Autor |
Zpráva |
marťan
|
Re: fotovlákno
Kačka:..."víš je zvláštní, že někdy se člověk s fotkou páře a piplá a výsledek stojí za prd, tohle jsem jen tak ilustrativně jednou cvakla a nekoukala jsem na to, jak to dopadne a výsledek není vůbec špatný " Zkusím na tohle téma malou úvahu proč se tak děje... Jsi s manželem na dovolené v Londýně,stojíte na nábřeží Temže a v pozadí je Tower Bridge.Super motiv! Zakomponuješ si manžela do téhle parády-máš štěstí-je super viditelnost,krásné rozptýlení světlo, a opřeš foťák o střechu půjčeného porsche,abys to nerozhýbala.Dokonalá fotka,známým doma padne brada... Ovšem ouha-doma u počítače padne brada tobě,protože manželovi roste z hlavy nábřežní lampa... Neřešitelné,klonovat se to nedá,její vršek je na pozadí věže mostu.Přefotit se to také nedá,do Londýna pojedete zase až za dva roky a v tu dobu tam bude-jako obvykle-pršet a v Temži poteče mlha... Co se stalo Dívala ses při komponování oběma očima-stereoskopicky- a lampu jsi viděla 5 metrů za hlavou,vůbec tě nenapadlo,že by mohla rušit... Přitom stačil jeden krok stranou,a byla to fotka na zeď... Je na to jednoduchá finta (než se to naučíš vidět automaticky) - DÍVEJ se při komponování záběru JEDNÍM OKEM - monoskopicky...
_________________ www.orchids.webnode.cz
|
pát 02. lis 2012 6:33:17 |
|
|
kaacka3
|
marťane, to co jsi popsal se mi stalo několikrát ale teda né v Londýně , asi nás to zná víc..vezmu si radu k srdci a příště to ozkouším a budu koukat jen jedním okem.
_________________ http://kaacka3.rajce.idnes.cz/
|
pát 02. lis 2012 17:41:28 |
|
|
marťan
|
ŽEHLIČKA. Dneska mne zaujala Paphiova fotka P.jackii,a chtěl bych vám na ní ukázat jednu jednoduchou,ale velmi účinnou úpravu.Jedná se o funkci "žehlička" v programu Zoner (na liště vlevo),která vám opravdu vyžehlí ty části fotky,kde nejsou detaily důležité,nebo naopak vadí (vrásky,pihy a jiné nepřípustné ozdoby,zejména dámských tváří... ) Celá úprava trvala jen asi dvě minuty,výsledek posuďte sami,zeď za květem je hladká,"vyžehlená"... Doufám,že se Paphio nebude zlobit,ta fotka je výborná i tak,jak je...
Přílohy:
P. malipoense v. jackii.JPG [ 113.4 KiB | Zobrazeno 2534 krát ]
P. malipoense v. jackii.žehlička.jpg [ 131.93 KiB | Zobrazeno 2534 krát ]
|
pon 03. pro 2012 20:04:01 |
|
|
olaw
Moderátor
|
Rozostřuje to okraje květu, ne že by to nebylo pěkné, ale to rozostření mi vadí.
_________________ http://saslik.rajce.idnes.cz/
|
pon 03. pro 2012 20:15:45 |
|
|
marťan
|
to olaw-když si dá člověk pozor,není problém.Na detaily se to použít nemůže,asi mi ustřelila ruka při žehlení a přibral jsem někde i okraj květu... Chtěl jsem to ukázat jen jako příklad,popř. návod k použití,jak se zbavit "omítky" na pozadí... Ještě jedna rada závěrem. Aby byly tyto úpravy přesné,a nedošlo k nechtěnému zásahu do kvality (v tom souhlasím s olawem),zvětšujte si fotku na 200 (popř. více) procent. A pak uděláte úpravy a retuše naprosto přesně.Tohle používám zejména při úpravách velkých formátů k tisku.Někdy to zvětším tak,abych se dostal až na úroveň jednotlivých pixelů... Je jasné,že takto precizní úpravy zaberou mnohem více času...
|
pon 03. pro 2012 20:17:16 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
žehličku jsem ještě nepoužívala, ale klonovací razítko ano. Také jsem přišla na to, že čím víc si to zvětším, tím lepší je výsledek (tedy někdy )
|
pon 03. pro 2012 21:00:28 |
|
|
marťan
|
Evo,žehlička má proti razítku jednu velkou výhodu.Zachová tonalitu oblasti,kterou žehlíš.Všimni si,že na fotce je pravý dolní okraj téměř fialový,to by byl s klonovacím razítkem trochu problém...
|
pon 03. pro 2012 21:10:27 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
a když tedy potřebuji odstranit třeba drátek, který je přidělaný ke korku, co je lepší - žehlička nebo klonovací razítko ? Respektive kdy vybrat co ?
|
pon 03. pro 2012 21:20:01 |
|
|
marťan
|
Evo,v tomto případě jednoznačně klonovací razítko... Žehlička je spíše na větší plochy-viz uvedený případ.Tak,jak tu zeď upravila během chvilky žehlička,tak by se to s razítkem dělalo velmi obtížně a dlouho,právě kvůli různým barevným tónům v jednotlivých částech obrazu. Chce to zkoušet...
|
pon 03. pro 2012 21:23:50 |
|
|
EvaJ
|
marťan píše: Evo,v tomto případě jednoznačně klonovací razítko... Žehlička je spíše na větší plochy-viz uvedený případ.Tak,jak tu zeď upravila během chvilky žehlička,tak by se to s razítkem dělalo velmi obtížně a dlouho,právě kvůli různým barevným tónům v jednotlivých částech obrazu. Chce to zkoušet... Děkuji
|
pon 03. pro 2012 22:35:53 |
|
|