Autor |
Zpráva |
berunka
Registrován: čtv 24. čer 2010 17:25:38 Příspěvky: 96 Bydliště: Mariánské Lázně
|
Re: letnění
ma-ja píše: Radku, díky. Ta Miltonie i Maxillarie jsou zrovna od Tebe, tak je hned zítra dám ven Tak Miltonii dam teda taky ven. Minuly rok jsem myslela, ze jsem ji uplne zlikvidovala, ale rostou ji 4 nove pahlizky. Ale straaasne pomalu. Treba ji letneni zrychli .
|
pon 18. čer 2012 21:45:16 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Já letním i vyloženě teplomilné kytky, ovšem v mém případě se až tak úplně nejedná o letnění. Mám je pod pergolou směrovanou na jih, která má volnou jen jednu stranu a drží se v ní teplo i přes noc. Dneska c půl sedmé ráno tam bylo dvacettři stupňů. Na kytky neprší. Takže spíš velice dobře odvětraný skleník
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 19. čer 2012 8:15:25 |
|
|
Honza.S
|
Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc). Doma mám díky zvlčovači stále nad 60. Není tam samozřejmě to proudění vzduchu jako venku. Tak co je lepší?
|
úte 19. čer 2012 8:33:23 |
|
|
ma-ja
|
orchidejky píše: Já letním i vyloženě teplomilné kytky, ovšem v mém případě se až tak úplně nejedná o letnění. Mám je pod pergolou směrovanou na jih, která má volnou jen jednu stranu a drží se v ní teplo i přes noc. Dneska c půl sedmé ráno tam bylo dvacettři stupňů. Na kytky neprší. Takže spíš velice dobře odvětraný skleník Já je mám pověšené pod velkým ořechem, kde na ně taky moc neprší. To už by musel být opravdu velký a dlouhotrvající liják
|
úte 19. čer 2012 8:41:32 |
|
|
radzak
|
Honza.S píše: Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc). Doma mám díky zvlčovači stále nad 60. Není tam samozřejmě to proudění vzduchu jako venku. Tak co je lepší? Venku jim bude určitě lépe.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 19. čer 2012 10:03:42 |
|
|
Honza.S
|
radzak píše: Honza.S píše: Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc). Doma mám díky zvlčovači stále nad 60. Není tam samozřejmě to proudění vzduchu jako venku. Tak co je lepší? Venku jim bude určitě lépe. Opravdu i Restrepkám? Jsem schopen je ráno a večer porosit, ale víc asi ne. Chtěl jsem se zeptat, jestli letníte paphiopedila a z nich zvláště brachypetala?
|
úte 19. čer 2012 11:28:17 |
|
|
radzak
|
Honza.S píše: radzak píše: Honza.S píše: Řeším s letněním tento problém : Umístil jsem na zahradu vlhkoměr. Je to na stinném místě pod stromy. V letních teplých dnech je vlhkost přes den kolem 40, což se mi zdá málo (zvláště pro vlhkomilné - např.Restrepie). V noci je situace o moc lepší (běžně 70 a víc). Doma mám díky zvlčovači stále nad 60. Není tam samozřejmě to proudění vzduchu jako venku. Tak co je lepší? Venku jim bude určitě lépe. Opravdu i Restrepkám? Jsem schopen je ráno a večer porosit, ale víc asi ne. Chtěl jsem se zeptat, jestli letníte paphiopedila a z nich zvláště brachypetala? Letním jenom chladnomilná paphiopedila. Brachypetala rozhodně ne. Restrepie i většinu ostatních chladnomilných rostlin mám navázaných a nižší vzdušná vlhkost jim vůbec nevadí, zvlášť máte-li možnost častěji rosit: viewtopic.php?f=18&t=340&start=70
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 19. čer 2012 13:30:27 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Honza S - 40% vlhkosti přez den není vůbec špatné. Rozdíly na jednotlivých lokalitách jsou veliké. Dřív, když jsem to zkoušel, někde při suchu a vedru bylo 15%. Což už je fakt málo. Asi těch 40% nebude pro některé rostliny ideální, většina bude ale jistě chrochtat blahem.
|
úte 19. čer 2012 16:28:26 |
|
|
Honza.S
|
Už jsou venku, tak uvidíme. Teď je tam už 62 % (čidlo je venku, ale displej v obyváku, takže mám stálý přehled) .
|
úte 19. čer 2012 18:46:31 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
letos jsem měla, stejně jako vloni, některé orchidky bez ochrany, jen naskládané na stříšce od kotelny, kde je celodenní stín. někde jsem tu dávala i fotky. protože časté bouřky a kroupy mi vytvořily novou sportovní disciplínu (jak rychle přenesu všechno na pergolu na stůl a po bouřce zase zpět), včera jsem konečně umluvila manžela k vybudování nového přístřešku. Je to dřevěná konstrukce, navazující na stávající skleník a přikrytá stínovkou 90%.
|
pon 09. črc 2012 13:59:21 |
|
|