Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 19. úno 2025 1:20:33

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Uhnilé Oncidium 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Uhnilé Oncidium
kajmii píše:
A jéje....tyhle typy diskusí málokdy končí dobře....
Upřímně jsem žádnou urážku nepostřehla. Orchidejářům, kterí se zabývají botanikou, na marketácích většinou vadí jejich přešlechtěnost, stejně jako mnohým majitelům psů vadí přešlechtěná plemena. Tak už to holt asi zůstane a taky to tak má bejt - nemůžeme mít přece všichni rádi totéž.
Abychom se vrátili k tématu...osobně bych rostlinku dala na rašeliník a to malý příště neoddělovat :( .Držim palce at se rostlina vzchopí ;)

Mno...já tedy urážku postřehla-tedy podle mého prohlášení, že je rostlina méněcenná a nemá cenu ji zachraňovat je urážející.
Je jasné, že každému se líbí něco jiného, někdo má rád červenou barvu, někdo modrou atd...., ale tady jde-alespoň mě o tu etickou stránku-tedy o to, že rostlina je živá a pokud jde zachránit a majitelka ji zachránit očividně chce, tak je přece jedno, jestli je to hybrid, nebo botanika-prostě je to živá rostlina. Pro ní cenu má a to je důležité. Polopatické vysvětlení toho jak to myslím opět z kynologie- voříšek, nebo přešlechtěný pes s tituly (ostatně on za to nemůže-přešlechtili jej lidé) - podle mého-šup s ním na veterinu a zachránit.
Jinak vašich zkušeností i rad si opravdu vážím!

čtv 08. zář 2011 10:17:35

jitol píše:
dejna05 píše:
A nemyslím si, že by nedruhové orchideje, ty marketový hybridy jak říkáš, byli nějaký méněcenný. ;)

No, to je věc názoru. Já si to kupříladu myslím ;) A pokud Tě orchideje chytnou, tak si to budeš časem myslet taky :mrgreen: Jediná správná odpověď v tomto případě neexistuje, protože oba máme tu svoji :lol:

Hmmmm-tak to je vskutku zajímavý názor Pavle! Tak to je totéž, jako by nějaký "milovník psů a chovatel"-a tím nemyslím skutečného milovníka zvířat prohlásil, že voříšek je méněcenné plemeno a nemá cenu ho tedy léčit a chodit s ním k veterináři-vždyť není čistokrevný a tím je méněcenný. Je to naprosto totéž-skutečný milovník zvířat miluje toho svého podvraťáka určitě víc, než majitel chovné stanice a množitel. A přesně o tom to je-tady se na vás obracejí začátečníci, kteří chtějí pomoci kytičce, kterou si pořídili a mají jí rádi a je jedna z mála, kterou mají. Já osobně jsem také na začátku, možná tedy někde na hranici prvního stupně v pěstování, ale věřím, že nikdy v budoucnu neodpovím na dotaz začátečníkovi aniž bych urazila jeho rostlinu. A od Tebe bych tohle tedy nečekala...je to názor a každý má právo na ten svůj, to je fakt, ale není to nutné a doufám, že jsem to podala s grácií mě vlastní :mrgreen: .

Pavle, tady musím dát za pravdu jitol. Já osobně také upřednostňuji botanické druhy, ale dovedu si představit, jakou radost má někdo z doma prvně rozkvetlé orchideje. Navíc všeobecná představa tkví v určité exkluzivitě květů orchidejí a tak první setkání s nimi určitě není přes nějakou botanickou titěrnost.

čtv 08. zář 2011 10:18:33
Profil Zobrazit autorovy stránky

No já jsem uvedl, že v počátcích to bylo naopak, jinak si myslím, to smé jako Kajmii. Nechme toho a pojďme dál. Kdo z nás neudělá chybu nebo se nešťastně vyjádří? Myslím, že Pavel řekl svůj názor a to neznamená, že někoho uráží a to, že upřednostňuje přírodniny před Baumaxáky je jeho věc a má na to plné právo. Dá se to brát i na to, že někdo nemá rád Paphiopedila, někdo Cattleya a jiné rody. Přece to nebylo myšleno jako hana. Berme to jen jako názor a na ten máme právo každý ať se to druhému líbí nebo ne.

