Autor |
Zpráva |
radzak
|
Neofinetia falcata
Každé léto kvete tahle drobější vandovitá rostlinka s nenápadnými, ale v noci krásně vonícími květy. Pochází z Koreje a Japonska, kde bývala posvátnou květinou samurajů. Roste na přistíněných místech, ale v období klidu je vystavena po opadu hostitelských stromů dosti silnému oslunění. V kultuře vyžaduje chladnější pěstováním v zimě s maximem světla. Přes léto ji mám umístěnou venku chráněnou před přímým slunkem. Při dostatečné vlhkosti jí narůstají dlouhé vzdušné kořeny.
Přílohy:
Neofinetia falcata1.JPG [ 61.09 KiB | Zobrazeno 12320 krát ]
Neofinetia falcata3.JPG [ 118.82 KiB | Zobrazeno 12319 krát ]
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
sob 01. zář 2012 14:43:44 |
|
|
EvaJ
Registrován: sob 16. srp 2008 22:06:16 Příspěvky: 4267 Bydliště: Svatá, okres Beroun
|
Re: Neofinetia falcata
Radku, pěkná, je to taková ta něžná krása. Mě ještě nekvetla, asi budu muset přitvrdit v zálivce, aby nejdříve trochu narostla. zřejmě ji dost suším ...
|
sob 01. zář 2012 18:26:13 |
|
|
pafka
Registrován: ned 11. říj 2009 16:13:48 Příspěvky: 741 Bydliště: Jeseník
|
Mám ji taky, měla kořeny pryč, ale teď krásně přirůstají, jak kořeny, tak listy, mám ji, ale ve vitríně, podmínky přizpůsobuji, ale chladno neudělám i když v zimě je dost velký rozdíl v teplotách proti létu tak uvidím jestli někdy taky tak krásně vykvete jako Vám - je krásná
|
ned 02. zář 2012 8:58:42 |
|
|
wiolan
|
Já mám žlutou variantu. Nevím jestli je odlišná růstem od té bílé, ale mě hlavní rostlinka nijak moc neroste, zato keiki dělá o 106. Roste do trsu, za rok, co ji mám, narostlo asi sedm malých rostlinek a přirůstají další. Mám ji v čistém rašeliníku v maličkém košíčku. Kořenů má dost, místy prorůstají ven, ale takhle krásné jako u Vás nejsou. Vyvázaná se mi moc líbí. Radku jak máte velkou rostlinu, myslím na výšku? Můžete ji změřit nebo vyfotit v nějakém měžítku? Díky moc
_________________ Přeji hezký den, Věra
www.orchideje.freepage.cz
|
ned 02. zář 2012 9:19:30 |
|
|
radzak
|
wiolan píše: Já mám žlutou variantu. Nevím jestli je odlišná růstem od té bílé, ale mě hlavní rostlinka nijak moc neroste, zato keiki dělá o 106. Roste do trsu, za rok, co ji mám, narostlo asi sedm malých rostlinek a přirůstají další. Mám ji v čistém rašeliníku v maličkém košíčku. Kořenů má dost, místy prorůstají ven, ale takhle krásné jako u Vás nejsou. Vyvázaná se mi moc líbí. Radku jak máte velkou rostlinu, myslím na výšku? Můžete ji změřit nebo vyfotit v nějakém měžítku? Díky moc Rostlina je 8cm vysoká, listy asi 10cm dlouhé. Celková šířka rostliny je asi 20cm.
_________________ http://www.webareal.cz/kvetyzlucni Podstatnou součástí kultury je NAUČIT SE ORCHIDEJE POZOROVAT
|
ned 02. zář 2012 9:30:27 |
|
|
tercinka
Registrován: pon 09. bře 2009 22:51:19 Příspěvky: 436 Bydliště: Litoměřice
|
Ahoj. Mate nekdo zkusenost s pestovanim teto kyticky tradicnim zpusobem- na takovem kopecku z raseliniku? Mam ji na parapetu a nevim jestli ji pestovat v tom raseliniku ci v korovem substratu...
Přílohy:
images.jpeg [ 3.9 KiB | Zobrazeno 11869 krát ]
|
čtv 28. bře 2013 22:28:42 |
|
|
Mila.J
Registrován: stř 04. lis 2009 9:29:35 Příspěvky: 1851 Bydliště: Nové Bránice okr.Brno-venkov
|
Jako s Vandama. Pěstuje se montovaná, nebo i v květináči v substrátu. Takhle v rašeliníku bych měl strach. Hlavně dlouhodobě. Možná by Marťan byl k tomuto víc nakloněn ..... Tohle není kytka, co by měla mít trvale mokré kořeny.
|
pát 29. bře 2013 21:59:06 |
|
|
radzak
|
Já bych naopak řekl, že je to rostlina, která má ráda vlhko. Zvlášť přes léto ji mám umístěnou ve stínu a dost vydatně zalévám, protože i při menším nedostatku vody ji začíná citelně postrádat. V zimě zálivku snižuji, ale jen do té míry, aby nesesychaly listy. Pokud jí budete pěstovat v bytě, tak bych jí v rašeliníku klidně ponechal. Na webu je spousta takto dobře napěstovaných rostlin.
|
sob 30. bře 2013 1:30:06 |
|
|
tercinka
Registrován: pon 09. bře 2009 22:51:19 Příspěvky: 436 Bydliště: Litoměřice
|
Nasla jsem hezke video jak se to sazi tim tradicnim zpusobem http://www.youtube.com/watch?v=IIvP12Y-NCA .... jen skoda ze asi v CR nesezenu tu japonskou keramickou nadobicku... Premyslela jsem o tom prilisnem vlhku v raseliniku a kdyz to budu jen rosit, tak by to snad v panelaku melo vysychat docela rychle...
|
ned 31. bře 2013 11:16:45 |
|
|
kvusta
Registrován: pát 10. srp 2012 17:49:30 Příspěvky: 872 Bydliště: Litoměřice
|
Terezo, já jsem taky váhala a tak jsem to udělala půlnapůl. Mezi kořeny jsem smotala tak jako Japonci hrst rašeliníku, pak jsem to zasadila do děrovaného květináče s klasickou směsí polystyren-kůra-uhlí a okolo krku má kytka šálu zase ze sphagna. Tak uvidíme, co bude na česko-japonskou kombinaci říkat.
|
ned 31. bře 2013 12:11:56 |
|
|