Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je sob 23. lis 2024 6:50:13

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
 Prosím o radu - malí černí a bílí broučci. 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Prosím o radu - malí černí a bílí broučci.
Ještě - tento flek může být od spálení sluncem nebo houba??

Přílohy:
Flek-spálení....jpg
Flek-spálení....jpg [ 35.76 KiB | Zobrazeno 5214 krát ]
úte 11. led 2011 13:42:51

U této rostliny mi odešly listy. Uvnitř je rostlina černá. Něco jsem už u vás četla. Odstranila jsem listy. Fotku kořenů přikládám.

Přílohy:
ztráta listů.jpg
ztráta listů.jpg [ 63.19 KiB | Zobrazeno 5214 krát ]
úte 11. led 2011 13:45:15

Ještě listy u rostliny s černým středem.

PS: omlouvám se za množnství dotazů na jednou - musím spěchat, jak mi to mimina dovolí ;)

Moc děkuji všem za rady!!

Přílohy:
kořeny u ztráty listů.jpg
kořeny u ztráty listů.jpg [ 71.58 KiB | Zobrazeno 5214 krát ]
úte 11. led 2011 13:47:39
Administrátor

ooops, Vy nás ale zásobujete.... :mrgreen:
Většina zde uvedených rostlin je třeba přesadit a květní stvoly odstříhat. Keiky odstřihněte i kusem květního stvolu (cca 3cm na každou stranu) a zasaďte zvlášť do menšího květináčku (cokoliv průhledného - kelímek, 0,5 l PET atd). Přijde mi, že povrch substrátu je poněkud zasolený a rozložený a vrchní kořeny spáleny solí (na moc měkkou zálivkovou vodu to nevypadá ;) ). Při výběru substrátu v obchodě se obloukem vyhněte všem rašelinovým substrátům. Složení by mělo být napsáno na obale. Na dno květináče dejte vrstvu nalámaného polystyrenu, pak větší kusy kůry vybrané z koupeného substrátu a nakonec vše ostatní. Pokud bude substrát obsahovat větší množství jemných částic, tak jej nejdříve prosijte.
U rostliny, která přišla o srdíčko, postupujte stejně, ale buďte nanejvýš opatrná při zálivce. Na poškozenou tkáň by neměla přijít voda a když, tak musí rychle oschnout.
Co se zasaženého listu týče, tak mi to na slunce nepřipadá. Asi bych doporučil postiženou část odříznout nejlépe vydezinfikovaným nástrojem.
U Cambrie je z pokrabacených listů zřejmá nesprávné zálivka. Je ale velice těžké říci jak by to mělo být správně. Zkuste ještě (pokud se Vám to podaří) vyfotit detail listu se skvrnami z horní i spodní části.
Hezký den
Pavel

úte 11. led 2011 14:25:12
Profil Zobrazit autorovy stránky

;) Díky...
Od BROUKŮ jsme se dostali jinam... Myslíte, že je mám nějak řešit - insekticidem? Je to trochu nepříjemný pocit, že tam jsou. I z hlediska domácnosti, dětí... ale v zemině je stejně asi ledacos, že? ;)
Takže PŘESADÍM. Je nutné přesadit i Phal. Piccolo? Je ve zcela malém květináčku, viz. foto, už nekvete.
V tom OSTŘÍHÁNÍ stvolů budu mít problém. Třeba u té rostliny s keiko. Má hodně stvolů. Kde je mám zkrátit, vždy jsem čekala, až stvol uschne. Zase tak letitý pěstitel nejsem ;)
TVRDÁ voda - když jsem se přistěhovala, manžel tvrdil, že není :) Jakou mi radíte zalévat?
Po ODŘEZÁNÍ listu můžu použít na zasypání skořici, jak jsem zde četla nebo něco jiného?
Nyní mám obě rostliny s poškozenými kořeny VYTAŽENY z květináče, mohu je tak nechat až do přesazení /v nejbližších dnech/?
A mohu je přesadit opět do stejného květináče nebo musí mít jinou velikost pokud ztratí kořeny?
Ještě poslední dotaz, co stihnu - dočetla jsem se zde, že se má HNOJIT až 5x menším množstvím hnojiva, než je uvedeno na obalu?
Mockrát vám, Pavle, děkuji za ochotu!! P*

