Autor |
Zpráva |
Pavel63
|
Re: Lignohumát
Ještě bych chtěl dodat. Z některých příspěvků mám pocit, že to, co rostlinám neublíží a nebo je nezničí je pro ně dobré. A to je i strategie některých výrobců různých preparátů. Prodat něco, co sice nepomůže, ale neublíží. Viz různá hnojiva bez žívin, nebo téměř bez živin. Lignohumát na všechno a všude... Vždy je nutné porovnat rostliny zalévané nějakým zázrakem a rostliny zalévané jen například dešťovkou. Nechci tvrdit, že lignohumát je špatný výrobek, jen se nehodí na všechno.
|
pon 06. pro 2010 10:31:56 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
radzak- 150 mikrosimens , to by mne opravdu nenapadlo zkoušet. Běžně dávám do zálivkové 50l nádoby koncentraci 0,5ml/l, v létě do trysek podstatně míň. Koupil jsem si teď konduktoměr, tak vím, že 0,5ml/l zvedne vodivost asi o 10 mikrosimens. Ten Váš roztok, to teda musela být dávka. Ale tím spíš je to zajímavé. Pokud tohle vydržely, tak už bych se lignohumátu nebál. S tou efektivitou u orchidejí, je možné, že příliš významná není. Tyhle látky nevyvolávají skokové změny, alespoň u orchidejí. Tady je posuzování složitější. Při postřiku ovocných stromů jsou ale pozitivní změny patrné, při klíčení semen velmi. Řádně vyzkoušet je jistě žádoucí. Řekl bych, že je efektivnější , než ty různé stimulátory z mořských řas. Tam je ůčinek ještě slabší. Užívám trochu také. Srovnávat s Altron Silverem asi není moc namístě. Jsou to látky ůplně jiné, s jinými pozitivy a negativy. Altron Silver bych srovnával s Atonikem, nebo těmito látkami různých jmen. Tam je ůčel stejný a některé procesy v rostlinách také. Takovéto oběktivní posouzení by mne opravdu zajímalo.
|
pon 06. pro 2010 20:10:07 |
|
|
HAKI
Registrován: stř 01. říj 2008 16:31:10 Příspěvky: 5296 Bydliště: Hradec Králové
|
Mila.J píše: radzak- 150 mikrosimens , to by mne opravdu nenapadlo zkoušet. Milo proč né? Taky jsem to tak měřila, pro zdravý kytky to jde.Ve skleníku možno i více. LignohumátB je asi 500ml balení -vydržel mě dva roky.Ještě pro přesnost kolik že ti vyšla hodnota v uS? Atonik jsem taky zkoušela postřik 4x za rok Nebylo to dobrý , myslím že pak mě vyrostly 2 výhony na cattleji a pahlízky tedy nic moc. Byly polovičního růstu -možná ale že to bylo něčím jiným Našla jsem i fotku jak to vypadalo -
|
pon 06. pro 2010 20:46:29 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Haki, 0.5ml/l mělo hodnotu 10mikrosimens. 150 mikrosimens bych odhadoval 8ml/l. To je , jestli se nepletu , ta vůbec největší doporučená dávka, nevzpomenu si už pro co. Letos jsem zpotřeboval přez litr lignohumátu. Na orchideje možná polovinu. Ta 50l nádoba mi vydrží zhruba dva týdny. Jak kdy. Některé rostliny dostanou z jedné dávky 2x i 3x. Stále v zálivce lignohumát nemám, prodražilo by se to. To je jeden důvod, také jsem opatný s velkými dávkami, abych rostlinám neublížil. Atonik užívám déle. Je to můj nejefektivnější stimulátor. Několikrát jsem tu ale upozorňoval na rizika předávkování. Letos jsem s ním měl malér.
|
pon 06. pro 2010 21:25:08 |
|
|
HAKI
|
Jasně zapoměla jsem že máš rostlin víc .Já to ještě tak různě střídám , nedávám každé stejně. Mám rostlin o hodně méně, měla jsem ještě kopřivový výluh .Tak asi proto tak malá spotřeba u mě. Atonik asi ještě zkusím ale ne v tak velkém množství postřiků.
|
pon 06. pro 2010 21:45:20 |
|
|
Mila.J
|
Kopřivový výluh jsem ještě nezkoušel, někteří známí ho také zkoušeli. Haki, tedy myslím, že s Radrakem jste toxicitu lignohumátu při vysokých dávkách vyzkoušeli dostatečně. O Atoniku jsem tu psal několikrát, ne zcela podrobně.
|
pon 06. pro 2010 22:24:40 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Lignohumát používám také, přibližně stejně jako Radek. Výsledky bych řadila jako spíše pozitivní, žádný okamžitý zázrak se od toho samozřejmě čeká nedá, ale po delší době použvání jsou rostliny pěkně vitální, lépe dozrávají pahlízy. Ale u mě to není až tak směrodatné, protože orchideje se v září přestěhovaly do skleníku, což samo o sobě byla velká změna. Takže posoudit mohu až tak za rok.
|
pon 06. pro 2010 22:33:37 |
|
|
radzak
|
Mila.J píše: radzak- 150 mikrosimens , to by mne opravdu nenapadlo zkoušet. Běžně dávám do zálivkové 50l nádoby koncentraci 0,5ml/l, v létě do trysek podstatně míň. Koupil jsem si teď konduktoměr, tak vím, že 0,5ml/l zvedne vodivost asi o 10 mikrosimens. Ten Váš roztok, to teda musela být dávka. Ale tím spíš je to zajímavé. Pokud tohle vydržely, tak už bych se lignohumátu nebál. Dnes jsem přesně změřil dávkování. Na 12l dešťovky (25uS) jsem přidal 5ml Lignohumátu (52uS) a 1,5ml Wuxalu (119uS). Takto upravenou vodou zalévám stále. Střídám s Orchimixem ředěným na přibližně stejné hodnoty. Stále více se ale přesvědčuji, že na druhu hnojiva až tak nezáleží. Myslím, že nakonec skončím zase jen u Wuxalu, který jsem léta používal a byl jsem s ním spokojený. Cenově vyjde nesrovnatelně levněji.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 07. pro 2010 14:26:22 |
|
|
HAKI
|
Mila.J píše: Haki, tedy myslím, že s Radrakem jste toxicitu lignohumátu při vysokých dávkách vyzkoušeli dostatečně.
Jedna z vlastností Lighumátu je tato-já to opíšu část textu- Ochranná funkce. Tato funkce představuje schopnost huminových látek vázat toxické a radioaktivní prvky jakož i sloučeniny nepříznivě působící na životní prostředí do usazených nebo těžko rozpustných látek. --Myslel jsi toto ?Když píší těžko rozpustných látek-snad to tak i je a rostlina je nepřijímá.
|
úte 07. pro 2010 17:14:32 |
|
|
HAKI
|
radzak píše: Dnes jsem přesně změřil dávkování. Na 12l dešťovky (25uS) jsem přidal 5ml Lignohumátu (52uS) a 1,5ml Wuxalu (119uS).
Já děkuju za poměření .To je jasný že na hnojivu až tak nezáleží. Ale zkusím to na jaře míchat z Wuxalem .Tím že jsem dávala Lignohumát samotný tím jsem vlastně nevyužila lepší přenos živin. Nevím tedy co to vše pak dělalo např v coco chipsu který nasákne.Možná psí kusy.
|
úte 07. pro 2010 17:20:36 |
|
|