čtv 08. zář 2011 10:29:29

Jejda, trochu se nám to zvrtlo. Já osobně se výrokem Pavla necítím nijak uražená, je to jeho názor, má na něj právo. Jen jsem chtěla poukázat na to, že nám nezarytým ,,orchidářům" je jedno, zda se jedná o hybrid či botanický druh, hlavně když se nám rostlina líbí a dobře prosperuje.
Teď tedy zpět k diskuzi: pokusím se sehnat ten živý rašeliník, našla jsem dobrý zdroj. Ještě dotaz: jak často tedy zalévat Oncidia a Dendrobia? Já je zalévala stejně jako phaly a očividně to nebylo dobře. Nechat tedy raději více proschnout? Někde jsem zase četla, že mají být trvale mírně vlhké. Ale ono asi platí, že méně je někdy více. Mám tu novou Cambrii (má taky pahlízy) a nerada bych, aby dopadla jako oncidko. A ještě dotaz: musí být tyto druhy v neprůhledném květináči? Průhledný by byl z hlediska kontroly stavu kořenů jistě lepší. Tak a teď vypadám jak úplnej de..l. :roll:

čtv 08. zář 2011 11:45:50

dejna05 píše:
Jejda, trochu se nám to zvrtlo. Já osobně se výrokem Pavla necítím nijak uražená, je to jeho názor, má na něj právo. Jen jsem chtěla poukázat na to, že nám nezarytým ,,orchidářům" je jedno, zda se jedná o hybrid či botanický druh, hlavně když se nám rostlina líbí a dobře prosperuje.
Teď tedy zpět k diskuzi: pokusím se sehnat ten živý rašeliník, našla jsem dobrý zdroj. Ještě dotaz: jak často tedy zalévat Oncidia a Dendrobia? Já je zalévala stejně jako phaly a očividně to nebylo dobře. Nechat tedy raději více proschnout? Někde jsem zase četla, že mají být trvale mírně vlhké. Ale ono asi platí, že méně je někdy více. Mám tu novou Cambrii (má taky pahlízy) a nerada bych, aby dopadla jako oncidko. A ještě dotaz: musí být tyto druhy v neprůhledném květináči? Průhledný by byl z hlediska kontroly stavu kořenů jistě lepší. Tak a teď vypadám jak úplnej de..l. :roll:

Všechny orchideje chtějí před další zálivkou proschnout i falenopsisy. Některé více jiné méně. Provzdušní se tak substrát a předejdete uhnívání kořenů. Zrovna tak všechny orchideje můžou růst v neprůhledných i průhledných květináčích. Ty průhledné jsou dobré pro kontrolu kořenů a substrátu (a k údajné asimilaci kořenů).

čtv 08. zář 2011 12:03:25

..... taky stačí obyčejná špejle, zapíchnout vedle rostlinky, když je suchá zalít, když není tak ne. Stále tuto metodu používám, protože vysychání je ovlivněno více faktory - vlhkostí v bytě, teplotou, pohybem vzduchu. Z vlastní zkušenosti vím, že někdy vyschnou třeba za 4 dny a někdy třeba za 8 dní.