Přílohy:
Piccolo.jpg
Piccolo.jpg [ 53.51 KiB | Zobrazeno 5207 krát ]
úte 11. led 2011 15:25:10

k insekticidům. Na žravý a savý hmyz můžete zkusit Fast M, dá se použít i v bytě (asi bych to stříkala v koupelně), každopádně dodržovat návod, zvláště, když máte doma malé děti. Vzhledem k tomu, že rostliny jsou oslabené, všechny květní stvoly (i když mají ještě nerozvitá poupata) ustřihněte až dole, nedá se nic dělat, až se rostliny zotaví, nasadí na kvetení znovu.
Na zalévání je nejlepší dešťovka nebo roztátý sníh. Pozor na teplotu, měla by mít alespoň teplotu místnosti, kde rostliny jsou.
Na zasypání můžete použít skořici nebo rozdrcené dřevěné uhlí.
Rostliny, které jsou z květináče venku, ošetřete kořeny, opravdu pečlivě je očistěte od veškerého substrátu, můžete si pomoci vlažnou vodou. Promyjte je pod tekoucí vodou a přechovat je můžete v novinách nebo papírových utěrkách. Pokud je budete takto mít více jak dva dny, můžete kořeny lehce porosit, ale nemusíte, pokud nemáte příliš velké teplo (nad 25 stupňů) Vydrží spíše suché, než přemokřené.
Květináče určitě nové a nejlé=e průhledné, abyste mohla kontrolovat stav kořenů. Zalévat, až když jsou ty dole v květináči stříbrné. Pokud jsou zelené, nezaléváme. až je přesadíte, určitě je nechte cca týden úplně bez zálivky. A min. dva měsíce vůbec nehnojit.
Trochu jsem tu zastoupila Pavla, snad se nebude zlobit, případně mě opraví nebo doplní. ;)

úte 11. led 2011 18:58:09
Profil ICQ

Mockrát DĚKUJI za radu! :)
Pokusím se to všechno zvládnout ;)
Hezký večer!!

úte 11. led 2011 19:56:18

Dobrý den,
mohla bych se ještě zeptat na pár věcí? :?
Je možné odstranit NEFUNKČNÍ kořeny nahoře v květináči, ačkoli rostlinu zrovna nepřesazuji?
Jakou vodou nejlépe ZALÉVAT, pokud nemám možnost nešťovky nebo sněhu?
Stalo se mi, že vyrostl stvol, asi 8 cm, tak divně pod listem, který stojí a NEROSTE snad půl roku?
Včera jsem se od p. prodavačky dověděla, že Cambria, která odkvete, snad UHYNE a vyroste vedle nová rostlinka..?
Děkuji! :)

čtv 13. led 2011 10:46:58
Administrátor

Kytička píše:
Je možné odstranit NEFUNKČNÍ kořeny nahoře v květináči, ačkoli rostlinu zrovna nepřesazuji?

Já osobně to nedoporučuji. Myslím si totiž, že tyto kořeny nejsou nefunkční, jen tak "blbě" vypadají. Obvykle bývají poschlé a na povrchu popálené od solí, ale ještě stále funkční.
Kytička píše:
Jakou vodou nejlépe ZALÉVAT, pokud nemám možnost nešťovky nebo sněhu?

Obvykle se doporučuje destilka, která se bohužel musí kupovat. Pokud nemáte nějaký jiný zdroj - odvlhčovač, klimatizace, atp., tak se dá, dle mého názoru, vystačit si s vodou z kohoutku. Je ale nutné častěji přesazovat. Faleňáky kohoutkovou vodu zvládnou bez problémů. Není od věci půjčit si někde konduktometr a změřit vodivost vody z kohoutku. U ostatních rodů je to horší. Pokud si časem budete chtít pořídit i jiné rody, nezbyde Vám než o zdroji kvalitní vody popřemýšlet. Dnes se dá už pořídit i reverzní osmoza. Podrobnosti viz viewtopic.php?f=16&t=97
Kytička píše:
Stalo se mi, že vyrostl stvol, asi 8 cm, tak divně pod listem, který stojí a NEROSTE snad půl rok

Fotečka by nebyla?
Kytička píše:
Včera jsem se od p. prodavačky dověděla, že Cambria, která odkvete, snad UHYNE a vyroste vedle nová rostlinka..?
Děkuji! :)

Ano je to tak. Chovají se tak všechny sympodiálně rostoucí orchideje.
Hezký den
Pavel

čtv 13. led 2011 11:05:13
Profil Zobrazit autorovy stránky

Posílám foto Cambria - suchý list - opět včera jsem našla malé černé broučky, postříkala jsem je Fast M.

Přílohy:
Cambria-suché listy 1.jpg
Cambria-suché listy 1.jpg [ 32.52 KiB | Zobrazeno 5152 krát ]
čtv 13. led 2011 11:51:37
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 40 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další