Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 13:03:14

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 45  Další
 fotovlákno 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: fotovlákno
Tak baba sice nejsem, ale vidím to stejně jako Marťan, tedy že se smíchalo světlo z více zdrojů o různé barvě. Teď v tomhle počasí, jako bylo třeba o víkendu, kdy bylo jasně modré nebe, se to stává dost často. Zimní denní světlo je někdy strašně do modra, a pokud se přidá jakýkoliv zdroj umělého světla, je zle. A nejhorší je, že každý zdroj svítí z jiné strany, takže každá část snímku má to světlo namíchané v jiném poměru.
Pokud už musím v takových podmínkách fotit (někdy opravdu musím), je třeba vyvážení bílé nastavit co nejpřesněji už v aparátu a obvykle zkoušet metodou pokus-omyl. A doladit pak v počítači. Výhodné je fotit do RAWu. Vyvážení bílé přitom nastavuji i dolaďuji tak, aby správně byl podaný hlavní motiv, v tomto případě květina. Pozadí pak obvykle vyjde v takové divné modro-hnědé škále namísto bílé. Takže to, jak to upravil Marťan, je asi maximum, co se z té fotky dá jednoduššími postupy dostat.
Pokud by byl požadavek na správně barevně podanou květinu na skutečně bílém pozadí, muselo by se to dělat na etapy. Nejprve vyladit květinu, upravenou květinu vymaskovat a teprve pak upravovat pozadí. Mám pocit, že nové verze Zoneru už to umějí, ale líp se to dělá v editoru, který umí pracovat s vrstvami (třeba Photoshop Elements). Je to ale pracné a otázka je, zda ta fotka stojí za tu námahu.
Lukáš Křesina

pon 10. pro 2012 15:58:11

Někdy používám kousek bílého papíru,který podržím při expozici vedle květu.To když mám právě různé světelné zdroje (růstovou zářivku + denní světlo).Podmínkou je samozřejmě stativ, a udělat dva snímky-jeden s papírem a druhý bez.No- a pak vyvažuji snadno bílou u snímku s papírkem a stejným způsobem i na druhém snímku.Ale pozadí bývá barevně "ujeté",přesně jako o tom píše Lukáš... :?

pon 10. pro 2012 16:49:48
Profil Zobrazit autorovy stránky
Moderátor

No, ve foťáku jsem tedy bílou nenastavoval, spíš jsem spoléhal na automatickém vyvážení. Je to foceno bohužel jen za pomoci 40ti watových žárovek z lustru, takže nic moc. Někdy si vemu bílou zářivku, ale výsledek se mi taky dvakrát moc nelíbí. Bohužel denní světlo už je pro mě dávno zapovězeno. :lol:
Musel bych to tedy udělat jak píšete Lukáši tím, že nejdřív upravím nebo vyzvednu květ, protože potřebuju tu barvu z první fotky, která tedy sedí asi tak nejvíc se skutečností. Pozadí z druhé fotky a pak by to asi bylo dle mých představ. Fotka to není nejlepší, chtěl jsem jen ukázat květ známým a dát sem právě kvůli tomu, jak udělat to pozadí. Při focení se pokouším už o cokoliv, ale vždy mi to pozadí takto zežloutne, když nastavím vyvážení bílé podle svého, tak je to zase děsně přepálený. No, budu zkoušet a zkoušet a zkoušet. :D Já se to snad jednou naučím. :D

pon 10. pro 2012 20:15:54

to olaw - vyvážení bílé ve foťáku nemá s přepaly nic společného,ty jsou zapříčiněny přeexponováním snímku... :roll:
To jenom aby nedošlo k nedorozumění... 8-)
Denní světlo k focení orchidejí prakticky nepoužívám.

pon 10. pro 2012 20:33:47

také jsem si hrál ,ovšem bez vyvažení bílé -ani nevím kde to ten foťák má,není můj .žádný nevlastním Obrázek,upravený Obrázek a automatem Obrázek

http://drroman.rajce.idnes.cz/

pon 10. pro 2012 21:07:02
Moderátor

Dnes za použití klasické zářivky která má 38 watů.
Bílá je podstatně lepší a tak není toliko co upravovat v Zoneru, ale barvu květu mi to dost přetočí. No, mrkněte sami.

Přílohy:
Poznámka: Před úpravou
P1140599.JPG
P1140599.JPG [ 178.41 KiB | Zobrazeno 2732 krát ]
Poznámka: upraveno
upraveno 2.JPG
upraveno 2.JPG [ 195.86 KiB | Zobrazeno 2732 krát ]
Poznámka: Před úpravou
P1140602.JPG
P1140602.JPG [ 172.36 KiB | Zobrazeno 2732 krát ]
Poznámka: upraveno
upraveno.JPG
upraveno.JPG [ 178.53 KiB | Zobrazeno 2732 krát ]

pon 10. pro 2012 23:06:14

to olaw-opět není jasné,jak byla nastavena wb (white balance) ve foťáku... :roll:
Navíc mně připadá,že první fotka před úpravou je lepší,než ta druhá-upravená... :?:
Celková barva květu nezáleží jen na vyvážení bílé,je třeba si uvědomit,že ji ovlivňuje i expozice.Na vaší fotce jsou přepaly (jsou na zdi,ne na květu),tudíž byla fotka přeexponovaná,pozor na to... :shock: :!:
V zoneru jsou velmi dobré nástroje na doladění barev-úprava gamma korekce,kontrastu a sytosti mi vždycky zatím stačila,někdy používám úpravu pomocí křivek,ale to jen vyjímečně... 8-)
A když ne,tak je třeba fotit znova s lepší expozicí,TO je totiž alfa a omega všeho snažení... :idea:

