Autor |
Zpráva |
orchidejky
Registrován: pát 02. dub 2010 15:53:20 Příspěvky: 2757 Bydliště: Kutná Hora
|
Re: Uhnilé kořeny
Ten druhej bych vyhodil, na posledním listu už je taky flek a ten první bych dal normálně do kůry a navrch trochu rašeliníku, silných listů má dost, kořeny si vytvoří
_________________ Hezký den s orchidejemi
http://orchidejky.rajce.idnes.cz/?sort=createDate https://www.facebook.com/Oranzerie.Kacina/
|
úte 27. zář 2011 8:16:42 |
|
|
berunka
Registrován: čtv 24. čer 2010 17:25:38 Příspěvky: 96 Bydliště: Mariánské Lázně
|
paja344 píše: pavla píše: Cukrový roztok jsem už taky použila, ale nemůžu říct, že by mi to moc pomohlo. Mám pár kytek, které bych moc ráda zachránila a pořád se nedaří. Zkusím ještě ty hobliny. Já osobně hobliny už néé,během týdne chytly plíseň. Prosím poradí mi někdo jestli mají vůbec ještě šanci aby se vzpamatovaly? Já tedy používám na záchranu kytek jen čistý rašeliník. Zatím se mi osvědčil vždycky. A to i na rostlinky bez jediného kořenu. Do nějaké umělohmotné nádoby (třeba kelímek, do kterého se čepuje pivo) dám na dno vlhký rašeliník, a do něj rostlinku. Přetáhnu navolno mikrotenovým sáčkem, a rašeliník udržuji vlhký. A čekám . Nic jiného jsem zatím nezkoušela...
|
úte 27. zář 2011 8:21:48 |
|
|
paja344
|
berunka píše: paja344 píše: pavla píše: Cukrový roztok jsem už taky použila, ale nemůžu říct, že by mi to moc pomohlo. Mám pár kytek, které bych moc ráda zachránila a pořád se nedaří. Zkusím ještě ty hobliny. Já osobně hobliny už néé,během týdne chytly plíseň. Prosím poradí mi někdo jestli mají vůbec ještě šanci aby se vzpamatovaly? Já tedy používám na záchranu kytek jen čistý rašeliník. Zatím se mi osvědčil vždycky. A to i na rostlinky bez jediného kořenu. Do nějaké umělohmotné nádoby (třeba kelímek, do kterého se čepuje pivo) dám na dno vlhký rašeliník, a do něj rostlinku. Přetáhnu navolno mikrotenovým sáčkem, a rašeliník udržuji vlhký. A čekám . Nic jiného jsem zatím nezkoušela... Jak dlouho asi trvá než se nové kořeny vytvoří? První pomoc byla taková: z hoblin jsem je vytáhla,pořádně omyla a do druhého dne jsem je nechala volně oschnout, momentálně je mám ve skleněné láhvi a na dno jsem dala navlhčený keramzit,láhev jsem malinko uzavřela sáčkem pod listy,myslíte si že to pomůže nebo spíš bude lepší rašeliník a do plastového kelímku tak jak píšete? předpokládám že se kořeny nesmějí dotýkat vlhkého rašeliníku nebo keramzitu.
Přílohy:
orchidejky- záchrana.jpg [ 101.7 KiB | Zobrazeno 4492 krát ]
|
úte 27. zář 2011 10:24:27 |
|
|
berunka
|
S tím keramzitem nevím, ale rašeliníku se určitě dotýkají. Rostlinku do toho rašeliníku normálně "posadím". Jen tam nesmí být přímo voda. A kořínky rostou různě rychle, u Phalů třeba 2 týdny, teď tam mám ještě Tolumnii, a ta začala tvořit kořínky až po 2 měsících. Ale hned jak je tam dám, po 2 dnech vypadají líp . Vyfotím to, a dám sem za chvilku fotku...
|
úte 27. zář 2011 12:04:38 |
|
|
berunka
|
Tyhle 2 prckové jsou v takové té plastové misce, ve které se prodává čínské jídlo . Prostě podle velikosti kytky... Příloha:
P1010779.JPG [ 200.36 KiB | Zobrazeno 4482 krát ]
|
úte 27. zář 2011 12:14:39 |
|
|
paja344
|
berunka píše: Tyhle 2 prckové jsou v takové té plastové misce, ve které se prodává čínské jídlo . Prostě podle velikosti kytky... Tak to musím vyzkoušet,udělám pro ně vše,jdu sehnat rašeliník. no a pak už jen rosit,že? Jste zlatá,děkuji za rady Moc Vás prosím kde mám sehnat rašeliník? U nás jsem prolezla vše a není.
|
úte 27. zář 2011 13:07:37 |
|
|
pavla
Registrován: čtv 29. dub 2010 21:07:05 Příspěvky: 375 Bydliště: okr. Uh. Hradiště
|
Já jsem s rašeliníkem neuspěla, výhon mi hned uhnil. Teď zkouším ty hobliny, uvidíme. Zkazit už se to nedá.
Jaké máte zkušenosti s Cattleema bez kořenů - je lepší rozdělit na jednotlivé pahlízy, nebo nechat více pohromadě?
|
úte 27. zář 2011 19:29:58 |
|
|
kajmii
Registrován: stř 06. led 2010 22:18:15 Příspěvky: 907 Bydliště: Praha Kolovraty
|
Podle mě čim větší trs, tim lepší šance na záchranu. Nic bych nedělila
|
úte 27. zář 2011 19:37:27 |
|
|
radzak
|
Samozřejmě, že silnější kytka má větší šanci na přežití.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
úte 27. zář 2011 20:27:20 |
|
|
pavla
Registrován: čtv 29. dub 2010 21:07:05 Příspěvky: 375 Bydliště: okr. Uh. Hradiště
|
pavelheger píše: v hoblinách lze nechat v závislosti na jejich stavu nejdéle jeden rok. Jako ideální bych viděl nechat v nich rostliny přes zimu a na jaře je přesadit do standardního substrátu. hezký den Pavel Ty hobliny jsou v klasickém květináči nebo v nějakém kelímku bez odtokových otvorů? Raději se ptám, už jsem četla různé varianty.
|
sob 31. pro 2011 17:22:14 |
|
|