forum.orchidej.cz
http://forum.orchidej.net/

Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazení
http://forum.orchidej.net/viewtopic.php?f=65&t=3046
Stránka 7 z 9

Autor:  DavidDizzer [ pát 23. dub 2021 7:22:41 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

martinmartin píše:
DavidDizzer píše:
martinmartin píše:
Kyselosti je dle mého v piniovce až až. Některé druhý mám vyzkoušené, že když zasadím do piniovky bez předchozí úpravy kůry křídou nebo dolomitem, tak zajdou nebo s tím bojují půl roku než to vstřebají.


To se mi ještě v životě nestalo, že by mi po pěstování či nasazení do substrátu některá orchidej (phalaenopsis) odešla kvůli kůře. Používám Profík (Forestina) a prosévám ho.


Neříkám že Phalaenopsis (ty toho rozchodí hodně), ale některé druhy jsou na šokovou změnu ph substrátu citlivé. Proto už raději vše máčím a proplachuji. Kůra je hrozně kyselá a chipsy zase extrémně zasolené.


Aha, to jsem netušil. Které orchideje jsou například citlivé právě na kyselost piniové kůry? Abych případně byl obezřetný, pakliže bych se rozhodl si nějakou pořídit.
A mohl bych dotaz, čím jsou podle Vás kokosové chipsy extrémně zasolené? Z toho, co uvádíte, to zní jako kdyby byly přesolené z hnojiva, ovšem pokud vím, substrát a konkrétně tedy i kokosové chipsy se přece neprodávají předhnojené? Napadlo mě jen to, zda díky tomu, že palma do sebe také samozřejmě vstřebává živny, aby měla na rozvoj sebe samotné a nebo i plodů (kokosů), tak se to pak může objevit i v samotných kokosových chipsech. (?)

Autor:  Zdenka [ pát 23. dub 2021 12:24:16 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

https://www.fibrefamily.com/why-coco-peat/

Autor:  martinmartin [ pát 23. dub 2021 13:27:17 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

Zasolené jsou z důvodu sběru a zpracování. Udělejte si jednoduchý test, kupte si konduktometr namočte chipsy do demi vody a za týden změřte hodnotu výluhu. Já jsem momentálně ve třetím týdnu louhování (3x vyměněna demi voda) a jsem na hodnotě okolo 400uS. Ještě minimálně jeden výluh bude následovat. Nemám vyzkoušené na všechny druhy, ale Pafíčka jsou na kyselost náchylná a Renanthery změny ph nesou velice těžko.

Autor:  Karlos [ pát 23. dub 2021 17:40:33 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

David: piniovka kyselá není. Kyselá je bor. černá a hlavně sylvestriska. Výluh z čerstvě nastříhané udělá i kolem 4 pH. Většině kytek to ale nečiní zvláštní problémy. Dobré přidat kousky vápence, šutřík.

Autor:  martinmartin [ pát 23. dub 2021 19:32:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

Karlos píše:
David: piniovka kyselá není. Kyselá je bor. černá a hlavně sylvestriska. Výluh z čerstvě nastříhané udělá i kolem 4 pH. Většině kytek to ale nečiní zvláštní problémy. Dobré přidat kousky vápence, šutřík.


Měřil jste výluh z piniovky? Nečiní jim to problémy pokud se jim šokově nezmění ph. Když kytku přesadím ze starého substrátu, který zásaditý bude, do nové kůry, která je kyselá, tak je to pro rostlinu šok. Proto je dobré novou kůru minimálně neutralizovat. Ale ať si každý přesazuje jak uzná za vhodné klidně do neproplachované nebo chipsu bez odsolení. Neznamená to, že kytka vůbec nepřežije, jen že bude chřadnout, stagnovat déle než je nutné. Vyrovnání ph nějakou dobu trvá.

Autor:  Karlos [ pát 23. dub 2021 21:58:52 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

Měřil. Piniovka skutečně kyselá není. Tímto tématem se hlouběji zabýval uživatel Mácha, třeba se přidá, ale už se to tady probíralo.
Neutralizovat se dá i mletým vápencem ve vodě. Jsou na to různé postupy. Po neutralizaci také nemusí být vyhráno.

Autor:  Paphio [ sob 24. dub 2021 11:55:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

martinmartin píše:
Karlos píše:
David: piniovka kyselá není. Kyselá je bor. černá a hlavně sylvestriska. Výluh z čerstvě nastříhané udělá i kolem 4 pH. Většině kytek to ale nečiní zvláštní problémy. Dobré přidat kousky vápence, šutřík.


Měřil jste výluh z piniovky? Nečiní jim to problémy pokud se jim šokově nezmění ph. Když kytku přesadím ze starého substrátu, který zásaditý bude, do nové kůry, která je kyselá, tak je to pro rostlinu šok. Proto je dobré novou kůru minimálně neutralizovat. Ale ať si každý přesazuje jak uzná za vhodné klidně do neproplachované nebo chipsu bez odsolení. Neznamená to, že kytka vůbec nepřežije, jen že bude chřadnout, stagnovat déle než je nutné. Vyrovnání ph nějakou dobu trvá.

