led 2016 11:58:12 |
|
|