Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pon 25. lis 2024 14:39:54

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1284 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 129  Další
 Stanhopea 
Autor Zpráva

Příspěvek Re: Stanhopea
Také jsem koukal. Montování Grammatophyyll (pokud to jsou) mne překvapilo. Myslel jsem, že jsou typycky květináčové.

úte 28. pro 2010 23:41:59
Profil Zobrazit autorovy stránky

Míra, Haki:
článek se jmenuje Orchidejářská latina a je na straně 43nn (1/2009). ta stanhopea je tam i vyfocená.

K pahlízám: když jsem koupil stanhopeu tigrinu od luda, měla ščvčrklé pahlízy. během několika týdnů se nafoukly. Postupně zjišťuji, že se běžně nafukují pahlízy rostlin, o nichž jsem si dříve myslel, že toho nejsou schopny. Teď se mi nafoukly všechny pahlízy u oncidia sweet s. asi po dvou letech naprosté ščvrklosti... měl jsem z toho velikou radost...
v botanických zahradách se pěstují běžně stanhopeje v květináčích a kvetou, takže si myslím, že to kvetení nemůže být přímo úměrné koši... spíš jsem četl, že je přímo úměrné velikosti rostliny... a že je běžné u stanhopejí opadávání části poupat... ale vše je možné, nejsem zkušený pěstitel, možná časem poputují zpět do košíků...

stř 29. pro 2010 13:44:03

petr turecky píše:
Míra, Haki:
článek se jmenuje Orchidejářská latina a je na straně 43nn (1/2009). ta stanhopea je tam i vyfocená.

Jo dík už to mám.No je tam v článku větička-"V žádném případě neprorůstá rovně dolů ,jak se v "učených " knihách často uvádí ." Tak nevím , nemohu posoudit ,ale koukni .Kvetly mě 4 Stanhopeje-pošlu květní stvoly .Ze 4 jen 1 má květní stvol který jde tvrdohlavě dolů. Stan.graveolens-květní stvol jde dolů,nigroviolacea,hernandezii, costaricensis(na jmenovce je Stanhopea embreei to je špatný název)
ObrázekObrázekObrázekObrázek

stř 29. pro 2010 22:44:31

on ti jde dolů, protože může... kdybys to dala do barelu od barvy jako Karel, tak by nemohl, nicméně by nezahnil, ale vyšplhal by se nahoru a pak by vykvetl... to je podle mě logika Karlových závěrů...
Stejně je to s gongorama... atp...

čtv 30. pro 2010 16:12:09

Jenže Gongory nekvetou jako Stanhopea. Ty kvetou normálně nahoru. Stanhopea nejen kvete jinak ale i pahlízy mnohdy vyrazí do boků nebo dolů. Nejsem proti experimentům, sám je dělám také ale nevím proč lámat přirozenost rostliny. V přírodě jde také kam chce.

čtv 30. pro 2010 20:10:28

mě se to taky líbí víc zavěšený v koši.. nemám to tak jenom kvůli podmínkám doma... jinak jsem teď mluvil s martinem zounem o velikosti stanhopejí aby kvetly a říkal důležitou věc, která je ovšem logická: je podstatné, aby vaše rostlina byl oddělek z dospělé kvetoucí rostliny. pak stačí třeba 4 pahlízy a každoročně kvete... pokud to má člověk od semenáčku, tak může čekat třeba deset let :(

čtv 30. pro 2010 21:08:07

Nedávno jsem vytahoval ze substrátu další stvol Paphinie. Běžně jde spíš nahoru. Gongory si také někdy usmyslí dolů. Řadu jsem jich tak nechal shnít. Ty kvetou stále, není škoda.

čtv 30. pro 2010 23:07:41

karel kratochvíl psal, že by ho zajímalo, kdyby někdo zdokumentoval shnilý květní stvol - např. stanhopeje. On prý zatím nic takového neviděl. Domnívá se, že jde o chybu tradovanou v literatuře, že existují shnilé květní stvoly... jedná se ale o stanhopeje...

pát 31. pro 2010 9:50:04

Mě zatím bohužel Stanhopeje nekvetou vůbec.
Co se může s těmi květy Gongor stát můžu jen domýšlet. Rozhrabovat substrát rozhodně nechci. Každopádně zalezou do substrátu a tam skončí. Je to ale malý podíl stvolů. Při tom počtu, co Gongory nasazují, to ale rozhodně není jeden nebo dva, co se mi kdy stalo.

pát 31. pro 2010 11:18:56

Mila.J píše:
Mě zatím bohužel Stanhopeje nekvetou vůbec.

Já jsem o tom přemýšlela , už jsem to tu četla dřív. Proč myslíš že nekvetou ?Co jsi ukazoval byly rostliny pěkného vzrůstu -tak to je divný .Potvory to jsou.

pát 31. pro 2010 11:39:48
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 1284 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 129  Další