Dendrobium phalaenopsis žádá nejraději pH 4 (Zákrejs), zatímco Phalaenopsis v tomto ztrácí kořeny.

Autor:  DavidDizzer [ ned 25. dub 2021 4:54:58 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

Tak teď čemu věřit, jeden tvrdí, že piniovka je kyselá, druhý že piniovka kyselá není :D :D A nezáleží to rovněž také, z jakého zdroje piniovou kůru kupujeme? Také třeba v jaké oblasti dané pinie, ze kterých se kůra zpracovává, roste... Přišlo mi jen poněkud zvláštní, že martinmartin tvrdí, že je piniovka kyselá z důvodu zpracování, přitom bych spíše řekl, že piniovka by měla být kyselá už sama od sebe (tedy že se jedná o její vlasnost).
Nevím totiž, proč by měla být piniová kůra kyselá díky zpracování - záměrně ji okyselují?

Mě ta kyselost nezajímá proto, že hodlám nyní piniovou kůru obsaženou v již namíchaném susbtrátu neutralizovat, jen proto, že mě to jako pěstitele zajímá a hlavně mě zajímá, jestli tedy kyselá je či nikoliv... Každý totiž tvrdí něco jiného, což by se dít nemělo. Pokud někdo laboratorně ověří, že je kyselá, nemůže druhý dle laboratorního testu tvrdit zase opak - pak je tedy otázkou, zda použili stejný zdroj piniové kůry...

Dle Vašich slov tedy piniová kůra od různého zdroje i původu bude různě kyselá ? :) ;)

Autor:  Míra [ ned 25. dub 2021 15:27:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

Paphio píše:
martinmartin píše:
Karlos píše:
David: piniovka kyselá není. Kyselá je bor. černá a hlavně sylvestriska. Výluh z čerstvě nastříhané udělá i kolem 4 pH. Většině kytek to ale nečiní zvláštní problémy. Dobré přidat kousky vápence, šutřík.


Měřil jste výluh z piniovky? Nečiní jim to problémy pokud se jim šokově nezmění ph. Když kytku přesadím ze starého substrátu, který zásaditý bude, do nové kůry, která je kyselá, tak je to pro rostlinu šok. Proto je dobré novou kůru minimálně neutralizovat. Ale ať si každý přesazuje jak uzná za vhodné klidně do neproplachované nebo chipsu bez odsolení. Neznamená to, že kytka vůbec nepřežije, jen že bude chřadnout, stagnovat déle než je nutné. Vyrovnání ph nějakou dobu trvá.

Dendrobium phalaenopsis žádá nejraději pH 4 (Zákrejs), zatímco Phalaenopsis v tomto ztrácí kořeny.


Jo pěstovat podle Zákrejse je nejkratší cesta do pekel, o tom jsem se přesvědčil sám, když jsem začínal a nebylá jiná literatura jak "Orchideje" od Zákrejse.

Autor:  martinmartin [ ned 25. dub 2021 16:24:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Žloutnutí orchidejí Phalaenopsis a Dendrobia po přesazen

DavidDizzer píše:
Tak teď čemu věřit, jeden tvrdí, že piniovka je kyselá, druhý že piniovka kyselá není :D :D A nezáleží to rovněž také, z jakého zdroje piniovou kůru kupujeme? Také třeba v jaké oblasti dané pinie, ze kterých se kůra zpracovává, roste... Přišlo mi jen poněkud zvláštní, že martinmartin tvrdí, že je piniovka kyselá z důvodu zpracování, přitom bych spíše řekl, že piniovka by měla být kyselá už sama od sebe (tedy že se jedná o její vlasnost).
Nevím totiž, proč by měla být piniová kůra kyselá díky zpracování - záměrně ji okyselují?

Mě ta kyselost nezajímá proto, že hodlám nyní piniovou kůru obsaženou v již namíchaném susbtrátu neutralizovat, jen proto, že mě to jako pěstitele zajímá a hlavně mě zajímá, jestli tedy kyselá je či nikoliv... Každý totiž tvrdí něco jiného, což by se dít nemělo. Pokud někdo laboratorně ověří, že je kyselá, nemůže druhý dle laboratorního testu tvrdit zase opak - pak je tedy otázkou, zda použili stejný zdroj piniové kůry...

Dle Vašich slov tedy piniová kůra od různého zdroje i původu bude různě kyselá ? :) ;)


Nebyla řeč o zpracování piniovky, ale o tom že chipsy jsou zasolené kvůli původu a zpracování. Jestli Karlos měřil výluh z piniovky zásaditý, tak byl zřejmě zásaditý. Já výluh z piniovky proměřil a byl kyselý. Proto ji neutralizuji.

Stránka 7 z 9 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/