Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je čtv 28. lis 2024 15:51:56

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 458 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 46  Další
 Vitrína 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Vitrína
Barbez2 píše:
poprosil bych zde zkušené pěstitele ve vitrinkach o radu...už si tu svou planuju a chtěl jsem se zeptat zda když nechám přední stěnu částečně otevřenou zda se v te vitrince bude dat dosahnout vlhkosti kolem 70%
Děkuji za odpověď

s vlhkostí jsem také hodně bojovala. Také jsem řešila, co na dno vitríny. První byl keramzit - voda se kazila a zapáchala. Čištění - to byl spíš očistec - pracné a zdlouhavé. Dále jsem zkoušela kokočipsy, to bylo o něco lepší, ale stejně to nebylo ono. Nakonec jsem na dno nasypala písek, co se kupuje do filtrací bazénů. naprostá spokojenost, když ho zaliji vodou, vydrží poměrně dlouho, než vyschne, dobře zvedl vlhkost ve vitríně, nezapáchá a s údržbou není problém. Vřele doporučuji. navíc na tom dobře stojí květináče a nezvrhávají se.

ned 05. úno 2012 20:41:17
Profil ICQ

Evo moc děkuji za radu zapíšu si to s tím pískem
teď už jen řeším technické věci jak udělat šoupací dvířka na vitrínce a tak podobně...no a až budou penízky tak hurá na stavbu

ned 05. úno 2012 21:42:10

konecne jsem trosku v pohode i kdyz mam v hube kus umely hmoty a sislam...
ale muzu sem dat prvni foto moji vitriny.

Přílohy:
sklenik01.jpg
sklenik01.jpg [ 153.94 KiB | Zobrazeno 6201 krát ]
čtv 09. úno 2012 1:00:04

patejl píše:
konecne jsem trosku v pohode i kdyz mam v hube kus umely hmoty a sislam...
ale muzu sem dat prvni foto moji vitriny.

My to neslyšíme :D , vitrínka krásná 8-)

čtv 09. úno 2012 1:44:20

Hezký! :o
Jak ji máš velkou, smím-li se ptáti....

čtv 09. úno 2012 20:46:35

Zdravím všechny a obracím se na vás s prosbou. V rámci plánované rekonstrukce kuchyně bych chtěl zvětšit jedno okno a udělat z okenního výklenku o rozměrech 100x80x30 cm pěstírnu orchidejí. Je to v kuchyni, takže teplota kolem 23 °C přes den, v noci asi 19 °C. Orientace na jih s tím, že okno nevede přímo ven, ale do zimní zahrady. Chtěl bych se vás proto zeptat, jestli byste mi neporadili, jestli je vhodné z tohoto prostoru vytvořit přidáním posuvných dvířek vitrínku nebo zda to nechat jako parapet a na něj rostliny umístit. Začínám totiž svoje rostliny (především Phal.) navazovat na dřeva a je to poněkud náročnější na rosení. Phal se na tomto okně moc daří, ale vzhledem k jejich rozměrům je v plánovaném prostoru do budoucna pěstovat nechci a chtěl bych přejít na mini phal. navázané na dřevě a přidat některé další (spíše méně vzrůstné) orchideje, které je možné pěstovat epifyticky. Myslíte, že by se do tohoto prostoru dala přidat 1 láčkovka? Toto forum jsem víceméně prošel, takže základní představu mám. Předem chci upozornit, že se neženu za pěstováním např. botanických druhů a jsem ochotný klidně pěstovat nenáročné hybridy. Jde mi především o to, aby se rostlinám dařilo a proto si nechám poradit s druhy, které si myslíte, že by se do daného prostoru hodily a kterým by se tam líbilo. Orchideje nesbírám, pouze kupuji a pěstuji :D
Předem velmi děkuji. Honza

čtv 16. úno 2012 13:15:27

Právě řeším také okenní vitrínu a chtěla jsem se Vás zeptat, z čeho ji budete dělat - plast nebo sklo. Jen koupíte kolejničky? Já uvažuji nad 3 variantami: zarámovat sklo, posuvný plast (mám ale moc vysoké okno) nebo vsadit okno, pohybuje se vše ve zhruba stejných cenách. Já bych ji chtěla mít hlavně přes zimu, kde oddělením od pokoje snížím teplotu a bude sloužit pro temperované orchideje.

čtv 16. úno 2012 18:48:51
Profil Zobrazit autorovy stránky

Teta píše:
Hezký! :o
Jak ji máš velkou, smím-li se ptáti....

Nevim presne ale 190 dlouha, 80 hluboka a 120 vysoka.
Jsou to venkovni rozmery, nahore je misto na elektriku, vetrani a svetlo.
Dole mam misto na vodu, atd. (nejakej bordel jako soucastky, hadicky, draty)
:lol:

pon 20. úno 2012 12:09:05

ted jsem narazil na hezkej navod na pozadi :-)
je to na terarium ale pouziti celkem univerzalni.

http://pogona-vitticeps.cz/gallery_en.php

pon 20. úno 2012 22:23:55

takze moje pokusy s chlazenim vitriny pomoci Peltierova clanku.
To jsou takove dve kovove desticky, ktere kdyz se pripoji do elektriky tak z jedne strany topi a z druhe chladi. Pouzivaji se v autolednickach, stoji od 100 do 500 Kc podle vykonu.
Dale jsem pouzil stary zdroj z PC, stare chladice na procesory z PC a vetracky.
Stare chladice jsem nahradil novymi, protoze cim lepe chladim topici stranu tim nizsi teplotu dostanu na chladici strane.
Vykon clanku se odviji od potreby jak velky prostor o kolik stupnu chcete ochladit.
Mne se zatim pokusne povedlo z beznych nocnich 24 stupnu srazit teplotu pod 19 se stredne vykonnym 51W clankem.
Vzhledem k tomu ze nemam jeste dodelanou tu chladici stranu budu se schopen dostat jeste o neco niz.
S vykonnejsim clankem 89W a chlazenim pres vodu bych se urcite dostal nekam k 15 stupnum i pri vnitrnim objemu vitriny cca 900 litru.
Na mensi vitriny postaci male chladice s vetraky a slabsi Peltierovy clanky.
Na vetsi vitrinu se da pouzit vice clanku ale podle fyziky, cim vetsi je teplotni rozdil mezi chlazenym prostorem a okolim tim vice Wattu potrebujete na kazdy jeden stupen dolu. (ps. pokud je tu fyzik tak doufam nekecam :mrgreen: )

Naklady se pohybuji podle velikosti vitriny v rozumnych mezich.
1x stary zdroj PC. - mel jsem doma, novy se da sehnat za 500.
1x Peltier 150Kc.
2x stary chladic procesoru s vetrackem mel jsem, novy cca 100 Kc ?
( vzhledem k vetsimu prostoru jsem koupil nove super chladice s vetraky po 500Kc/kus)
1x silikonova pasta. 50Kc.

Tohle jsem k tomu nasel jako ilustracni navod na netu.
http://www.youtube.com/watch?v=M3LMnqslbXA

Takhle jsem dopadl pri zkouseni v obyvaku, hezka jinovatka :lol:

Pokud bude zajem napisu detailnejsi popis.

Přílohy:
P2205782small.jpg
P2205782small.jpg [ 125.22 KiB | Zobrazeno 5969 krát ]
úte 21. úno 2012 11:53:25
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 458 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 46  Další