forum.orchidej.cz
http://forum.orchidej.net/

Vanilla
http://forum.orchidej.net/viewtopic.php?f=64&t=28
Stránka 17 z 18

Autor:  Karlos [ pát 01. bře 2024 20:17:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

To jste je jen uzavřel do mikrotenu, nebo i nějak zahřál při té formentaci?
Obdiv.

Autor:  Míra [ sob 02. bře 2024 20:01:31 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Karlosi, 30 vteřin ponor do vřelé vody, poté do mikrotenu na 5 hodin aby se rozložil chlorofyl. Poté oni dělají to, že přes poledne to znovu zapocují na několik hodin na slunci a poté opět suší ve stínu. Toto sušení trvá cca 8 měsíců. Já to dělám tak, že 5 hodin je to opět v mikrotenu nad radiátorem a 19 hodin na třískách aby k tomu mohl vzduch ze všech stran a to v běžné pokojové teplotě. Vůně je čím dál více intenzívnější.

Autor:  cheron [ sob 02. bře 2024 20:44:39 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Paráda - gratulujem k luskom !

Autor:  Karlos [ ned 10. bře 2024 0:29:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Míra: díky

Autor:  Míra [ ned 28. črc 2024 22:33:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Tak jsem se už zlepšil a asi jsem na to přišel jak opylovat. Ne vždy se to ale podaří a myslím, že ani pěstitelům se vše nezdaří opylit. Takže letos je jich už šest a na rozdíl od loňska jsou to letos tlustí a obrovští macci v délce 27cm.

Přílohy:
P1140136.jpg
P1140136.jpg [ 122.88 KiB | Zobrazeno 4056 krát ]

Autor:  cheron [ úte 30. črc 2024 21:13:27 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Paráda ! A ako dopadla fermentácia tých predošlých luskov ?

Autor:  Míra [ čtv 01. srp 2024 17:37:24 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Dopadlo to dobře nádherná vanilková vůně i sušení se povedlo leč loni byly lusky dlouhé jen 12cm a silné jako tužka, takže toho nebylo moc. Letos je to jiná.

Autor:  Míra [ úte 08. dub 2025 20:28:54 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Tak fermentováno a zcela nově pojaté sušení, kdy se zvyšuje procento vanilinu. Už suším měsíc a ještě tak 5-6 měsíců to bude trvat. Musí ztratit cca 75% hmotnosti. No a pomalu každý týden se zvyšuje intenzita vůně.

Přílohy:
P1140396.jpg
P1140396.jpg [ 136.8 KiB | Zobrazeno 542 krát ]

Autor:  pavelheger [ pát 11. dub 2025 13:08:13 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

... a jaký je ten postup pro nově pojaté sušení? Smím-li se ptát.
Díky
Hezký den
Pavel

Autor:  Míra [ úte 15. dub 2025 8:13:08 ]
Předmět příspěvku:  Re: Vanilla

Nepřesušit jinak je vše zničeno. Nezlobte se ale po zkušenostech dát sem nějakou radu to již dělat nebudu. Jsou tady odborníci na všechno byť nic takového zatím nepěstovali ale rýpat a napadat umí perfektně. Mnohdy trvá dost dlouho přijít na věci, které na netu nenajdete jen je tam nic neříkající popis a nemá cenu plýtvat získanými zkušenostmi, které jsou pak jen zesměšněny.

Stránka 17 z 18 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/