| Autor | Zpráva | 
        
			| Karlos 
					Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10
 Příspěvky: 1576
 Bydliště: Zděchov
   |   Re: VanillaTo jste je jen uzavřel do mikrotenu, nebo i nějak zahřál při té formentaci?Obdiv.
 
 
 | 
		
			| pát 01. bře 2024 20:17:54 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| Míra 
					Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
 Příspěvky: 3002
   |   Re: VanillaKarlosi, 30 vteřin ponor do vřelé vody, poté do mikrotenu na 5 hodin aby se rozložil chlorofyl. Poté oni dělají to, že přes poledne to znovu zapocují na několik hodin na slunci a poté opět suší ve stínu. Toto sušení trvá cca 8 měsíců. Já to dělám tak, že 5 hodin je to opět v mikrotenu nad radiátorem a 19 hodin na třískách aby k tomu mohl vzduch ze všech stran a to v běžné pokojové teplotě. Vůně je čím dál více intenzívnější. 
 
 | 
		
			| sob 02. bře 2024 20:01:31 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| cheron 
					Registrován: stř 28. říj 2015 19:16:45
 Příspěvky: 1062
   |   Re: VanillaParáda - gratulujem k luskom ! 
 
 | 
		
			| sob 02. bře 2024 20:44:39 | 
					
					   | 
	
	
		|  | 
	
			| Karlos 
					Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10
 Příspěvky: 1576
 Bydliště: Zděchov
   |   Re: VanillaMíra: díky 
 
 | 
		
			| ned 10. bře 2024 0:29:22 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| Míra 
					Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
 Příspěvky: 3002
   |   Re: VanillaTak jsem se už zlepšil a asi jsem na to přišel jak opylovat. Ne vždy se to ale podaří a myslím, že ani pěstitelům se vše nezdaří opylit. Takže letos je jich už šest a na rozdíl od loňska jsou to letos tlustí a obrovští macci v délce 27cm. 
 
 Přílohy: 
			 P1140136.jpg [ 122.88 KiB | Zobrazeno 4837 krát ] | 
		
			| ned 28. črc 2024 22:33:03 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| cheron 
					Registrován: stř 28. říj 2015 19:16:45
 Příspěvky: 1062
   |   Re: VanillaParáda ! A ako dopadla fermentácia tých predošlých luskov ? 
 
 | 
		
			| úte 30. črc 2024 21:13:27 | 
					
					   | 
	
	
		|  | 
	
			| Míra 
					Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
 Příspěvky: 3002
   |   Re: VanillaDopadlo to dobře nádherná vanilková vůně i sušení se povedlo leč loni byly lusky dlouhé jen 12cm a silné jako tužka, takže toho nebylo moc. Letos je to jiná. 
 
 | 
		
			| čtv 01. srp 2024 17:37:24 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| Míra 
					Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
 Příspěvky: 3002
   |   Re: VanillaTak fermentováno a zcela nově pojaté sušení, kdy se zvyšuje procento vanilinu. Už suším měsíc a ještě tak 5-6 měsíců to bude trvat. Musí ztratit cca 75% hmotnosti. No a pomalu každý týden se zvyšuje intenzita vůně. 
 
 Přílohy: 
			 P1140396.jpg [ 136.8 KiB | Zobrazeno 1323 krát ] | 
		
			| úte 08. dub 2025 20:28:54 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| pavelheger Administrátor 
					Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34
 Příspěvky: 3364
 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
   |   Re: Vanilla... a jaký je ten postup pro nově pojaté sušení? Smím-li se ptát.Díky
 Hezký den
 Pavel
 
 
 | 
		
			| pát 11. dub 2025 13:08:13 | 
					
					     | 
	
	
		|  | 
	
			| Míra 
					Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
 Příspěvky: 3002
   |   Re: VanillaNepřesušit jinak je vše zničeno. Nezlobte se ale po zkušenostech dát sem nějakou radu to již dělat nebudu. Jsou tady odborníci na všechno byť nic takového zatím nepěstovali ale rýpat a napadat umí perfektně. Mnohdy trvá dost dlouho přijít na věci, které na netu nenajdete jen je tam nic neříkající popis a nemá cenu plýtvat získanými zkušenostmi, které jsou pak jen zesměšněny. 
 
 | 
		
			| úte 15. dub 2025 8:13:08 | 
					
					     | 
	
	
		|  |