Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je čtv 28. lis 2024 10:37:00

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 458 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 46  Další
 Vitrína 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Vitrína
Romča píše:
Pro HAKI - já vím, že vitrína u Vás není potřeba, máte moc hezky zdokumentovanou stavbu zimní zahrady .... rád vaše stránky navštěvuji a kochám se (a poučuji v případě rad ohledně pěstování).....jaké by to asi bylo ?, disponovat tak velkým pěstitelským prostorem, to také chce svůj kumšt :mrgreen:

Jejda děkuju no je to jako když člověka hodí do vody a on prostě musí plavat v mém případě chce a propracovává plavecké styly ;)
Škůdci- nemám zatím zkušenost.Proto by mě zajímalo a to velice jak to řešíte ?Biologická ochrana asi vždycky nebude zcela učinná.

ned 13. úno 2011 21:43:59
Profil Zobrazit autorovy stránky

No HAKI.....odpovím vám asi trochu šalamounsky ale pravdivě, v podstatě jsem na tom stejně jako vy, zatím totiž nenastala taková situace, kdy bych byl nucen použít nějaký jiný než biologický preparát (z http://www.biocont.cz/zahrad-produkty.html- larvy parazitických hlístic Steinernema) na škůdce a to na potomstvo smutnic které jsem si zavlekl do vitríny s rašelinou nebo mi tam nalétali z okolních pokojových rostlin . Každou nově zakoupenou rostlinu vždy pozorně prohlédnu, případně pokud se mi něco nezdá použiji nějaký systémový insekticid k jednorázovému postřiku před navázáním rostlin do balů. Pochopitelně většinou vždy je možné případně napadenou rostlinu prostě z paludária vyndat a ošetřit ji mimo něj.
Paradoxně jsem si nejvíce zárodků různých druhů členovců a hmyzu zavlekl s kůrou korku a osazením rašeliníkem dna už při zakládání paludária. Po půl roce od jeho vzniku jsem postupně načapal několikrát producírujícího se červeného roztoče - lidově tuším sametka, pár jsem jich mechanicky zahubil, poté se nějak nadobro vytratil. Dále jsem několikrát zahlédl stonožku a mnohonožku (jen uvnitř pochopitelně- ono ven se jim ani nechtělo, když ve vitríně měly ideální podmínky)....mnohonožku jsme chytili a svůj ráj nedobrovolně opustila (někde jsem četl že se živí jen rostlinnými zbytky a odumírajícími pletivy, tak ani nevím zda ten zákrok byl úplně nutný......se stonožkami to bylo jiné- na těch si zase pro změnu pochutnaly láčkovky :lol: , když jim postupně napadali do pastí . Takže jedinými zbylými viditelnými škůdci zůstali dodnes ve vitríně chvostoskoci a různé druhy drobných plžů, které snad ani není možné 100% vyhubit. Jeden čas jsem ještě občas zahlédl na pomezí vody a souše na povrchu substrátu nějaké tmavé larvy- dle netu asi larvy drátovce (ale nejsem odborník na hmyz, tak jsem odhad bral s rezervou), kteří ale sami od sebe časem, když jsem přestal hodně promáčet substrát na dně, zmizely.
Když to shrnu, tak žádná z pořízených rostlin mi nezanikla z důvodu vlivu škůdce, ale spíše z důvodu mé neznalosti jejich životních potřeb - takto jsem například utrápil některé kousky Tilandsie ionantha, ketrá mi stihnula dříve uhnít, než jsem se rozkoukal :oops: a podobně dopadly i kultivary Phalaenopisisů. Dále kromě houbových chorob, které vždy napadli části rostlin některých druhů, když byly špatně umístěny na nevyhovujícím místě v paludáriu, je asi největším nebezpečím a chybou prolití rostlin navečer a poté nenadálý, nechtěný pokles teploty.....takto jsem jednu sezónu málem přišel o Rodriguezii secunda, které v důsledku ostalé vody v paždí listů jich polovina opadala.
Myslím si že vlhko uvnitř je jakousi zárukou toho, že se mi zatím nikdy nepotvrdil výskyt např. svilušky, či třásněnky, které jsem osobně nikdy nezahlédl. Zároveň tím, že biotop je sestaven skladbou různých rostlin, byť s podobnými nároky, není defacto tou klasickou monokulturou, která právě bývá často napadána specifickými škůdci.

