Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je stř 27. lis 2024 17:42:20

Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další
 Fotoaparáty 
Autor Zpráva
Moderátor

Příspěvek Re: Fotoaparáty
Je to všechno věc názoru ale pokud foťák nemá možnost externího blesku s TTL zůstává jen jako provizorní řešení. Jedině levná zrcadlovka s makroobjektivem (kvalitní dá se koupit v bazaru kolem 5-6 tisíc) vše kolem 20 tisíc může být nesrovnatelně
lepší jak všechny kompakty od 1cm. Nicméně každý kdo má zrcadlovku má i malý kompakt jako fotozápisník. Právě kompakty jsou vhodné na běžné fotografování rodiny ale na detaily malých květů jsou nevhodné.

čtv 16. pro 2010 22:59:06
Moderátor

Nejsem milovník fotografování a automatika je můj přítel. :lol:
Bohužel některé rostliny jsou opravdu miniaturní, jako třeba tato trpasličí rosnatka. Celá rostlina má zatím velikost špendlíkové hlavičky. Že jsou vidět tentakule mi ale bohatě stačí. Víc by asi zvládl už jen mikroskop. Zrcadlovka s makro objektivem podle mě o moc lepší detail stejně nezvládne, možná jo, nikdy jsem to nezkoušel, ale tohle se mi zdá jako dostačující. Hodně záleží na světle. Pokud fotím pod umělým osvětlením, tak to vypadá mnohem hůře. U fotek miniatur si stejně stíním objektivem, takže se nedá blesk použít. Jedině za pomoci odrazu bílého plátna nebo papíru. Pokud fotím půl centimetrový květ, tak mi tento kompakt bohatě stačí. Zvládne i detaily ochlupení na květu.....
ObrázekObrázek

pát 17. pro 2010 0:10:41
Profil Zobrazit autorovy stránky

Souhlasím s názorem Virense, pokud se chcete zabývat makrem opravdu hodně a fotit malé detaily, vyšší investice do dobrého foťáku se speciálním objektivem se určitě vyplatí.
Pokud to má být foťák celkově rodinný na cokoliv + aby se s ním vyfotili kytky, pak bych se také přikláněla k Panasonicu, jak jsem již psala. Sama mám pro tento "běžný" účel Panasonic DMC FZ50 - fotky přikládám, pro moje fotky makra to stačí.
Musím říct, že jsem ho celkově čekala horší, než se nakonec ukázal a příjemně mě překvapil.

Přílohy:
10-08 028.jpg
10-08 028.jpg [ 101.44 KiB | Zobrazeno 3115 krát ]
Ancient Lace (2).jpg
Ancient Lace (2).jpg [ 51.66 KiB | Zobrazeno 3115 krát ]
pát 17. pro 2010 0:14:51

Rozhodnuto: Panasonic vzhrál, mám ho již objednaný u Alzy....mám radost jak malá holka...

pát 17. pro 2010 8:06:13

Myslím, že budeš spokojená. Fotoapárát jak píše Virens je nádherná věc ale bral bych to pokud bych byl opravdu fandou fotografování a měl to jako koně. Tam zrcadlovka patří. Pro tyto případy mám klasickou zrcadlovku na kinofilm, kde používám mezikroužky a teleobjektiv i pro makra. Výhoda větší hloubky ostrosti a mohu makro udělat i na nepřístupném místě. Nevýhoda je ten kinofilm. Jinak klasické foťáky jsou klasické foťáky. Kvalita zobrazerní je obrovská. Digitály mají výhodu okamžité kontroly snímku a jejich výběru. Jsou pohodlnější.

pát 17. pro 2010 9:38:27
Moderátor

Právě ta zrcadlovka s makroobjektivem dovolí větší odstup od květu (20 nebo více cm) jak ten 1 cm u kompaktu. Můžeme použít blesk (nebo kruhový makroblesk) Nic nám nestíní a můžeme si pohrát s nasvícením .

pát 17. pro 2010 10:23:03

To jsem na to sama zvědavá,to si s ním budu hrát celý večer.....

pát 17. pro 2010 10:29:02

Kdyby jenom večer a jeden... tak si to užijte, kdyby něco nebylo jasné, nebo bylo třeba rady porady, klidně mi napište SZ ;)

pát 17. pro 2010 10:51:16

petr turecký- jo, tak to máme velikost záběru zhruba stejnou. Bodejť, máme stejné parametry. Také jsem neměl možnost moc srovnávat. V těch recenzích nebyl tamron kritizován ani tak za kvalitu, ale poruchovost. Tak snad kecali. Dražší jsem ani moc nesledoval. V základních parametrech se neliší, cenou také ne. Má Sigma http://www.megafoto.cz/sigma-70-300-4-0 ... nikon.html .
olaw- ony tyto makroobjektivy opravdu nemají větší zvětšení- menší šířku záběru. Ale minimální ostřící vzdálenost 90cm se dá zkrátit maro předsádkami. Pak už to zvětšení je velké.

pát 17. pro 2010 11:00:16

Pavlo, děkuji, jen aby měl české menu......ten můj digitál má anglické a to je pro mě hrozné,,,některé výrazy znám,ale málo...

pát 17. pro 2010 12:42:26
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 77 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Další