Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 9:28:31

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 247 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Další
 Brachypetala 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Brachypetala
Jasný důkaz toho,že nemá cenu rostliny moc dělit a přesazovat když mají perfektní substrát!Je nááádherný!

pon 24. led 2011 18:14:02

Tenhle je také moc pěkný gratuluji.

pon 24. led 2011 20:28:29

radzak píše:
Paph. concolor se mi "odměnil" jedním kvítkem, přestože je to má největší rostlina.

Chlape jak vy to děláte ,fakt ty Brachypetala to je nádhera, až lehká závist mě popadla.Ne těžká. Strašný. Jak jste rostlinu dlouho nepřesazoval a máte ji nově přesazenou zase do dolomitu nahoru rašeliník +bukové listí?A jak velký květník je dobré použít + ten děravý mřížkový květináč.Přimětřeně to asi nebude. Nemáte fotku kořenů .No napopdobit Vaše pěstování bude teda fuška. Ty vyšší teploty budou asi hlavní věcí vedoucí k uspěchu .

pon 24. led 2011 22:14:08
Profil Zobrazit autorovy stránky

HAKI píše:
radzak píše:
Paph. concolor se mi "odměnil" jedním kvítkem, přestože je to má největší rostlina.

Chlape jak vy to děláte ,fakt ty Brachypetala to je nádhera, až lehká závist mě popadla.Ne těžká. Strašný. Jak jste rostlinu dlouho nepřesazoval a máte ji nově přesazenou zase do dolomitu nahoru rašeliník +bukové listí?A jak velký květník je dobré použít + ten děravý mřížkový květináč.Přimětřeně to asi nebude. Nemáte fotku kořenů .No napopdobit Vaše pěstování bude teda fuška. Ty vyšší teploty budou asi hlavní věcí vedoucí k uspěchu .

Fotku kořenů nemám, ale květináč byl celý prokořenělý. Moc jsem ten bal nerozebíral (ono to ani nešlo) a dosypal jsem kolem jen lávovou drť (tenhle materiál je mi velmi sympatický). Časem poreferuji, jak se to osvědčilo. Jinak na kultuře nic neměním.

pon 24. led 2011 22:20:11

Já se ještě zeptám na zálivku-berte to jako moji zvědavost.Protože nebudu mít nikdy odvahu Váš substrát napodobovat .Jednou jsem viděla ve skleníku zasazený pafíčko jen do štěrku z dolomitu -koukala jsem na to docela překvapeně.Kořeny tedy vidět nebyly. Pravda-třeba pak narostly.Ale k tomu odhadu-cit snad mám, vím o čem mluvíte i o předvídavosti směrem jaké bude počasí -jedná se o odhad zálivky. Ale jak to poznat na šutru zvaného dolomit.Podle váhy?Musíte mít asi odhad v ruce a jak píšete přeschnutí třeba až tak nevadí-když tedy zrovna na okně nebude 30°C.Na vzhledu rostliny se vysychání substrátu těžko pozná to už by bylo po brachypetalech a někdy máte neprůhledný květináč.Hm......hm.

úte 25. led 2011 7:50:37

HAKI píše:
Já se ještě zeptám na zálivku-berte to jako moji zvědavost.Protože nebudu mít nikdy odvahu Váš substrát napodobovat .Jednou jsem viděla ve skleníku zasazený pafíčko jen do štěrku z dolomitu -koukala jsem na to docela překvapeně.Kořeny tedy vidět nebyly. Pravda-třeba pak narostly.Ale k tomu odhadu-cit snad mám, vím o čem mluvíte i o předvídavosti směrem jaké bude počasí -jedná se o odhad zálivky. Ale jak to poznat na šutru zvaného dolomit.Podle váhy?Musíte mít asi odhad v ruce a jak píšete přeschnutí třeba až tak nevadí-když tedy zrovna na okně nebude 30°C.Na vzhledu rostliny se vysychání substrátu těžko pozná to už by bylo po brachypetalech a někdy máte neprůhledný květináč.Hm......hm.

HAKI, máte dobrý postřeh a zcela pravdu. Ten šutr je stále stejně těžký. Minimální rozdíl poznáte, ale až podelší zkušenosti. Taky jsem přemírou zálivky (nebo hnojení-to nevím přesně) poškodil bellatula (zdají se mi nejcitlivější). Při přesazování concoloru jsem zjistil, že i při mé domněnce, že je substrát zcela vyschlý, tak uvnitř byl vlhký. Tady každopádně platí, že méně je více.

úte 25. led 2011 10:59:02

Aby nedošlo k tomu, že substrát je mokrý a navrchu vypadá suchý, doporučuji drenážní rostliny. U Brachypetal mám například osladič, který jsem si vysel. Semenáče rostou dobře i celoročně v teple, ačkoliv je to naše venkovní kapradina.

úte 25. led 2011 11:31:00

radzak píše:
HAKI, máte dobrý postřeh a zcela pravdu.

Máte pravdu, že to člověk pozná po delším čase pěstování-čučením na kytku , jak reaguje na moje pokusy . A při přesazení -stav kořenů to je taky vodítko. . Např. u zelenolistých paph. to je k poznání i podle listu. Pravidelně (jen lehce) se mě kloní nový vrcholový lístek, když není zalito. Ale tužší listy -tam se toho moc nepozná .No děkuju děkuju.Budu trénovat dál . ;)

úte 25. led 2011 12:01:30

Paphio píše:
Aby nedošlo k tomu, že substrát je mokrý a navrchu vypadá suchý, doporučuji drenážní rostliny. U Brachypetal mám například osladič, který jsem si vysel. Semenáče rostou dobře i celoročně v teple, ačkoliv je to naše venkovní kapradina.

Je to výborné u všech střevíčníků (podle vašich zkušeností). Začínám to také používat, ale u brachypetal ne. Bojím se, že bych kapradiny usušil.

úte 25. led 2011 14:49:26

Mnohé epifytní kapradě po zakořenění vyschnutí snesou. A pak- žádná škoda když se to nepovede. Je to vlastně plevel.

úte 25. led 2011 15:00:48
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 247 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 25  Další