Přílohy:
houbičky.jpg
houbičky.jpg [ 89.42 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
mnohonožka.jpg
mnohonožka.jpg [ 143.35 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
nějaká hlístice.jpg
nějaká hlístice.jpg [ 75.77 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
plž.jpg
plž.jpg [ 47.9 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
Sametka1.jpg
Sametka1.jpg [ 49.52 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
pon 14. úno 2011 15:41:28

ještě pár foto

Přílohy:
sametka 2.jpg
sametka 2.jpg [ 41.98 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
stonožka1.jpg
stonožka1.jpg [ 82.17 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
stonožka2.jpg
stonožka2.jpg [ 79.97 KiB | Zobrazeno 6631 krát ]
pon 14. úno 2011 15:43:21

Jednou jsem si vypůjčila knihu od http://www.biocont.cz/a na zadní straně knihy byl dodatek , že pořádají školící semináře .Něco jako poznej škůdce a bojuj s ním správně.Uplně jsem se pro tu věc nadchla.Volala jsem na uvedené číslo a bylo mě sděleno ,že nic takového nepořádají.Kniha je prý postaršího vydání a už to dávno neplatí .Škoda jela bych tam.
Jinak moje odpověď byla dost nepřesná, to je jasný :lol: -šnečky má asi každý , stonožky-mnohonožky -vždycky zapomenu jaký je v tom rozdíl.Je vzhledový ale taky -mnohonožky jsou býložravé,já jsem četla že mohou okousat mladé kořeny -to mohu potvrdit Jednou mě okousla mnohonožka mladé tořeny u Phalaenopsisu, jinak žádná hrůza. Stonožky jsou dravé a živí se červy a hmyzem Jak je vidím taky likviduju-když je tedy chytím .No substrát stále pracuje a určitě je tam hodně živo. Je to svým způsobem příroda.Když dám na substrát čerstvou okurku vždy se nějaký šneček chytí.Je tam i občas jiný tvor -neumím zařadit.Placatý ,lehce průhledný a velice rychlý.Je jich tam hodně.Asi nijak neublíží.
Biocont- nevím jestli v zimní zahradě by byla biologická zbraň učinná při přemnožení nějakého škůdce .Spíš věřím na protipreventivní použití- ale to by bylo zase hodně o financích http://www.biocont.cz/shop/ .Tak raději na jaře a na podzim provádím chemický postřik Zz .Je to prácička nechutná -doufám že se vyplatí.
Rodriguezii secunda-načapala jsem na ni asi puklici.Trošku je to na rostlině vidět. Houbičky mám pravidelně na kravinci -teď ho suším do substrátu pro cattleje.V osázeném záhonu Zz jsem měla mšice,žádný div a lákonosce-hezký brouček,ale když je na zahradě i ve skleníku ožere vše.Na orchideje nelezl-ale pro jistotu dostal chemickou spršku. Je snad po něm.
Sametka ta snad utočí jen na člověka včetně teplomilných zvířat-fuj.Jinak dobrá fotka.
Tak něco fot taky dám-chyceno na okurku
Obrázek
Obrázek
Lakonosec rýhovaný Obrázek
Komáří larvy v sudu z dešťovkou-netušila jsem že takto vypadají Obrázek

pon 14. úno 2011 17:34:02

Poradí mi někdo , zda by nebylo lepší orchideje z vitríny letnit, sice mi tam 2 pokvetou,ale jelikož ji mám 1/2 metru od okna v rohu,jedná se mi jen o světlo, vlhkost stálá 70-80%, teplota od 20- 23 st.....Moc děkuji Věra

stř 29. čer 2011 10:13:10

Co tam máš přesně za rostliny?Proč si myslíš,že mají málo světla,když píšeš,že ti dvě pokvetou /jaké ?/

čtv 30. čer 2011 7:41:34

Hani, z hlavy vím,že je to Aerangis a to druhé z hlavy nevím( Merirac....)
Věra

čtv 30. čer 2011 9:32:43

To by mohlo být Ond. meirac. Čemu se dobře daří, to neměním :D

čtv 30. čer 2011 12:58:47

Věra píše:
Poradí mi někdo , zda by nebylo lepší orchideje z vitríny letnit, sice mi tam 2 pokvetou,ale jelikož ji mám 1/2 metru od okna v rohu,jedná se mi jen o světlo, vlhkost stálá 70-80%, teplota od 20- 23 st.....Moc děkuji Věra

Věro, letní se orchideje, podle toho jaký potřebují pokles nočních teplot, ne podle světla. To se řeší přisvětlováním. Navíc jsi nenapsala, jaké orchideje ve vitríně máš, tak to se radit nedá.

čtv 30. čer 2011 17:31:22
Profil ICQ

Věro a co nějaký fotky, jak ti to kvete.

čtv 30. čer 2011 21:36:46
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 458 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 46  Další