čtv 08. zář 2011 12:22:58

Mír.
Ohledně dotazu já nemohu radit, nemám zkušenosti, ale někde jsem četla-myslím že zrovna zde, že u Phalaenopsisů (a asi i u Vand) probíhá fotosyntéza i pomocí kořenů a proto, že je jim lépe v průhledných květnících. Ale jen lépe, ne že by nemohly být v neprůhledných, protože to zvládnou v pohodě i pomocí listů.
U Dendrobek a Oncidek si myslím (pouze se laicky domnívám), že v těch bílých tenoučkých koříncích neprobíhá a proto je jedno, jestli jsou v neprůhledných květnících. Prosím o info, jestli jsem to tak správně pochopila.
Jinak pro kontrolu zálivky jsou průhledné samo úžasné pro každou orchidej, ale stejně dobře mi pomáhala i zapíchnutá špejle.
S nákupem v marketech (hlavně OBI) ale zkušenosti mám, tak si dovolím postřeh.
Problém u zakoupených rostlin v marketech je hlavně ten, že jsou většinou v nevyhovujícím substrátu - nechají uprostřed kostku zhuštěného sušeného rašeliníku (v horším případě pilin), ve kterém mladou rostlinku asi vypěstovali a pouze ji obsypou kůrovým substrátem při přesazení do květníku, když jde do prodeje. Není to vidět, ale rostlina pak hnije uprostřed, protože okolní kůra je suchá a ta kostka je nacucaná, jako houba. Není to pravidlo, někdy jsou v celkem dobrém substrátu, ale je to časté. Při mých zkušenostech s nákupem v OBI již dokonce poznám, která je v čem zasazená, tak některé přesazuji a některé ne a jsou v poho. Když si ale není člověk jistý je přesazení jistota ;) . Když pak odkvetou, přesazuji do vlastního všechny-pro jistotu.

čtv 08. zář 2011 12:43:04

jitol píše:
Mír.
Ohledně dotazu já nemohu radit, nemám zkušenosti, ale někde jsem četla-myslím že zrovna zde, že u Phalaenopsisů (a asi i u Vand) probíhá fotosyntéza i pomocí kořenů a proto, že je jim lépe v průhledných květnících. Ale jen lépe, ne že by nemohly být v neprůhledných, protože to zvládnou v pohodě i pomocí listů.
U Dendrobek a Oncidek si myslím (pouze se laicky domnívám), že v těch bílých tenoučkých koříncích neprobíhá a proto je jedno, jestli jsou v neprůhledných květnících. Prosím o info, jestli jsem to tak správně pochopila.
Jinak pro kontrolu zálivky jsou průhledné samo úžasné pro každou orchidej, ale stejně dobře mi pomáhala i zapíchnutá špejle.
S nákupem v marketech (hlavně OBI) ale zkušenosti mám, tak si dovolím postřeh.
Problém u zakoupených rostlin v marketech je hlavně ten, že jsou většinou v nevyhovujícím substrátu - nechají uprostřed kostku zhuštěného sušeného rašeliníku (v horším případě pilin), ve kterém mladou rostlinku asi vypěstovali a pouze ji obsypou kůrovým substrátem při přesazení do květníku, když jde do prodeje. Není to vidět, ale rostlina pak hnije uprostřed, protože okolní kůra je suchá a ta kostka je nacucaná, jako houba. Není to pravidlo, někdy jsou v celkem dobrém substrátu, ale je to časté. Při mých zkušenostech s nákupem v OBI již dokonce poznám, která je v čem zasazená, tak některé přesazuji a některé ne a jsou v poho. Když si ale není člověk jistý je přesazení jistota ;) . Když pak odkvetou, přesazuji do vlastního všechny-pro jistotu.

Fotosyntéza probíhá v zelených kořenových špičkách. Pokud jsou kořeny vlhké tak velamen (bílá vrstva buněk chránící kořeny) propouští světlo k zeleným částem kořenu a ten pak asimiluje po celém povrchu.

čtv 08. zář 2011 12:58:50

Jitol, přesně jak to popisuješ, tak tak vypadá nově koupená Cambria i Cattleya, uprostřed nacucaný rašeliník, takže většina kořenů uhnitých. Tak jsem je pracně odpreparovala, abych nepoškodila těch pár živých a přesadím je do kůry, do průhledných květináčů.

čtv 08. zář 2011 13:00:44

Aha. Děkuji za vysvětlení (radzak) :) .

čtv 08. zář 2011 13:01:42
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 37 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další