Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata Právě je pon 28. dub 2025 16:54:36



Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 173 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Další
 Vanilla 
Autor Zpráva

Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10
Příspěvky: 1574
Bydliště: Zděchov
Příspěvek Re: Vanilla
To jste je jen uzavřel do mikrotenu, nebo i nějak zahřál při té formentaci?
Obdiv.


pát 01. bře 2024 20:17:54
Profil ICQ

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2984
Příspěvek Re: Vanilla
Karlosi, 30 vteřin ponor do vřelé vody, poté do mikrotenu na 5 hodin aby se rozložil chlorofyl. Poté oni dělají to, že přes poledne to znovu zapocují na několik hodin na slunci a poté opět suší ve stínu. Toto sušení trvá cca 8 měsíců. Já to dělám tak, že 5 hodin je to opět v mikrotenu nad radiátorem a 19 hodin na třískách aby k tomu mohl vzduch ze všech stran a to v běžné pokojové teplotě. Vůně je čím dál více intenzívnější.


sob 02. bře 2024 20:01:31
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 28. říj 2015 19:16:45
Příspěvky: 1040
Příspěvek Re: Vanilla
Paráda - gratulujem k luskom !


sob 02. bře 2024 20:44:39
Profil

Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10
Příspěvky: 1574
Bydliště: Zděchov
Příspěvek Re: Vanilla
Míra: díky


ned 10. bře 2024 0:29:22
Profil ICQ

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2984
Příspěvek Re: Vanilla
Tak jsem se už zlepšil a asi jsem na to přišel jak opylovat. Ne vždy se to ale podaří a myslím, že ani pěstitelům se vše nezdaří opylit. Takže letos je jich už šest a na rozdíl od loňska jsou to letos tlustí a obrovští macci v délce 27cm.


Přílohy:
P1140136.jpg
P1140136.jpg [ 122.88 KiB | Zobrazeno 4055 krát ]
ned 28. črc 2024 22:33:03
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 28. říj 2015 19:16:45
Příspěvky: 1040
Příspěvek Re: Vanilla
Paráda ! A ako dopadla fermentácia tých predošlých luskov ?


úte 30. črc 2024 21:13:27
Profil

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2984
Příspěvek Re: Vanilla
Dopadlo to dobře nádherná vanilková vůně i sušení se povedlo leč loni byly lusky dlouhé jen 12cm a silné jako tužka, takže toho nebylo moc. Letos je to jiná.


čtv 01. srp 2024 17:37:24
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2984
Příspěvek Re: Vanilla
Tak fermentováno a zcela nově pojaté sušení, kdy se zvyšuje procento vanilinu. Už suším měsíc a ještě tak 5-6 měsíců to bude trvat. Musí ztratit cca 75% hmotnosti. No a pomalu každý týden se zvyšuje intenzita vůně.


Přílohy:
P1140396.jpg
P1140396.jpg [ 136.8 KiB | Zobrazeno 541 krát ]
úte 08. dub 2025 20:28:54
Profil Zobrazit autorovy stránky
Administrátor

Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34
Příspěvky: 3361
Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
Příspěvek Re: Vanilla
... a jaký je ten postup pro nově pojaté sušení? Smím-li se ptát.
Díky
Hezký den
Pavel


pát 11. dub 2025 13:08:13
Profil Zobrazit autorovy stránky

Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55
Příspěvky: 2984
Příspěvek Re: Vanilla
Nepřesušit jinak je vše zničeno. Nezlobte se ale po zkušenostech dát sem nějakou radu to již dělat nebudu. Jsou tady odborníci na všechno byť nic takového zatím nepěstovali ale rýpat a napadat umí perfektně. Mnohdy trvá dost dlouho přijít na věci, které na netu nenajdete jen je tam nic neříkající popis a nemá cenu plýtvat získanými zkušenostmi, které jsou pak jen zesměšněny.


úte 15. dub 2025 8:13:08
Profil Zobrazit autorovy stránky
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odpovědět na téma   [ Příspěvků: 173 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 14, 15, 16, 17, 18  Další

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na: