Dendrobium nobile - hybridy
Autor |
Zpráva |
raduzka
Registrován: ned 05. dub 2009 20:09:38 Příspěvky: 244 Bydliště: Chomutov
|
Re: kvetení dendrobia nobile
tak to jsem z toho srna já mám 4,to jedno mi vyhnalo nový zespoda,ale i na starších -mám ho tedy zalévat?další-takové polomrtvé,jen jeden výhon,tak tomu se udělala boulička také dole-asi zalévat.další má nový výhon také zespoda,tak 6cm-takže zalévat?a to další nic-nezalévat.a všechny strčit do chladu??
|
čtv 29. říj 2009 19:27:32 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Abych pravdu řekla tak nevím, jestli máte možnost chladného a světlého přezimování tak je tam ukliďte, můžou jim opadat listy, ale neměly by sesychat. Ten svůj způsob jsem napsala, protože je nemám na zimu, kam dávat. Byla jsem potěšená, že funguje. Přes léto vyrostly nové výhony, které teď doma v našem přetopeném bytě kupodivu sílí, ale hodně je zalévám a rosím, aby měly vzdušnou vlhkost a aby se na nich neusadili svilušky a někdy v dubnu (možná už v březnu), hned jak přestanou noční mrazy tak půjdou na 6 týdnů ven, bez vody. Podotýkám, že všechny co mám jsou hybridy, ty jsou určitě tolerantnější.
|
pát 30. říj 2009 12:22:23 |
|
|
Kyra
Registrován: sob 24. říj 2009 19:13:12 Příspěvky: 848 Bydliště: Chrustenice okr. Beroun
|
Omlouvám se za chybnou formulaci ne výhony, ale pahlízy. Jistě mi rozumíte.
|
pát 30. říj 2009 23:03:20 |
|
|
milka
Registrován: úte 11. srp 2009 19:54:50 Příspěvky: 156 Bydliště: Prievidza-Slovensko
|
prosím pomôžte.získala som pahluzu dendob. nobbile ,ktora bola 2 týždne namočená vo vode,má jeden biedny koreň a na konci dve keiky ,ktoré majú asi 6 cm korienok ,kvietky som odstránila ,dá sa nejako zachrániť,mám ju dať do hoblín ,alebo do sáčku ? pomôžete, dakujem, nejde ni vložiť foto milka
|
sob 31. říj 2009 22:43:07 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Mám pochybnosti o běžně uváděném zimním klidu .Bez odpovídajících podmínek jso výsledky, zejmena u čisté nobile mizerné. Při nedostatečné vlhkosti a vyšší teplotě se scvrkávají a stejně je je třeba zalít. Až při vysoké vzdušné vlhkosti a nízké teplotě udzí po dlouhou dobu bez zálivky krásně tlusté a lépe kvetou. Některé hybrydy nakvétají mnohem lépe.
|
stř 04. lis 2009 11:47:00 |
|
|
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1570 Bydliště: Zděchov
|
V baráku máme dvě použitelaná okna. Jedno v místnosti kde je 10 - 15 v zimě, druhou kde je kolem 5 - 10 ale klidně i 0°C. Po zimování v té chladnější mi vykvetlo dvakrát po sobě, v té druhé místnosti jednou ano, a jednou ne. Když kvetlo byla to zima pořádná, 2006, roku 2007 byla zima směšná, teplá a orchidej prostě nevykvetla. Bude tu určitá teplotní hranice(jak počet dnů, tak teplota), kdy ano, a kdy ne, protože teplota v místnosti závisí na venkovní.....Stejně tomu bylo u masožravých špirlic S. flava, které v zimě 2006 vykvetly a v dalším roce nikoliv. To že rostlina seschne podle mě nevadí. Minulý rok jsem D. nobile nezalil tak měsíc a přestože byly pahlízy doslova škaredě seschlé, nasákla kytka vodu během týdne zpět a nic se jí nestalo. Otázka je jak je to s vývinem pahlíz a jejich citlivostí k nízkým teplotám. Letos se druhá várka vytváří dost pozdě, a na rostlině jsou normálně vegetující pahlízy, které jinak v předchozích letech byly buď ve stádiu narostlejších pupenů, nebo byly vyzrálé. Docela by mě zajímalo, kdy kytky kvetou přirozeně třeba v sev. Thajsku či Bhutanu(únor, březen?) U mnou pěstovaného D. farmeri dochází stále k posunu rašení nové pahlízy směrem k zimě. Nejprve rašily na jaře, pak spíše v červenci, postupně v srpnu a nyní až v září. Takovou rostlinu je asi lépe dopěstovat v teplé místnosti ale pahlíza bude hotová až někdy v únoru. Napadá mě že nevhodným pěstováním došlo k posunu vegetační fáze a kytka to bude postupně dolaďovat, nebo je to D. farmeri z nějaké jižní lokality. Těžko říct. D. nobile už by taky mělo pomalu ukončovat vegetaci a není tomu tak. Hybridy nepěstuju.
|
stř 04. lis 2009 14:33:43 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Souhlasím s Karlosem, letos mi také pahlízy dorůstají později, resp. některé začaly nově narůstat tak před měsícem. Jsou proto zatím doma a na zimní stanoviště zřejmě půjdou až kolem Vánoc, možná i později. Opravdu se nedá jednoznačně říct kdy přenést rostlinu do chladna a přestat zalévat, je to rostlina od rostliny jiné a zřejmě i rok od roku. Zkusím si letos napsat, kdy dozrály a šly do zimoviště. Vloni jsem si to bohužel napsala jen u některých, takže můžu porovnávat jen několik málo rostlin.
|
stř 04. lis 2009 22:00:58 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Dle Dr. Jankovského skutečně kvetou Dendrobia farmeri a jiné na severu Thajska koncem ůnora a začátkem března. U nobile nevím jsou to jiné lokality.
|
stř 04. lis 2009 22:03:58 |
|
|
Katka
Registrován: pát 27. úno 2009 19:32:08 Příspěvky: 1725 Bydliště: Jihlava
|
ak já jsem si přivezla letos farmerko z Chotče na konci května, vzápětí narašilo, takže má nové přírůstky vyzrálé, takže už je na chladném okně s výrazně omezenou zálivkou. Tak jsem zvědavá, jestli mi nakvete. U nobilního hybridu je to posunuté mojí "šikovností" protože kvetlo mimo obvyklý termín, tak teď ještě taky dovyvíjí 2 pahlízy, ostatní dendrobka mám nevyžadující takhle výrazné klidové období.
|
čtv 05. lis 2009 0:06:55 |
|
|
nina
Registrován: stř 25. bře 2009 11:18:28 Příspěvky: 698 Bydliště: Česká Lípa, Žizníkov
|
Moje dendrobia, několik jich mám, asi nobile, nějak moc neprospívají. Asi mají moc teplo. Nějak nedokážu vytvořit pro ně zimu. Ale jeden kousek má velmi na květ, až mě to překvapilo, protože kvetlo v létě. Sice ne mnoho, ale tak něco kolem 20ti květů. Teď to asi bude poněkud více. Druhé obráží novými odnožkami, ale trochu se kroutěj listy. Možná i nějaký poupě tam bude. Tak nevím. Mám teď období, že fakt nemám čas se kytkám věnovat. Tak je jen občas zaleju nebo orosím. Ale pokvete jich hodně. Snad po vánocích to bude lepší. Doufám, že se budu moci zapojit i více do diskuzí. Přeju hodně radosti z kvetení.
|
pon 09. lis 2009 21:32:38 |
|
|