Dend. nobile-indukce kvetu
Autor |
Zpráva |
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Re: D. nobile
vera pokorna píše: Prosím o radu-na následujících fotkách jsou má 3 nobilka. Vyfotila jsem je, abyste posoudili, zda jsou zdravá, mně se zdravá zdají. Přesto nekvetou a nekvetou, jsou již cca 3 roky stará. Celé léto venku až do cca půlky října, pak do chladného pokoje kde je teplota zhruba kolem 10-12st. Předtím, v létě, jakmile se zdají pahlízy vyzrálé, přestávám zalévat- letos to bylo asi již zač. srpna. Byly nasuchu, totálně bez vody 6 týdnů, pak jsem je trošku zalila a zas až v podstatě doteď jen sporadicky zalévala. Nyní má jedna pahlízka 2 bouličky, to je všechno. Nevím, co dělám blbě. Jsou husté, spousty pahlíz jsou ted v růstu. To je právě věc, které nerozumím. Koncem léta, kdy mají mít tu suchou periodu, jich pravidelně mám víc v růstu, než těch ukončených, takže v tom mám chaos, kdy tedy sušit. Letos jsem měla v tom srpnu asi 15 nových pahlíz, a asi tak 10 nově ukončených, které by správně měly nakvést. Nenakvetlo nic. Věro, posunula bych dobu sušení právě až na dobu, kdy pahlízy skutečně dozrají. To bývá tak někdy touhle dobou.
|
sob 27. lis 2010 21:06:20 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Re: Dendrobium kingianum
vera pokorna, je zde o tom celkem dlouhá diskuse viewtopic.php?f=62&t=729&start=20 ale zásada je hodně světla a než zalijete tak musí substrát proschnout. Perioda vysychání by měla být kolem 3 dnů.. tyto hybridy z velké části vypěstoval na Hawaji pan Yamamoto a i v těchto podmínkách mu kvetly. Proto se jim taky říká u zasvěcených pěstitelů Yamamotovy dendrobia. Dorůstají se docela uctihodných rozměrů . Já jsem je měl prakticky všechny kolem 80 cm a zavěšeny celé léto venku pod stromem. Ukončení růstu poznáte posledním menším listem s typickým ukončením pahlízy.
|
sob 27. lis 2010 21:18:04 |
|
|
vera pokorna
|
Děkuji všem Ještě pár věcí mi přesto není jasných - mám vždy některé pahlízy dorostlé a některé ještě ne, takže nevím, kdy začít sušit. Např. ted je tam ještě možná 8 nevyzrálých, takže mám čekat třeba do jara a pak teprve začít sušit? Substrát mám vždy vyschlý, i v létě. Jedině- a to je možné -mají málo světla. Mám je sice na jižním okně, ale stíní je velká borovice, takže jen v poledne asi hodinu a pak až tak od 2 hod. do večera mají plné slunce. V létě mají určitě slunce dost, mám je v zástřešku na polici, která je kompletně osluněná, ale neprší na ní a jen když jsou velká vedra dám je do stínu, jinak jsou pořád na plném slunci. A s tím zaléváním nemám též jasno- např. nyní, stejně tak celou zimu téměř nezalévám, neb teplota je v pokoji malá-jen tak 10st. Je to správně? Nebo mám i přesto v tomto chladnu zalévat, když je substrát vyschlý? / Ted nemám na mysli období sušení po vyzrání pahlíz/ Děkuji
|
ned 28. lis 2010 7:46:04 |
|
|
virens
Moderátor
Registrován: stř 30. črc 2008 13:04:11 Příspěvky: 1228 Bydliště: Brno
|
Nevím jestli vám to pomůže ale já jsem nikdy tato dendrobia nesušil. Kvetly bez problémů bez sušení. D. nobile jako přírodní druh pokud nechce kvést to lehké přisušení - omezení zálivky (vyzrálé pahlízy) potřebuje. Ale v tom případě se nemůžete dívat jestli nějaké pahliza je v růstu nebo ne. Zásada je omezit zálivku ne sušit! Každý to může chápat jinak. Pahlízy se nesmí scvrkávat. V zimě při deseti °C můžete zalívat odhaduji (neznám vaši relativní vlhkost v bytě) 1 x za 14 dní - tři týdny. Toto jsou rostliny které tak snadno nezahnijí jak řada choulostivých jiných rodů. Pokud takovou rostlinu přes zimu (prosinec, leden , únor) nezalejete tak se z toho na jaře jen těžko bude dostávat. Suché kořeny je to jak uhnilé kořeny.
|
ned 28. lis 2010 9:38:22 |
|
|
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
virens píše: Nevím jestli vám to pomůže ale já jsem nikdy tato dendrobia nesušil. Kvetly bez problémů bez sušení. D. nobile jako přírodní druh pokud nechce kvést to lehké přisušení - omezení zálivky (vyzrálé pahlízy) potřebuje. Ale v tom případě se nemůžete dívat jestli nějaké pahliza je v růstu nebo ne. Zásada je omezit zálivku ne sušit! Každý to může chápat jinak. Pahlízy se nesmí scvrkávat. V zimě při deseti °C můžete zalívat odhaduji (neznám vaši relativní vlhkost v bytě) 1 x za 14 dní - tři týdny. Toto jsou rostliny které tak snadno nezahnijí jak řada choulostivých jiných rodů. Pokud takovou rostlinu přes zimu (prosinec, leden , únor) nezalejete tak se z toho na jaře jen těžko bude dostávat. Suché kořeny je to jak uhnilé kořeny. Moje zkušenost je opačná, já poctivě suším a na jaře kvetou bez problémů, samozdřejmě je nutné rostlinu sledovat a jakmile se začnou scvrkávat pahlízy, tak trochu zaleju, ale musím říct, že se mi to stalo jen u jedné rostliny, také je fakt, že v místě, kde zimuju je vlhkost vzduchu dost vysoká, stále orošené okno. Ovšem pahlízy mám opravdu buclaté, možná jednou tak širší, než v bobě co jsem je přinesl z obchodu. Také nutno dodat, že jde o hybridy, které jak víme vydrží víc.
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
ned 28. lis 2010 10:34:11 |
|
|
vera pokorna
|
Víte co? Já zkusím tedy jiný postup-budu je zalévat normálně, po proschnutí substrátu- skutečně to vypadá, jak píše Virens- u mě tak 1x za 3 týdny a uvidíme. Pravdou je, že mám u nich velmi seschlé pahlízy, ale řídila jsem se různými radami, jak v lit., tak na různých fórech. Dokonce se tam psalo,bohužel už nevím kde, a to vím jistě, že seschlé pahlízy nevadí. Ach jo. Co hlava, to názor. Dám vědět, až se začne něco dít. Jdu je zalít. Zajímavé je, že u některých kytek se člověk řídí intuicí a jde mu to a někdy to nefunguje. Taky to máte?
|
ned 28. lis 2010 12:54:37 |
|
|
Katka
Registrován: pát 27. úno 2009 19:32:08 Příspěvky: 1725 Bydliště: Jihlava
|
Re: Dend. nobile-indukce kvetu
Jo, taky mám své úspěšnějí a méně úspěšné kytky. Za sebe bych u tohohle hybridu taky prodloužila zálivku na ty 3 týdny, ale nenechávala úplně scvrknout a v tuhle dobu na co nejsvětlejší místo.
|
ned 28. lis 2010 22:34:45 |
|
|
Míra
|
Nejlépe je sázet do substrátu. který po vyschnutí zpětně těžko přijímá vodu. Potom lze zalévat každý týden a ta vláha plně postačuje. Příliš zcvrklé pahlízy dobré nejsou. Omezení zálivky a teploty chce až když je většina pahlíz vyzrátých, což se projeví jediným vzpřímeným listem na konci pahlízy. Normálně jsou ležatě proti sobě. Bohatě kvetou hlavně vyzrálé pahlízy.
|
úte 30. lis 2010 7:52:47 |
|
|
vera pokorna
|
Já je mám v takovém substrátu- je to čistá kůra s polystyrenem, nic víc. O to je horší to sušení, to je jasný.
|
úte 30. lis 2010 13:08:49 |
|
|
Míra
|
Kůra není to pravé ořechové, protože polystiren jim nic nedává a tlení kůry naopak živiny bere. Pokud bych ji měl použít, tak spíš s velkým přídavkem dřevěnného uhlí a jinak, ta mokro drží. Přeschlá vláknitá rašelina vodu moc nebere. Asi bych volil vláknitou rašelinu, polystiren a dřevěnné uhlí nebo podobné materiály. Jinak, držím je ne zcela suché ale sušší do doby, než vyrazí nové výhony. Teprve jakmile nové výhony zakotví kořeny do substrátu začnu vydatnější zálivku ale mezi zálivkami nechat proschnout. Teprve tak kořeny hledají vodu a nádherně hustě substrát prorostou. Při přesazování pak jen rostlinu vytáhnu, dám do cca o 2cm širší nádobu a obsypu novým substrátem. Kořenový systém narušuji jen tehdy, když chci dělit, protože je rostlina příliš rozměrná.
Přílohy:
D.nobile.jpg [ 67.38 KiB | Zobrazeno 3252 krát ]
|
úte 30. lis 2010 13:21:58 |
|
|