takze moje pokusy s chlazenim vitriny pomoci Peltierova clanku.
To jsou takove dve kovove desticky, ktere kdyz se pripoji do elektriky tak z jedne strany topi a z druhe chladi. Pouzivaji se v autolednickach, stoji od 100 do 500 Kc podle vykonu.
Dale jsem pouzil stary zdroj z PC, stare chladice na procesory z PC a vetracky.
Stare chladice jsem nahradil novymi, protoze cim lepe chladim topici stranu tim nizsi teplotu dostanu na chladici strane.
Vykon clanku se odviji od potreby jak velky prostor o kolik stupnu chcete ochladit.
Mne se zatim pokusne povedlo z beznych nocnich 24 stupnu srazit teplotu pod 19 se stredne vykonnym 51W clankem.
Vzhledem k tomu ze nemam jeste dodelanou tu chladici stranu budu se schopen dostat jeste o neco niz.
S vykonnejsim clankem 89W a chlazenim pres vodu bych se urcite dostal nekam k 15 stupnum i pri vnitrnim objemu vitriny cca 900 litru.
Na mensi vitriny postaci male chladice s vetraky a slabsi Peltierovy clanky.
Na vetsi vitrinu se da pouzit vice clanku ale podle fyziky, cim vetsi je teplotni rozdil mezi chlazenym prostorem a okolim tim vice Wattu potrebujete na kazdy jeden stupen dolu. (ps. pokud je tu fyzik tak doufam nekecam
)
Naklady se pohybuji podle velikosti vitriny v rozumnych mezich.
1x stary zdroj PC. - mel jsem doma, novy se da sehnat za 500.
1x Peltier 150Kc.
2x stary chladic procesoru s vetrackem mel jsem, novy cca 100 Kc ?
( vzhledem k vetsimu prostoru jsem koupil nove super chladice s vetraky po 500Kc/kus)
1x silikonova pasta. 50Kc.
Tohle jsem k tomu nasel jako ilustracni navod na netu.
http://www.youtube.com/watch?v=M3LMnqslbXATakhle jsem dopadl pri zkouseni v obyvaku, hezka jinovatka
Pokud bude zajem napisu detailnejsi popis.