Skúsim to trošku napraviť
Je to naozaj ťažká matematika, musela som si ju vziať do rúk a niekolkokrát prerátať.
V máji mala celkove 7 pahlúz, z nich kvitla na jednej. Z tých 7 bolo 6 starých a jedna mladá.
Tá fotka z balkóna je asi spred 3 týždňov až mesiaca, takže tam nemusia byť vidieť tie posledné maličké bábätká.
Teraz ju mám pred sebou a pozerám - zostalo tých pôvodných 6 pahlúz vyzretých a jednu už vtedy mala mladú narastenú, ale ešte asi nevyzretú, čiže
spolu bolo 7 +
cez leto dorástli 3 úplne nové, čo sú už asi tiež vyzreté, nerastú už dalej
a na nich nasadila na kvet +
narástajú dalšie 2 hluzy - z nich jedna je asi 10 cm dlhá a druhá hluza nová rastie vzadu priamo z bázy jednej z tých pôvodných starých hlúz, preto ju fotke ani nie je vidno, je tam medzi starými zakliesnená a je zatial len asi 4 cm maličká, a ešte
plus rastie 1 maličká asi 2-2,5 cm vpravo z jednej z tých 3 nových vyzretých. Takže nech počítam, ako len chcem, je tam s tými maličkými spolu 13 hlúz a zrejme ešte jedna časom pribudne, zatial sa to len vydúva na jednej z vyzrelých.....
7 ks pôvodné (6+1)
3 ks nové dozreli (riadna veľkosť)
1 ks mladá á 10 cm
1 ks mladá á 4 cm
1 ks maličká á 2,5 cm
7+3+1+1+1=13
Aj tak je jedno, či ich má 8,10 alebo 13. Je krásna a darí sa jej. Len to som chcela podčiarknuť, že tejto konkrétnej rastline osožil pobyt vonku počas celého leta na balkóne. Asi som mala aj šťastie pri kúpe, že nebola ani preliata ani inak zničená či poškodená a má aj docela fajn substrát. Aj napriek tomu, že bola z Hornbachu (Vy to máte tušícm OBI). A tiež cena bola pre mňqa fajn. Hnojila som ju s každou druhou zálievkou s holandským hnojivom na Orchideje POKON, kúpila som ho na jar v Kauflande. v pomere NPK 5-6-7 s mikroelementmi. Zalievam prevarenou odstátou a zliatou vodou z vodovodu. Sajrajt a usadeniny vápnika zostanú so zbytkom vody na dne hrnca sadnuté a to nepoužívam. Daždovú vodu nemám ako zbierať a v meste by to asi ani nebolo bohviečo....teda tu v BA. Máme blízko letisko, železnicu, JRD ......Nie je to ideálne, no vychádzam z toho, čo môžem zabezpečiť. Destilku nekupujem a ani nebudem. Skrachovala by som. Spolu mám asi 40 rôznych orchidejí a to už by bolo dosť vody.
Na jar ju asi budem deliť.