Re: Prosím o radu a Vaše zkušenosti
Dobrý den . Chtěla jsem se připojit k diskuzi zkušenosti s mykorhizním preparátem pro orchideje.
Hlavně mne zajímal polský preparát, který je neustále nabízen na aukru.
Obrátila jsem se přímo na výrobce Symbivitu a dostala jsem od paní ředitelky tuto odpověď, kterou cituji.
Obdržela jsem Váš dotaz týkající se použití mykorhizních hub na orchideje.
Musím Vás zklamat – orchideje jsou natolik specifické, že do dnešního dne nikdo nedefinoval mykorhizní přípravky pro orchideje. Orchideje sice mohou utvořit vztah s houbami, ale jedná se o zcela unikátní záležitost a opravdu v této chvíli nikdo tuto zvláštnost nezpracoval komerčně. Máme bohaté zkušenosti i z vědecké oblasti, a proto si mohu dovolit toto tvrzení napsat.
Vámi přiloženou reklamu na přípravek velice dobře známe. Tato polská firma nabízí celou řadu mykorhizních přípravků a slibuje víc, než jejich přípravky mohou dokázat. Samozřejmě, že jsme zkoumali výrobky této konkurenční firmy a bohužel pro jejich zákazníky jsme museli konstatovat, že kvalita je více než špatná. Samozřejmě, že i nás tato skutečnost velice trápí, jelikož tato firma dělá špatné jméno mykorhize a zabraňuje zákazníkům ověřit si, že
mykorhiza je opravdu skvělou záležitostí.
Pokud pěstujete orchideje, na našem trhu existuje již řada skvělých hnojiv a přípravků a pokud si mohu dovolit poradit, raději investujte do hnojiva ve spreji (přikládám obrázek) a ne do polského přípravku slibující něco, co není pravda.
Ovšem pokud byste chtěla zkusit mykorhizní přípravky na jiné rostliny, vřele Vám doporučím naše produkty. Můžete navštívit naše webové stránky (
http://www.symbiom.cz), kde se dozvíte řadu informací. Pokud byste chtěla vědět více, neváhejte mne kontaktovat.
Petra Koudelná
ředitelka obchodu a marketingu
Podle této odpovědi jsem usoudila, že nejlépe se řídit radami všech zkušených pěstitelů a nezkoušet nějaké experimenty s nevyzkoušenými
preparáty a raději za ušetřené peníze si koupit novou pěknou rostlinku.
Děkuji všem zkušeným pěstitelům , že pomáhají řešit některé svízelné situace a podělí se se svými zkušenostmi. Velmi ráda navštěvuji toto forum a velmi mi pomáha v pěstování orchidejí. S pozdravem Soňa