Autor |
Zpráva |
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1574 Bydliště: Zděchov
|
 Re: Vanilla
To jste je jen uzavřel do mikrotenu, nebo i nějak zahřál při té formentaci? Obdiv.
|
pát 01. bře 2024 20:17:54 |
|
 |
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2984
|
 Re: Vanilla
Karlosi, 30 vteřin ponor do vřelé vody, poté do mikrotenu na 5 hodin aby se rozložil chlorofyl. Poté oni dělají to, že přes poledne to znovu zapocují na několik hodin na slunci a poté opět suší ve stínu. Toto sušení trvá cca 8 měsíců. Já to dělám tak, že 5 hodin je to opět v mikrotenu nad radiátorem a 19 hodin na třískách aby k tomu mohl vzduch ze všech stran a to v běžné pokojové teplotě. Vůně je čím dál více intenzívnější.
|
sob 02. bře 2024 20:01:31 |
|
 |
cheron
Registrován: stř 28. říj 2015 19:16:45 Příspěvky: 1040
|
 Re: Vanilla
Paráda - gratulujem k luskom !
|
sob 02. bře 2024 20:44:39 |
|
 |
Karlos
Registrován: stř 08. říj 2008 13:37:10 Příspěvky: 1574 Bydliště: Zděchov
|
 Re: Vanilla
Míra: díky
|
ned 10. bře 2024 0:29:22 |
|
 |
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2984
|
 Re: Vanilla
Tak jsem se už zlepšil a asi jsem na to přišel jak opylovat. Ne vždy se to ale podaří a myslím, že ani pěstitelům se vše nezdaří opylit. Takže letos je jich už šest a na rozdíl od loňska jsou to letos tlustí a obrovští macci v délce 27cm.
Přílohy:
P1140136.jpg [ 122.88 KiB | Zobrazeno 4061 krát ]
|
ned 28. črc 2024 22:33:03 |
|
 |
cheron
Registrován: stř 28. říj 2015 19:16:45 Příspěvky: 1040
|
 Re: Vanilla
Paráda ! A ako dopadla fermentácia tých predošlých luskov ?
|
úte 30. črc 2024 21:13:27 |
|
 |
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2984
|
 Re: Vanilla
Dopadlo to dobře nádherná vanilková vůně i sušení se povedlo leč loni byly lusky dlouhé jen 12cm a silné jako tužka, takže toho nebylo moc. Letos je to jiná.
|
čtv 01. srp 2024 17:37:24 |
|
 |
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2984
|
 Re: Vanilla
Tak fermentováno a zcela nově pojaté sušení, kdy se zvyšuje procento vanilinu. Už suším měsíc a ještě tak 5-6 měsíců to bude trvat. Musí ztratit cca 75% hmotnosti. No a pomalu každý týden se zvyšuje intenzita vůně.
Přílohy:
P1140396.jpg [ 136.8 KiB | Zobrazeno 547 krát ]
|
úte 08. dub 2025 20:28:54 |
|
 |
pavelheger
Administrátor
Registrován: úte 29. črc 2008 14:35:34 Příspěvky: 3361 Bydliště: Senetářov. okr. Blansko
|
 Re: Vanilla
... a jaký je ten postup pro nově pojaté sušení? Smím-li se ptát. Díky Hezký den Pavel
|
pát 11. dub 2025 13:08:13 |
|
 |
Míra
Registrován: stř 03. lis 2010 20:23:55 Příspěvky: 2984
|
 Re: Vanilla
Nepřesušit jinak je vše zničeno. Nezlobte se ale po zkušenostech dát sem nějakou radu to již dělat nebudu. Jsou tady odborníci na všechno byť nic takového zatím nepěstovali ale rýpat a napadat umí perfektně. Mnohdy trvá dost dlouho přijít na věci, které na netu nenajdete jen je tam nic neříkající popis a nemá cenu plýtvat získanými zkušenostmi, které jsou pak jen zesměšněny.
|
úte 15. dub 2025 8:13:08 |
|
|