Když chci zachytit co nejlépe barvy už při focení,je třeba volit manuální nastavení bílé-pokud to můj foťák umí.
Vezme se bílý papír,a ve zvoleném světle se "vyfotí" a uloží do paměti foťáku.Ten tak dostane informaci,že při daném osvětlení bude TATO barva bílá.Hodnota se dá uložit trvale,a použít vždy při stejných světelných podmínkách.Podrobný popis je v návodu k použití foťáku-ruční vyvážení bílé.Má to každá zrcadlovka a všechny lepší kompakty,už jsem tady o tom psal... ;)
Celý postup trvá cca 1/2 minuty a používají ho ti fotografové,kteří nechtějí "lovit" barvy pomocí postprocesingu... :mrgreen:
Co je důležité- a proto to zopakuji ještě jednou-ZVOLTE SI PŘI FOCENÍ DOMA JEN JEDEN DRUH OSVĚTLENÍ... :!:
A je docela jedno jaký,pokud si vyvážíte bílou barvu ručně... 8-)
Pak bude výsledek v pořádku.

Dole je fotka,kterou jsem udělal teď ráno (cca 5.30 hod.,tma jako v pytli... :idea: ),svítil jsem si jen stolní lampou s žárovkou (27 W NASLI,6000 K,day -light),kterou jsem držel v ruce za foťákem a při expozici jsem s ní pohyboval kvůli lepšímu prokreslení.Fotka je bez úprav,jen zmenšená,doostřená a mírně zesvětlená.Celé focení i s následným postprocesem trvalo cca 3 minuty... 8-)
Cedulku v květináči jsem tentokrát nechal schválně pro kontrolu-je bílá... ;)
Velmi důležité je i kvalitní zobrazení zelené barvy,to je pro foťák nejtěžší,a málokterý je tak "vyladěný",aby zelená barva odpovídala reálu,a nebyla zelenomodrá,nebo zelenožlutá.No-olympus to má nastaveno velmi uspokojivě,to je známá věc,a proto už nefotím do rawu,považuji to za zbytečné... :mrgreen:Při výrobě kalendáře byly barvy na všech mých fotkách v pořádku,nedělala se žádná úprava-kromě wenshanense,na kterém našel grafik přepal na petalu vzniklý příliš razantní úpravou pozadí pomocí křivek.Tak jsem to dělal znova,protože původní fotka byla naštěstí v pořádku.
A stejně věrné barvy pak vyjely z tiskárny.... 8-)

Přílohy:
web.dendro.wb.jpg
web.dendro.wb.jpg [ 132.5 KiB | Zobrazeno 2711 krát ]

Naposledy upravil marťan dne stř 12. pro 2012 17:36:45, celkově upraveno 1

úte 11. pro 2012 5:49:28

Přidám ještě pár "babských" rad :-)
Nejprve pár slov na úvod. Ve fotografii, a v té digitální zvláště, lze mnohdy ke srovnatelným výsledkům dojít rúznými cestami. Takže pokud bude mít někdo pocit, že mám na některé věci jiný názor než Marťan, rozhodně to neznamená, že by jeden z nás dvou neměl pravdu. Je to prostě jen rozdílná OSOBNÍ zkušenost s určitými postupy. A moje rada je vyzkoušet v takovém případě oba přístupy a zvolit si to, co lépe vyhovuje (a může to klidně být třetí možnost). Jen takto si může fotograf vytvořit svůj osobní styl, podle něhož pak jeho fotky poznáte.
Mohu ale garantovat, že ve skutečně zásadních věcech se s Marťanem určitě shodneme, např. v tom, že míchat různé druhy světla je cesta do pekla.
A teď už konkrétně. Žárovka 40 W určitě není ideální zdroj světla pro přírodovědnou fotografii. Nicméně je to světelný zdroj založený na záření žhavého tělesa a tedy přesně odpovídá pojetí "barevné teploty", vyvážení bílé by proto nemělo být neřešitelným problémem. Důležité je pouze nemíchat tuto žárovku s jinými druhy světla (ani se zbytky světla denního, ani s jinou silnější žárovkou, tím méně pak zářivkou či bleskem)! A pak je celá řada možností, jak postupovat. ¨
1. Manuální nastavení bílé ve fotoaparátu: Provádí se tak, že se vyfotí bílý papír a fotoaparátu se sdělí, že toto má být bílá. Přesný postup najdete v návodu k aparátu. Pozor - je třeba vyzkoušet různé druhy papíru, ne každý je dokonale bílý!
2. Nastavením takové barevné teploty ve fotoaparátu, která odpovídá 40 W žárovce, tj. asi 2500 K. Postup je opět v návodu k aparátu, ale každý lepší aparát to umí. Přesnou hodnotu barevné teploty je třeba ověřit zkusmo, může to být o něco víc nebo míň. Méně vhodná volba je nastavit režim "žárovka", ten je kalibrován na silnější žárovky než čtyřicítky, které nám EU zatím ještě dovoluje.
3. Úpravou vyvážení bílé v počítači. Umí to každý slušnější editor, a většinou nabízí i více postupů. Dobré je mít vyvážení bílé alespoň přibližně nastaveno již v aparátu a v počítači jen doladit, zejména pokud se fotí přímo do formátu JPG. Každá úprava JPG znamená ztrátu kvality snímku, a čím víc se musí upravovat, tím větší je ztráta kvality.
A právě pro tuto poslední variantu - tedy úpravu v počítači - je velkou výhodou fotografovat do RAWu, a teprve po úpravě jasu, kontrastu, vyvážení bílé atd. uložit fotku jako JPG. Ztráta kvality je pak mnohem menší. Kdo to dokáže vyfotit tak, aby již žádné velké úpravy v počítači dělat nemusel, může na RAW klidně zapomenout. Já to, bohužel, zatím neumím, takže se bez RAWu neobejdu.
A důležité je také nespoléhat na automatiku. Ta dobře funguje u jednoduchých snímků fotografovaných za dobrých (vcelku standardních) světelných podmínek. Fotografie květin osvětlených 40 W žárovkou takový ideální případ ani zdaleka není a automatika to zpravidla nezvládne.
Lukáš Křesina

stř 12. pro 2012 15:57:29

Lukáši,já proti tomu ničeho nenamítám,vysvětlím jen,proč já do rawu už nefotím.

Co je to RAW...?
Z angličtiny-znamená to syrový (jako steak ;) ).
To je vlastně fotka tak,jak ji čip vygeneruje a uloží do operační paměti foťáku-bez úprav.Jde o velký objem dat-pro zjednodušení si představte,že 16 megapixelový čip zaznamená 16 MB fotku.
V každém foťáku je vlastně malý počítač,a ten má vyladěný program na úpravu fotek.Ten program dělali špičkoví inženýři - vývojáři a profi fotografové.Pomocí něj se upraví a převede raw soubor do jpeg souboru,přičemž dojde k určité kompresi-dejme tomu z 16 mega na 6 mega.A takový soubor si natáhnete do počítače.I tak je to fotka obrovská,abyste ji mohli publikovat např. tady na vlákně,musíte ji dále razantně zmenšit co do rozměrů (asi 20 x ), i co do objemu dat- až na 200 kB (původně měla 6000kB).
Když to shrnu-musím umět upravovat fotky lépe,než špičkoví vývojáři a tvůrci programu v mém foťáku,aby mělo smysl do rawu fotit a abych fotku upravil lépe,než oni.
Pokud jde o objem dat-kolik fotek tisknete do formátů větších,než A3...?
Většinu fotek naopak brutálně komprimujeme na 100- 200 kB,abychom je mohli sdílet v galeriích a mailech.
A i kdyby-dnešní čipy zvládnou i velké tisky z jpegů , to mám dobře vyzkoušené.Nota bene-málokterý profi fotograf dnes fotí do rawu-posílají fotky elektronicky do redakcí z terénu přes mobily.
Jiná věc je,když fotku "pokazím" a v rawu mohu ledacos napravit.Ale podle mého názoru je lepší naučit se dobře exponovat,ostřit,hlídat si DOF a barvy-zejména při našem focení,kdy můžeme výsledek okamžitě zkontrolovat a přefotit.
Tak to dělám já-kytka stojí nasvícená ve stanu,a dokud nejsem spokojen s fotkama v počítači,tak mám pořád možnost vyfotit ji znova,lépe... 8-)
Dříve,když měly čipy jen 5-8 megapixelů jsem do rawu fotil také,protože jpegy měly jen cca 1-2 MB... ;)
Některé fotoaparáty ale mohou mít takový výstup jpeg,že s ním nejste spokojeni.A pak je focení do rawu a vaše následná úprava fotek v PC zcela na místě... :P

A ještě poznámka na závěr- VELMI záleží na kvalitě monitoru.
Doma mám profi EIZO kalibrovaný monitor, a na něm fotky upravuji.
V práci mám velmi levný BENQ.A byť má HD full rozlišení,po prohlédnutí svých fotek na něm mám chuť je okamžitě SMAZAT... :!: :roll: :mrgreen:

Naposledy upravil marťan dne čtv 13. pro 2012 6:13:24, celkově upraveno 1

stř 12. pro 2012 16:41:38
Moderátor

Děkuji vám pánové za odpovědi.
Pokusím se tedy dál zkoušet, co s tim mým foťákem dokážu. :D

stř 12. pro 2012 20:06:22
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 448 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 45  Další